Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατεπείγον νομοσχέδιο ετοιμάζει η Μέι για το Brexit

H βρετανική κυβέρνηση ελπίζει να κερδίσει την έγκριση του κοινοβουλίου για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 ως τα μέσα Μαρτίου. Ποια στάση αναμένεται να κρατήσουν οι Εργατικοί. Πού θα κάνει πίσω η Μέι.

Κατεπείγον νομοσχέδιο ετοιμάζει η Μέι για το Brexit
  • των Kate Allen, Jane Croft και George Parker

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα βάλει στο τραπέζι νομοσχέδιο fast-track για να κρατήσει το σχέδιό της για το Brexit σε τροχιά, μετά την ήττα που υπέστη στο Ανώτατο Δικαστήριο (Supreme Court), το οποίο αποφάσισε ότι δεν μπορεί να πυροδοτήσει μια έξοδο από την Ε.Ε. χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου.

Η πρωθυπουργός αναμένεται να δημοσιεύσει ένα συνοπτικό νομοσχέδιο αυτή την εβδομάδα, το οποίο θα της δίνει τη διακριτική ευχέρεια να επικαλεστεί το Άρθρο 50, τη ρήτρα διαζυγίου στη συνθήκη της Ε.Ε.

Θα προσπαθήσει να το περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων και τη Βουλή των Λόρδων ως τα μέσα Μαρτίου, κάτι που θα της επιτρέψει να κρατήσει το αρχικό χρονοδιάγραμμα και να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 λίγες εβδομάδες αργότερα.

Η ήττα στο Ανώτατο Δικαστήριο ήταν ένα πισωγύρισμα για την κα Μέι, καθώς θα δώσει σε βουλευτές την ευκαιρία να δέσουν τα χέρια της στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, προτείνοντας τροποποιήσεις σε ένα νομοσχέδιο που σύμφωνα με τον υπουργό Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, θα είναι διατυπωμένο με ευθύ τρόπο.

Αλλά σύμβουλοι της κας Μέι παραμένουν αισιόδοξοι πως θα κερδίσει τελικά τη στήριξη του κοινοβουλίου για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50, εν μέσω ενδείξεων πως οι περισσότεροι βουλευτές από το Εργατικό κόμμα δεν θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν την περσινή ψήφο υπέρ του Brexit.

Στη μεγαλύτερη συνταγματική υπόθεση της τελευταίας γενιάς, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε πως η κα Μέι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το βασιλικό προνόμιο -μια εκτελεστική εξουσία που κρατάει από τις ημέρες της απόλυτης μοναρχίας- για να ξεκινήσει τη διαδικασία αποχώρησης από την Ε.Ε.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε με πλειοψηφία 8 έναντι 3 ότι η πρωθυπουργός θα πρέπει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική έγκριση, επικυρώνοντας απόφαση του ανώτερου πρωτοδικείου (High Court), που είχε πυροδοτήσει σενάρια ότι οι βουλευτές μπορεί να μπλοκάρουν το Brexit.

Στην Ντάουνινγκ Στριτ επικράτησε ανακούφιση που το Ανώτατο Δικαστήριο δεν έκρινε πως τα κοινοβούλια της Σκοτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας πρέπει να έχουν λόγο στη διαδικασία, ή να έχουν δικαίωμα άσκησης βέτο.

Η πολεμική κατά του Brexit έχει υποχωρήσει στη βρετανική βουλή τους τελευταίους μήνες και οι περισσότεροι βουλευτές του Εργατικού κόμματος αναμένεται να ακολουθήσουν τον αρχηγό Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος υποστηρίζει πως δεν πρέπει να φανεί ότι το κόμμα προσπαθεί να ακυρώσει την ψήφο των Βρετανών στο δημοψήφισμα.

Αν και η κα Μέι ήλπιζε να αποφύγει μια ήττα στο Ανώτατο Δικαστήριο, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πιο επιζήμιο πολιτικά για την αντιπολίτευση. Οι διαφορετικές τάσεις στο εσωτερικό των Εργατικών για την Ευρώπη θα κυριαρχήσουν στον δημόσιο διάλογο τις επόμενες εβδομάδες, με μια σημαντική μειονότητα φιλο-Ευρωπαίων βουλευτών να αναμένεται να ψηφίσει κατά της ενεργοποίησης του Άρθρου 50.

Ωστόσο, ένας συνασπισμός 56 βουλευτών του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας, 9 Φιλελεύθερων Δημοκρατών και ενδεχομένως 50 ανταρτών των Εργατικών δεν θα είναι αρκετός για να σταματήσει η διαδικασία του Brexit. O Kεν Κλαρκ, πρώην υπουργός Οικονομικών, αναμένεται να είναι ο μόνος Τόρι που θα ψηφίσει κατά του νόμου.

Νομικοί της κυβέρνησης έχουν ήδη συντάξει ένα βασικό πυρήνα του νομοσχεδίου -στην κυβέρνηση θεωρούσαν εξαιρετικά πιθανή την ήττα στο Ανώτατο Δικαστήριο- και οι βουλευτές αναμένεται να ξεκινήσουν τη συζήτηση την επόμενη εβδομάδα. Η Βουλή των Λόρδων θα αρχίσει τον έλεγχο του νομοσχεδίου στο τέλος Φεβρουαρίου.

Ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να φέρει το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο ως τις 13 Μαρτίου.

Η κα Μέι θα θέλει να αποφύγει να προκαλέσει τους εταίρους της στην Ε.Ε. με μια ενεργοποίηση του Άρθρου 50 λίγες ημέρες πριν ή μετά την 25η Μαρτίου, στην 60ή επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης της Ρώμης, το ιδρυτικό κείμενο του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Η νομοθεσία για το Brexit θα δεχθεί επίθεση από πολλούς φιλο-Ευρωπαίους βουλευτές. Η τροποποίηση που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τη στήριξη του κοινοβουλίου είναι η απαίτηση από την κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα σχέδιο με τη διαπραγματευτική της στρατηγική.

Οι σύμμαχοι της κας Μέι λένε πως η ομιλία της για το Brexit την περασμένη εβδομάδα παρουσίασε μια συνεκτική στρατηγική, αλλά άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανασυσκευαστεί ως μια «Λευκή Βίβλος» για τον κατευνασμό των βουλευτών.

Υπάρχουν και άλλες τροποποιήσεις που μπορεί να έχουν κάποια διακομματική απήχηση, όπως η απαίτηση οι υπουργοί να δίνουν αναφορά στους βουλευτές κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, με τη διεξαγωγή ψηφοφοριών για την έγκριση της στάσης της κυβέρνησης. Δεν αποκλείεται επίσης να γίνει μια προσπάθεια να διευρυνθούν οι διαθέσιμες επιλογές για την ψήφιση των όρων της τελικής συμφωνίας από το κοινοβούλιο.

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v