Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διχασμένη η «εταιρική Αμερική» για τα φορο-σχέδια των ρεπουμπλικανών

Λόμπινγκ πολυεθνικών ομίλων των ΗΠΑ, προκειμένου να επηρεάσουν προς όφελός τους τις κινήσεις της κυβέρνησης Τραμπ. Στο επίκεντρο, το σχέδιο επιβολής «φόρου στις εισαγωγές».

Διχασμένη η «εταιρική Αμερική» για τα φορο-σχέδια των ρεπουμπλικανών
  • του Barney Jopson

Δεκάδες Αμερικανοί εξαγωγείς, περιλαμβανομένων της GE και της Boeing, ξεκινούν μάχη με τη Walmart και άλλες εταιρίες λιανικής, καθώς ένα ριζοσπαστικό σχέδιο των ρεπουμπλικανών για φορολόγηση των εισαγωγών διχάζει τους κολοσσούς της «εταιρικής Αμερικής».

Η ρήξη στην επιχειρηματική κοινότητα απειλεί τη δέσμευση του Ντόναλντ Τραμπ να αναδιαμορφώσει τον φορολογικό κώδικα για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια, υπονομεύοντας ένα σχέδιο νόμου που συντάσσουν οι ρεπουμπλικανοί της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον Λευκό Οίκο.

Οι Financial Times μαθαίνουν ότι η GE, η Boeing, η Dow Chemical και δεκάδες άλλοι κατασκευαστές βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις προκειμένου να σχηματίσουν συνασπισμό για lobbying υπέρ του φόρου εισαγωγής, την ίδια ώρα που η Walmart και άλλοι μεγάλοι εισαγωγείς, περιλαμβανομένων των δισεκατομμυριούχων αδελφών Koch, διαμαρτύρονται εναντίον του.

Η Walmart έστειλε αυτή την εβδομάδα τα ανώτατα στελέχη της στα φορολογικά, για συναντήσεις στο Κάπιτολ Χιλ, για να προειδοποιήσουν τους αξιωματούχους ότι η πρόταση θα έχει δραματικό αντίκτυπο στις δραστηριότητές της, πιθανώς αναγκάζοντας την εταιρία λιανικής να αυξήσει τις τιμές για τους αγοραστές, σύμφωνα με δύο πηγές στο Κογκρέσο.

Η προσαρμογή στο φορολογικό καθεστώς «με βάση τα σύνορα», η οποία θα μπορούσε να τιμωρεί τις εισαγωγές και να απαλλάσσει τις εξαγωγές, είναι κρίσιμη για τα σχέδια των ρεπουμπλικανών που ξεκινούν τις διαδικασίες στη φορολογική νομοθεσία. Αλλά φρικτοί διχασμοί επάνω στην ιδέα δεν προοιωνίζονται τίποτα καλό για τις προοπτικές του.

Ο Doug Holtz-Eakin, πρώην επικεφαλής στην υπηρεσία του Κογκρέσου για τον προϋπολογισμό, υποστήριξε: «Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις πάντα μπλοκάρονταν από την επιχειρηματική κοινότητα. Διχάζονται, συγκρούονται άγρια, οι αρμόδιοι στην Ουάσινγκτον για τη φορολογία δεν αντέχουν την πίεση και εγκαταλείπουν».

Οι αμερικανικές εταιρίες έχουν ξοδέψει χρόνια ενθαρρύνοντας τους φορείς χάραξης πολιτικής να διορθώσουν τον «χαλασμένο» φορολογικό κώδικα, μόνο και μόνο για να δουν τις προσπάθειες του Κάπιτολ Χιλ να αποτυγχάνουν. Ένα ράλι στο αμερικανικό χρηματιστήριο μετά τις εκλογές έχει οδηγηθεί κυρίως χάρη στις ελπίδες για μείωση του φορολογικού συντελεστή, αλλά η προοπτική έχει επισκιαστεί από την κατακραυγή για τον φόρο εισαγωγής.

Τα διακυβεύματα είναι σοβαρά και για τα δύο μέρη.

Στο πλαίσιο της πρότασης, οι καθαροί εξαγωγείς που καταγράφουν κέρδη «μπορεί να πληρώσουν από μικρό μέχρι και καθόλου φόρο στο κράτος -και μπορεί ακόμη και να συσσωρεύσουν φορολογικά οφέλη, με τη μορφή καθαρών λειτουργικών ζημιών», έγραψαν τον Δεκέμβριο οι αναλυτές της Morgan Stanley, γιατί ουσιαστικά θα πουλάνε αφορολόγητα σε ξένους πελάτες τους.

Η GE είναι γνωστή ως μία από τις πιο επιδέξιες αμερικανικές εταιρίες στον φορολογικό σχεδιασμό και ο Jeff Immelt, ο διευθύνων σύμβουλός της, υπογράμμισε τον Δεκέμβριο για την προσαρμογή βάσει συνόρων, πως «ό,τι βοηθά τους εξαγωγείς είναι καλό για την GE».

Η Boeing πρόσθεσε: «Το τρέχον φορολογικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι ανταγωνιστικό διεθνώς. Χωρίς αλλαγές, η ικανότητα των εταιρειών με έδρα στις ΗΠΑ να αναπτύσσονται, πιθανώς θα αποδυναμωθεί. Οι ΗΠΑ χρειάζονται ένα σύγχρονο σύστημα που δημιουργεί ανταγωνισμό επί ίσοις όροις με τον υπόλοιπο κόσμο».

Η GE, η Boeing και η Dow Chemical είναι μεταξύ των εταιριών που διαπραγματεύονται τον σχηματισμό συνασπισμού για να κάνουν lobbying υπέρ της πρότασης του Kevin Brady, του ανώτατου φορέα χάραξης πολιτικής για τη φορολογία στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με τέσσερις πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Η συμμαχία είναι πιθανό να ξεκινήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες και μία πηγή επεσήμανε πως 27 επιχειρήσεις έχουν ήδη συμφωνήσει να συμμετάσχουν, ενώ δεκάδες ακόμη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Οι επιχειρήσεις συζητούν το αν θα προσλάβουν μια εταιρία-πολιτικό σύμβουλο που ονομάζεται Cavalry, για να διαχειριστεί την καμπάνια τους. Η εταιρία ιδρύθηκε από δύο πρώην συνεργάτες του Mitch McConnell, του ηγέτη των ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, οι οποίοι θα βοηθήσουν να αποφασιστεί το αν θα «επιβιώσει» ο «φόρος εισαγωγής» στη Γερουσία.

Ακόμη πιο κρίσιμη για τη μοίρα της ιδέας θα είναι η στάση που θα κρατήσει ο κ. Τραμπ, ο οποίος έχει αοριστολογήσει επάνω στο θέμα. Μέλη του lobby προβλέπουν ότι ο φόρος θα επικρατήσει μόνο αν εκείνος ενστερνιστεί την προσαρμογή, στο πλαίσιο της ατζέντας του για το «Πρώτα η Αμερική» -και αν βρει ένα καλύτερο σύνθημα για τη φορολογική πολιτική.

Οι «προσαρμογές βάσει συνόρων» θα λειτουργούν με το να μην επιτρέπουν σε αμερικανικές εταιρίες να εκπίπτουν το κόστος των ξένων πρώτων υλών από τα έσοδά τους, για λόγους φορολόγησης, ενώ θα προσφέρουν έκπτωση στους εξαγωγείς με το να τους επιτρέπουν να εξαιρούν τις ξένες πωλήσεις από τα φορολογήσιμα έσοδά τους.

Ο κ. Brady, που συντάσσει το φορολογικό σχέδιο ως σύμμαχος του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν, υποστηρίζει ότι ο φόρος εισαγωγής θα κάνει τους Αμερικανούς εξαγωγείς πιο ανταγωνιστικούς.

Επιχειρηματολόγησε αυτή την εβδομάδα ότι πάνω από 100 χώρες ήδη φορολογούν τα προϊόντα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, όταν εισάγονται. Ωστόσο, το κάνουν αυτό μέσω του ΦΠΑ -ενός φόρου κατανάλωσης- ενώ η δική του πρόταση για εταιρικό φόρο προσαρμοσμένο βάσει συνόρων είναι πιο ριζοσπαστική και δεν έχει δοκιμαστεί στον πραγματικό κόσμο.

Οι εταιρίες λιανικής που πουλάνε μεγάλες ποσότητες αγαθών που παράγονται στο εξωτερικό τονίζουν πως ο φόρος εισαγωγής απειλεί να εξαλείψει μεγάλο μέρος των κερδών τους.

Στελέχη της Walmart που επισκέφθηκαν το Κάπιτολ Χιλ επεσήμαναν ότι η εταιρία εκτίμησε συντηρητικά ότι θα αναγκαστεί να αυξήσει τις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές για ενδύματα και ηλεκτρονικά κατά 20%, τόνισε πηγή στο Κογκρέσο.

«Η Walmart στην ουσία προσπαθεί να βρει έναν τρόπο για αμοιβαίο συμβιβασμό με τον (πρόεδρο της Βουλής) Πολ Ράιαν, γιατί αυτό είναι το δημιούργημά του. Αλλά τα λεφτά "δεν βγαίνουν". Από την πλευρά των επιχειρήσεων δεν μπορούν να καταστρώσουν έναν τρόπο για να το διαχειριστούν αυτό χωρίς σημαντικό κόστος», εξήγησε. Η Walmart αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Scot Ciccarelli, αναλυτής στην RBC Capital Markets, χώρισε τους λιανικούς πωλητές σε τέσσερις κατηγορίες, σύμφωνα με τον αντίκτυπο της προσαρμογής και τοποθέτησε τη Walmart μεταξύ εκείνων που είναι πιθανό να πληγούν περισσότερο, μαζί με την Best Buy και τη Williams Sonoma.

Αυτές οι εταιρίες θα βιώσουν «μεγάλες υποχωρήσεις στα καθαρά κέρδη και πιο περιορισμένη δυνατότητα να αποφύγουν ανόδους στις τιμές, ουσιαστικά αυξάνοντας τους μελλοντικούς κινδύνους για τα κέρδη», έγραψε ο αναλυτής αυτό τον μήνα, επικαλούμενος την ευαισθησία των αγοραστών της Walmart στις τιμές, ως φραγμό για να τους ζητήσει να αναλάβουν κόστη.

Με το 98% των ενδυμάτων που πωλούνται στις ΗΠΑ να παράγονται στο εξωτερικό, η National Retail Federation, μια εμπορική ένωση, υπογραμμίζει ότι ο φόρος εισαγωγής θα μπορούσε να «παραφουσκώσει» τη φορολογία κάποιων αλυσίδων μόδας σε τρεις με πέντε φορές όσο τα κέρδη προ φόρων που εμφανίζουν, θέτοντας σε κίνδυνο την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Κάποιοι οικονομολόγοι ισχυρίζονται ότι οι προειδοποιήσεις για τον αρνητικό αντίκτυπο της προσαρμογής βάσει συνόρων είναι λανθασμένες, επιχειρηματολογώντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρότερο δολάριο, το οποίο σε μεγάλο βαθμό θα εξαλείψει τις επιπτώσεις, αλλά οι προβλέψεις τους είναι αμφιλεγόμενες.

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v