Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Ξι «έκανε» την Κίνα προστάτη της παγκοσμιοποίησης

Ο ηγέτης ενός καταπιεστικού και μονοκομματικού κράτους κατάφερε να παρουσιάσει τη χώρα του ως προασπιστή της παγκοσμιοποίησης και της διεθνούς συνεργασίας. Οι Αμερικανοί καλά θα κάνουν να αναρωτηθούν πώς έγινε αυτό...

Ο Ξι «έκανε» την Κίνα προστάτη της παγκοσμιοποίησης
  • του Gideon Rachman

Ο Ξι Ζινπίνγκ δε χρησιμοποίησε καθόλου τις λέξεις «Ντόναλντ Τραμπ» ή «Ηνωμένες Πολιτείες» στην ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Αλλά η ομιλία του Κινέζου προέδρου αναμφίβολα εστίασε στον νεοεκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο.

Η ατάκα που χειροκροτήθηκε με περισσότερη θέρμη από το λόγο του Ξι ήταν: «Κανείς δεν θα είναι νικητής, σε έναν εμπορικό πόλεμο». Η Κινέζος ηγέτης παρομοίασε εκείνους που υιοθετούν προστατευτικές πολιτικές με ανθρώπους που «κλειδώνουν τους εαυτούς τους σε ένα σκοτεινό δωμάτιο». Σε ισχυρή αντίθεση στο νευρώδες, εμπρηστικό στιλ του κ. Τραμπ, ο κ. Ξι μίλησε αργά και ήρεμα. Κάποιες στιγμές, σχεδόν φάνηκε να προσφέρει πατρικές συμβουλές στους Αμερικανούς, σημειώνοντας ότι και η Κίνα κάποτε φοβόταν την παγκοσμιοποίηση, αλλά τελικά έκανε την επιλογή, πως δεν είχε επιλογή, παρά να «κολυμπήσει στο μεγάλο ωκεανό της παγκόσμιας αγοράς».

Κάποιες ξένες επιχειρήσεις που παλεύουν με εμπόδια στην κινεζική αγορά, μπορεί να απορρίψουν την περιγραφή που έκανε ο κ. Ξι για την Κίνα, ως πρωταθλήτρια στο ελεύθερο εμπόριο και τις ανοικτές αγορές. Ωστόσο, τα σχόλια του Κινέζου προέδρου αποτέλεσαν επιδέξια έκκληση προς το κοινό του Νταβός, το οποίο περιλαμβάνει ηγέτες πολλών από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές του κόσμου. Οι επιχειρήσεις που έχουν ακμάσει χάρη στην παγκοσμιοποίηση, ανησυχούν βαθιά ότι η διακυβέρνηση Τραμπ πράγματι θα πυροδοτήσει έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο. Επομένως ο κ. Ξι άδραξε την ευκαιρία για να βάλει την Κίνα στη θέση του προασπιστή της παγκοσμιοποίησης.

Ο Κινέζος πρόεδρος ασπάστηκε και άλλα αγαπημένα μοτίβα του Νταβός, όπως την ανάγκη να αντιπαλέψουμε την κλιματική αλλαγή. Άλλη μια ατάκα που χειροκροτήθηκε με ενθουσιασμό, σαφώς απευθυνόμενη στον κ. Τραμπ, ήταν μια επικύρωση των συμφωνηθέντων στο Παρίσι για το κλίμα. Ο κ. Ξι προειδοποίησε: «Όλοι όσοι υπέγραψαν θα πρέπει να συμμορφωθούν (…) είναι ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές». Με συγκρούσεις για το εμπόριο και τα εδάφη να αναμένονται με την Αμερική του Τραμπ, ο κ. Ξι χρησιμοποίησε το Παγκόσμιο Οικονομικό φόρουμ ως ευκαιρία για επιδέξια, δημόσια κινεζική διπλωματία.

Από κάποιες απόψεις, ο Κινέζος πρόεδρος υιοθέτησε το είδος της χαρούμενης ρητορικής που χρησιμοποιούσαν κάποτε οι Αμερικανοί πρόεδροι: αισιόδοξος, εξωστρεφής, κάλεσε σε διεθνή συνεργασία στον αγώνα κατά της φτώχειας και των κοινών προκλήσεων της ανθρωπότητας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είναι κανείς αρκετά επιφυλακτικός απέναντι στη ρητορική του κ. Ξι. Σε συγκεκριμένα σημεία, ιδιαίτερα στην ελευθερία του λόγου και την συμπεριφορά στους αντιφρονούντες και τους ξένους μη κυβερνητικούς οργανισμούς. Η Κίνα έχει γίνει αισθητά λιγότερο ανοικτή στη διάρκεια της εποχής του Ξι Ζινπίνγκ.

Αλλά αυτό καθιστά τη θερμή αποδοχή της κινεζικής καμπάνιας στο Νταβός, ακόμη πιο αξιοσημείωτη. Οι Αμερικανοί θα έχουν δίκιο να αναρωτιούνται πώς ο ηγέτης ενός καταπιεστικού, μονοκομματικού κράτους κατάφερε να τοποθετήσει τον εαυτό του στη θέση του υπερασπιστή της παγκοσμιοποίησης και της διεθνούς συνεργασίας. Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση θα ορκιστεί πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών την Παρασκευή.

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v