Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί ο Τραμπ έβαλε στο στόχαστρο το Μεξικό

Εμπορικές συμφωνίες όπως η Nafta και το χαμηλό εργατικό κόστος μετέτρεψαν το Μεξικό στον τέταρτο μεγαλύτερο εξαγωγέα οχημάτων στον κόσμο. Ο Τραμπ όμως απειλεί να ανατρέψει όλα τα δεδομένα.

Εμπορικός πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού με πρώτο «θύμα» την αυτοκινητοβιομηχανία. Η Ford ανακοίνωσε ότι βάζει τέλος στο σχέδιο για κατασκευή εργοστασίου στο Μεξικό στη σκιά των απειλών Τραμπ.

Ο εκλεγείς πρόεδρος έχει απειλήσει με επιβολή δασμών αλλά και επαναδιαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών προκειμένου να αναγκάσει τις εταιρείες να δημιουργήσουν θέσεις παραγωγής στις ΗΠΑ.

Στο Μεξικό η αυτοκινητοβιομηχανία γνώρισε τεράστια ανάπτυξη μετά την υπογραφή της συμφωνία Nafta προ δωδεκαετίας. Η παραγωγή αυτοκινήτων υπερτριπλασιάστηκε σε πάνω από 3,4 εκατομμύρια οχήματα και το 82% των εξαγωγών (2,7 εκατομμύρια) κατευθύνεται σε ΗΠΑ και Καναδά. Το χαμηλό εργατικό κόστος και η ελεύθερη πρόσβαση στην αμερικανική αγορά μετέτρεψαν τη χώρα στον έβδομο μεγαλύτερο κατασκευαστή αυτοκινήτων στον κόσμο και τον τέταρτο μεγαλύτερο εξαγωγέα.

Τα δεδομένα, ωστόσο, τώρα αλλάζουν και το ερώτημα είναι αν μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ford…

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v