Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι σχέσεις Τραμπ-Ρωσίας και το σκάνδαλο Watergate

Οι διαρροές για το ρωσικό «Kompromat» και οι συνέπειες για τον Τραμπ. Γιατί είναι καθοριστική η στάση του Κογκρέσου και των μυστικών υπηρεσιών. Οι παραλληλισμοί με τον Νίξον.

Οι σχέσεις Τραμπ-Ρωσίας και το σκάνδαλο Watergate

Η ιστορία του Ντόναλντ Τραμπ έχει γίνει εδώ και καιρό πολύ πιο περίεργη και ζοφερή από μια ταινία του Χόλιγουντ. Την Τρίτη υπήρξε μια νέα και εντυπωσιακή ανατροπή: η είδηση πως οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ ενημέρωσαν τόσο τον πρόεδρο, όσο και τον νεοκλεγέντα για μια σειρά από βλαπτικούς ισχυρισμούς κατά του κ. Τραμπ.

Το έγγραφο που περιέχει τους ισχυρισμούς δημοσιεύτηκε, οπότε πλέον αποτελούν κοινή γνώση. Ακολουθούν πέντε σημεία που πρέπει να έχει κανείς κατά νου, εξετάζοντας την είδηση αυτή.

Πρώτον, οι δύο πιο ζημιογόνοι ισχυρισμοί είναι πως υπήρξε παράτυπη επικοινωνία ανάμεσα στην προεκλογική ομάδα του Τραμπ και στη ρωσική κυβέρνηση και ότι οι Ρώσοι έχουν υλικό που αποκαλύπτει περίεργες σεξουαλικές πράξεις του Τραμπ. Οι ισχυρισμοί αυτοί κυκλοφορούν εδώ και εβδομάδες σε πολλά μέσα ενημέρωσης (μεταξύ των οποίων και οι Financial Times). Αλλά μέχρι τώρα δεν τους είχε δημοσιεύσει κανείς, γιατί δεν έχουν αποδειχθεί.

Το δεύτερο είναι πως οι ισχυρισμοί αυτοί αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα. Ο κ. Τραμπ έχει ήδη απορρίψει την ιστορία ως ψευδή είδηση και πολιτικό κυνήγι μαγισσών. Το γεγονός πως κανένας αξιόπιστος ειδησεογραφικός οργανισμός δεν κατάφερε να τους επιβεβαιώσει αποτελεί ένα επιπλέον πλήγμα στην αξιοπιστία των κατηγοριών. Από την άλλη πλευρά, όπως σημειώνει το Lawfare blog: «O πρόεδρος και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος δεν ενημερώνονται για υλικό που οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν πιστεύουν ότι έχει μια ελάχιστη αξιοπιστία».

Αλλά πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι ορισμένες από τις κατηγορίες φαίνεται να έχουν ήδη διαψευστεί. Ο δικηγόρος του κ. Τραμπ, ο Μάικλ Κόεν, ο οποίος φέρεται να συναντήθηκε με Ρώσους στην Πράγα, έγραψε στο Twitter πως δεν έχει πάει ποτέ στη ζωή του στην πρωτεύουσα της Τσεχίας.

Τρίτον, έχει σημασία το ευρύτερο πλαίσιο. Ένας λόγος που οι ισχυρισμοί αυτοί είναι δυνητικά ζημιογόνοι, είναι γιατί εντάσσονται σε ένα μεγαλύτερο αφήγημα. Εδώ και μήνες, πολιτικοί αναλυτές σπάνε το κεφάλι τους να βρουν γιατί ο κ. Τραμπ είναι φιλορώσος. Πιο πρόσφατα, έχουν κυκλοφορήσει σενάρια για τους λόγους που ο νεοεκλεγείς πρόεδρος ήταν τόσο αρνητικός για τις καταγγελίες γύρω από το ρωσικό χάκινγκ κατά τη διάρκεια των εκλογών. Η πιο προφανής εξήγηση είναι ότι απλά ο κ. Τραμπ δυσανασχετεί με οτιδήποτε ρίχνει σκιά στη νομιμότητα της εκλογής του. Ωστόσο, έχουν αναπτυχθεί εδώ και καιρό θεωρίες ότι οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν κάποιο ζημιογόνο «Kompromat» για τον κ. Τραμπ.

Τέταρτον, ο άμεσος αντίκτυπος μπορεί να είναι περιορισμένος. Ορισμένοι από τους αντιπάλους του κ. Τραμπ ελπίζουν πως οι ιστορίες αυτές είναι τόσο εκρηκτικές που θα τον εμποδίσουν από το να γίνει πρόεδρος. Αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο. Η ορκωμοσία γίνεται στις 20 Ιανουαρίου. Ο κ. Τραμπ αρνείται τις κατηγορίες. Αλλά σίγουρα υπάρχει μια ειρωνεία στο ότι ο κ. Τραμπ, ο οποίος πέρασε μήνες διασπείροντας τον ψευδή ισχυρισμό ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν γεννήθηκε στις ΗΠΑ, θα διαμαρτύρεται τώρα για «ψευδείς ειδήσεις».

Πέμπτον, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ σοβαρές. Είναι πιθανό τις ερχόμενες ημέρες, ο ισχυρισμοί αυτοί να καταρριφθούν με πειστικό τρόπο. Στην περίπτωση αυτή, δεν θα πλήξουν τον κ. Τραμπ. Θα μπορούσαν ίσως και να δημιουργήσουν αμφιβολίες για πολλούς άλλους ισχυρισμούς που ίσως γίνουν εναντίον του κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Ωστόσο, αν το Κογκρέσο και οι υπηρεσίες πληροφοριών συνεχίσουν να ψάχνουν βαθύτερα τις ιστορίες αυτές και το ευρύτερο ζήτημα του ρωσικού χάκινγκ, ο Λευκός Οίκος του Τραμπ θα αποδυναμωθεί.

Το χειρότερο σενάριο θα είναι να εμπλακεί ο κ. Τραμπ σε μια μακροχρόνια έρευνα. Αξίζει να θυμόμαστε ότι το σκάνδαλο Watergate, το οποίο ξεκίνησε από συμβάντα που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια των εκλογών, χρειάστηκε δύο χρόνια προτού αναγκάσουν τον πρόεδρο Νίξον να παραιτηθεί. Οι ισχυρισμοί κατά του κ. Τραμπ για σεξουαλικές ατασθαλίες -παρ’ όλο που τους αρνείται πεισματικά- ζημιώνουν το κύρος του νέου προέδρου. Δεν είναι καλό να ορκίζεσαι πρόεδρος σε μια ατμόσφαιρα ειρωνικών σχολίων.

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v