Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Deutsche Bank κινδυνεύει να χάσει το τρένο

Η γερμανική τράπεζα δεν ευνοήθηκε από τη νίκη Τραμπ όσο οι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ. Προβλημάτισε η «εμφάνιση» λειτουργικών ζημιών. Ανησυχία αναλυτών για τη μετάβαση σε νέο επιχειρηματικό μοντέλο.

Η Deutsche Bank κινδυνεύει να χάσει το τρένο
  • του James Shotter

H Deutsche Bank δεν κατάφερε να επιτύχει το άλμα στα έσοδα από συναλλαγές που κατέγραψαν στο τέλος του περασμένου έτους οι αμερικανικές τράπεζες και αντίθετα εμφάνισε μια αναπάντεχα μεγάλη λειτουργική ζημία, κάνοντας τους επενδυτές να αναρωτιούνται αν κλυδωνίζονται οι προσπάθειές της να επιστρέψει σε κερδοφορία.

Η μετοχή της Deutsche Bank υποχώρησε ως και 7% την Πέμπτη, μετά τα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου που έδειξαν πως δεν ακολούθησε τη μεγάλη άνοδο των τραπεζών της Wall Street στον απόηχο της εκλογής Τραμπ, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπος ο CEO Tζον Κράιαν, καθώς εργάζεται για να αλλάξει τις τύχες της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας.

Οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ ανακοίνωσαν άλμα 44% στα έσοδα από τις συναλλαγές σταθερού εισοδήματος, νομισμάτων και εμπορευμάτων, τους τρεις τελευταίους μήνες του 2016. Αλλά η μονάδα της Deutsche Bank για τις συναλλαγές ομολόγων, μία από τις πιο σημαντικές για την τράπεζα, κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις κατά 11%. Τα έσοδα από τις συναλλαγές μετοχών υπέστησαν πτώση 23%.

Ο κ. Κράιαν παραδέχθηκε ότι το 2016 ήταν «ιδιαίτερα δύσκολο», με την τράπεζα να υποφέρει από δύο «sell-off», καθώς οι επενδυτές αμφισβήτησαν κατά πόσον είχε επαρκές κεφάλαιο για να καλύψει τα πρόστιμα της Oυάσιγκτον για τις πωλήσεις «τοξικών» στεγαστικών δανείων την περίοδο που οδήγησε στην κρίση του 2007.

Ο κ. Κράιαν ανέφερε πως η αναταραχή στις αγορές τον Σεπτέμβριο -σε κάποιο σημείο, ορισμένα hedge funds άρχισαν να αποσύρουν ενεργητικό από την τράπεζα και οι επενδυτές ανησύχησαν για το αν η τράπεζα θα χρειαστεί κρατική διάσωση- είχε σημαντικό ρόλο για τα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου.

Αλλά αναλυτές εξέφρασαν ανησυχίες ότι οι προσπάθειες της τράπεζας να περιορίσει ορισμένες από τις δραστηριότητές της διαβρώνουν τα έσοδα και τα κέρδη της.

Ο Άντριου Κομπς, αναλυτής της Citi, δήλωσε πως καλωσορίζει τη μεγάλη βελτίωση στην κεφαλαιακή θέση της Deutsche, η οποία επιτεύχθηκε από το ξεφόρτωμα τον πιο ριψοκίνδυνων στοιχείων ενεργητικού της τράπεζας. Πρόσθεσε ωστόσο ότι ανησυχεί για το αν «αυτό επιτεύχθηκε εις βάρος της κερδοφορίας των κύριων δραστηριοτήτων της τράπεζας». O κ. Κομπς υπολόγισε ότι ο όμιλος είχε προ φόρων ζημία 300 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο, πολύ χειρότερα από ό,τι είχαν προβλέψει οι αναλυτές.

Ο Γερνέι Όμαχεν, αναλυτής στην Goldman Sachs, εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες, υποστηρίζοντας ότι το «αδύναμο» λειτουργικό αποτέλεσμα είναι ένδειξη «προβλήματος στις κύριες δραστηριότητες της τράπεζας».

Συνολικά, η τράπεζα κατάφερε να αυξήσει τα έσοδα κατά μόλις 6% στα 7,1 δισ. δολάρια για το τρίμηνο και επιβαρυμένη από ένα μείγμα νομικών εξόδων και δαπανών για αναδιάρθρωση, εμφάνισε καθαρή ζημία 1,9 δισ. ευρώ τους τελευταίους τρεις μήνες του 2016.

Οι αναλυτές περίμεναν τα έκτακτα έξοδα, αλλά όχι τις λειτουργικές ζημίες. Για το έτος συνολικά, η Deutsche εμφάνισε 1,4 δισ. ευρώ καθαρή ζημία, μετά από 6,8 δισ. ευρώ το 2015.

Η Deutsche Bank έχει περάσει μεγάλο μέρος των τελευταίων δύο δεκαετιών προσπαθώντας να σπάσει την κυριαρχία των Αμερικανών ανταγωνιστών της όπως οι JP Morgan και Goldman Sachs στην παγκόσμια επενδυτική τραπεζική.

Αλλά ήρθε αντιμέτωπη με τις πιο αυστηρές κεφαλαιακές απαιτήσεις που εφαρμόστηκαν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς και από μια σειρά από πρόστιμα. Ο κ. Κράιαν, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία το 2015, έχει ξεκινήσει μια πολυετή προσπάθεια αναδιάρθρωσης της τράπεζας και διακανονισμού των μεγαλύτερων νομικών υποθέσεων.

Ο κ. Κράιαν κατέληξε σε διακανονισμό 7,2 δισ. δολαρίων με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, λίγες εβδομάδες πριν ορκιστεί ο κ. Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, κλείνοντας το ζήτημα που αποτελούσε τη μεγαλύτερη απειλή στην επιβίωση της τράπεζας. Αλλά το «sell-off» της Πέμπτης έδειξε ότι οι επενδυτές δεν είναι σίγουροι κατά πόσον ο κ. Κράιαν θα μπορούσε να οδηγήσει την τράπεζα σε μια υγιή κατάσταση, ακόμα και αν έχει αφήσει πίσω τα νομικά μέτωπα.

Η μετοχή της έκλεισε με πτώση 5,2% στα 18,8 ευρώ στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Ο CFO Μάρκους Σενκ αναγνώρισε ότι πολλές από τις δραστηριότητες της τράπεζας επηρεάστηκαν από την αναταραχή της αγοράς το περασμένο φθινόπωρο. Αλλά επισήμανε ότι οι περισσότερες κατέγραψαν μια ανοδική πορεία μετά την αρχή του έτους.

Ο κ. Κράιαν ανέφερε πως η Deutsche φιλοδοξεί να επιστρέψει σε κερδοφορία το 2017.

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v