Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φίλτρο ψευδών ειδήσεων βάζει το Facebook στη Γερμανία

Για πρώτη φορά το Facebook δοκιμάζει «εργαλεία φιλτραρίσματος» εκτός των ΗΠΑ, καθώς η παραπληροφόρηση έχει αρχίσει στη Γερμανία. Ειδικοί επισημαίνουν πως οι ψευδείς ειδήσεις έχουν εμφανιστεί από τις αρχές του 2016.

Φίλτρο ψευδών ειδήσεων βάζει το Facebook στη Γερμανία
  • της Hannah Kuchler

Το Facebook λανσάρει μέτρα στη Γερμανία με στόχο να διασφαλιστεί πως οι ειδήσεις που δημοσιεύονται είναι αληθείς και επισημαίνονται τα ψευδή δημοσιεύματα.

Η κίνηση αποτελεί προσπάθεια να ελεγχθεί η γρήγορη εξάπλωση των ψεύτικων ειδήσεων την προεκλογική περίοδο. Είναι η πρώτη φορά που η εταιρία θα δοκιμάσει τα εργαλεία της για τις ψευδείς ειδήσεις, έξω από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο του κόσμου φέρνει τα εργαλεία φιλτραρίσματος στη Γερμανία τις ερχόμενες εβδομάδες μετά την εξάπλωση ψεύτικων ειδήσεων, όπως μία που ισχυριζόταν ότι ένας όχλος χιλιάδων ανθρώπων έβαλε φωτιά στην αρχαιότερη εκκλησία της Γερμανίας.

Οι Γερμανοί χρήστες του κοινωνικού δικτύου θα μπορούν πλέον να αναφέρουν μια είδηση ως ψεύτικη, και αυτή θα αποστέλλεται στην Correctiv, ένα τρίτο μέρος που θα επιβεβαιώνει τα γεγονότα. Αν η Correctiv ανακαλύψει ότι η ιστορία είναι ψευδής, αυτή θα επισημαίνεται ως «υπό αμφισβήτηση» και θα συνοδεύεται από μια εξήγηση. Οι επίμαχες ειδήσεις δεν θα λαμβάνουν προτεραιότητα από τον αλγόριθμο του news feed και ο κόσμος θα προειδοποιείται σε περίπτωση που αποφασίσει να την μοιραστεί.

Εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε ότι η εταιρία βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε συζητήσεις με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης και τους εκδότες, και πως προσπαθεί να συμπεριλάβει περισσότερους εταίρους σε αυτό.

«Αυτή τη στιγμή εστιάζουμε στη Γερμανία, αλλά σίγουρα εξετάζουμε ποιες χώρες θα αποκαλύψουν τα εργαλεία φιλτραρίσματος μετά», ανέφερε.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει εκφράσει ανησυχίες πως οι εκλογές θα μπορούσαν να επηρεαστούν από την εξάπλωση ψευδών ειδήσεων και από το χάκινγκ πολιτικών εκστρατειών. Κατασκευασμένες ιστορίες, όπως μία που ισχυριζόταν ότι ο πάπας είχε υποστηρίξει τον επερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, εξαπλώθηκαν ραγδαία στη διάρκεια των εκλογών στις ΗΠΑ. Και πρόσφατη έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών αποκάλυψε ότι η Ρωσία είχε πρόθεση να επηρεάσει τις εκλογές με το χακάρισμα της εθνικής επιτροπής των Δημοκρατικών.

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι σχεδιάζει νόμο που θα προβλέπει επιβολή προστίμου μέχρι και 500.000 ευρώ στο Facebook για τη διανομή ψευδών ειδήσεων. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει προειδοποιήσει για την εμφάνιση ενδείξεων πως διαδικτυακές επιθέσεις και παραπληροφόρηση, που προέρχονται από τη Ρωσία, θα μπορούσαν να «παίξουν ρόλο στην προεκλογική καμπάνια».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt Am Sonntag εχθές, ο Χέικο Μάας, ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης, προειδοποίησε πως οι ψευδείς ειδήσεις αποτελούν «κίνδυνο για την κουλτούρα του διαλόγου» και πρόσθεσε ότι, σε ακραίες περιπτώσεις, οι υπεύθυνοι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μέχρι και πέντε χρόνια κάθειρξη.

«Αλλά και τα κοινωνικά δίκτυα έχουν καθήκον», υπογράμμισε. «Δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον του Facebook, να γίνεται κακή χρήση της πλατφόρμας του προκειμένου να εξαπλώνονται ψέματα και καμπάνιες μίσους. Και πρέπει να είναι πιο εύκολο για τους χρήστες, να αναφέρουν τις ψεύτικες ειδήσεις».

Η Χάνα Θόμπερν, ερευνήτρια με ειδίκευση στη Ρωσία και τις ανατολικοευρωπαϊκές πολιτικές στο Ινστιτούτο Χαντσον, ένα think tank στην Ουάσινγκτον, επεσήμανε ότι η Γερμανία βάλλεται από ψεύτικες ειδήσεις τουλάχιστον από την αρχή της προηγούμενης χρονιάς.

«Αναπαράχθηκε μια είδηση από το ρωσικό τύπο και προωθήθηκε στο γερμανικό τύπο, ότι ένα νεαρό κορίτσι από τη Ρωσία που ζούσε στη Γερμανία και ονομαζόταν Λίζε, σύμφωνα με αυτή την ιστορία, εξαφανίστηκε, απήχθη και βιάστηκε από μετανάστες που έφερε στη χώρα η Μέρκελ», εξήγησε. «Αυτό δεν ήταν αλήθεια: η Λίζε το έσκασε από το σπίτι της, πήγε στο σπίτι ενός φίλου και τίποτα κακό δε συνέβη».

Η κ. Θόμπερν εκτίμησε ότι οι γερμανικές εκλογές θα είναι ο «μεγαλύτερος στόχος» για τους Ρώσους, σε σύγκριση με όλες τις άλλες εκλογές στην Ευρώπη που έχουν προγραμματιστεί για το 2017, γιατί η Ρωσία θα ήθελε να αντικαταστήσει κάποιος την κ. Μέρκελ.

«Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης είναι ένα παρωχημένο σύστημα που παλεύει ενάντια σε πολλούς από αυτούς τους νεόφερτους τρόπους σύγκρουσης», κατέληξε.

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v