Τα διατάγματα και τα όρια εξουσίας του Λευκού Οίκου

Τι είναι τα Εκτελεστικά Διατάγματα με τα οποία βομβαρδίζει ο αμερικανός Πρόεδρος. Ποια τα όρια εξουσίας και πώς μπορεί να αντιδράσει το Κογκρέσο στις κινήσεις του Ντ. Τραμπ.

Ερωτήματα για τις εκτελεστικές εξουσίες του Ντ. Τραμπ άνοιξε το μπαράζ των Εκτελεστικών Διαταγμάτων που εκτόξευσε τις πρώτες ημέρες που βρέθηκε στον Λευκό Οίκο, με βασικότερο αυτό για τους πρόσφυγες.

Όπως εξηγεί το video των FT πρόκειται για προεδρικές αποφάσεις που δεν απαιτούν έγκριση του Κογκρέσου για να τεθούν σε ισχύ αλλά έχουν το ίδιο νομικό βάρος με νόμους που ψηφίστηκαν από το τελευταίο.

Τα διατάγματα αυτά, ωστόσο, δεν μπορούν να υπερβούν το νόμο ή τις αρμοδιότητες του Προέδρου όπως ορίζονται από το Σύνταγμα. Μπορούν δε να ανατραπούν με νόμους του Κογκρέσου.

Το Σύνταγμα των ΗΠΑ ωστόσο δίνει εξουσίες στον Πρόεδρο για την εξωτερική πολιτική, την άμυνα ή τη διαπραγμάτευση συνθηκών.

Στο videο γίνεται μια αναδρομή στην τακτική των προηγούμενων αμερικανών προέδρων απέναντι σε αυτό το θέμα, ενώ καταγράφονται και οι πλέον αμφιλεγόμενες εξ’ αυτών.


Copyright The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus