Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τυφώνας Λεπέν χτυπά τα γαλλικά ομόλογα

Οι επενδυτές «υποτιμολόγησαν» τα πολιτικά ρίσκα του 2016 και δεν σκοπεύουν να το ξανακάνουν. Θέλουν μεγαλύτερες ανταμοιβές, για τους κινδύνους που αναμένουν από τις εκλογές σε Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία, ίσως και Ιταλία.

Τυφώνας Λεπέν χτυπά τα γαλλικά ομόλογα
  • της Elaine Moore

Οι επενδυτές σε ομόλογα απαιτούν το μεγαλύτερο premium για να αγοράσουν γαλλικό χρέος έναντι του γερμανικού εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια, καθώς το «δράμα» με τις προεδρικές εκλογές της χώρας επηρεάζει την όρεξη για ρίσκα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Οι αποκαλύψεις για τον Φρανσουά Φιγιόν, τον υποψήφιο που είχε το προβάδισμα, σύμφωνα με τις οποίες χρησιμοποιούσε δημόσιο χρήμα για να πληρώνει μέλη της οικογένειάς του, οδήγησαν τους επενδυτές να αναθεωρήσουν σχετικά με τις πιθανότητες νίκης της Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου -πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα μια απότομη πτώση στις επιδόσεις της αγοράς ομολόγων της χώρας. Ο κ. Φιγιόν, ο οποίος πιέζεται να αποσυρθεί από την κούρσα, πρόκειται να απευθύνει ομιλία τη Δευτέρα το απόγευμα.

Η διασπορά μεταξύ των επιτοκίων των γαλλικών και των γερμανικών κυβερνητικών ομολόγων άγγιξε σήμερα το πρωί τα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2013 και μετά, με το λεγόμενο spread να διαμορφώνεται στο 0,74%.

Οι επενδυτές υποστηρίζουν πως τα συνταρακτικά αποτελέσματα εκλογικών αναμετρήσεων σε ΗΠΑ και Βρετανία πέρυσι, τους έχει αναγκάσει να δώσουν περισσότερη προσοχή στην πιθανότητα απροσδόκητων εκβάσεων και στις φετινές εκλογικές μάχες στην Ευρώπη.

«Οι αγορές υποτιμολόγησαν τα πολιτικά ρίσκα το 2016 και είναι αποφασισμένες να μην το ξανακάνουν αυτό», εξήγησε ο James Athey, επικεφαλής παγκοσμίως στο σταθερό εισόδημα, στην Aberdeen Asset Management. «Γι’ αυτό το λόγο τα spreads διευρύνονται. Οι επενδυτές θέλουν μεγαλύτερες ανταμοιβές για τους κινδύνους που βλέπουν από τις γαλλικές, τις ολλανδικές, τις γερμανικές και πιθανώς τις ιταλικές εκλογές φέτος, που πιθανώς θα αποσταθεροποιήσουν την περιοχή».

Το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο έχει βασίσει την προεκλογική του εκστρατεία σε ένα εθνικιστικό και κατά του ευρώ πρόγραμμα. Ξεκινώντας την καμπάνια της στη Λιόν αυτό το Σαββατοκύριακο, η κ. Λεπέν υποσχέθηκε να βγάλει τη Γαλλία από την ευρωζώνη και να δώσει τέλος στην «ανεξέλεγκτη μετανάστευση».

Νωρίτερα φέτος, η κ. Λεπέν υποστήριξε πως αν η Γαλλία αποχωρήσει από την ευρωζώνη, θα μετατρέψει και το εθνικό της χρέος ύψους δύο τρισ. ευρώ. Ο Moritz Kraemer, επικεφαλής βαθμολογίας κυβερνητικού χρέους στον S&P, επεσήμανε ότι αν η χώρα μετατρέψει σε νέα φράγκα τις υποχρεώσεις που έχει σε ευρώ, ο οίκος αξιολόγησης θα θεωρήσει την κίνηση ως πτώχευση.

Η κ. Λεπέν, η 48χρονη κόρη του ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου, έρχεται πρώτη στις δημοσκοπήσεις για τον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών τον Απρίλιο, εκτιμάται όμως ότι θα χάσει στο δεύτερο γύρο το Μάιο, ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι ο αντίπαλός της.

Ωστόσο, ο Craig Nicol, αναλυτής στην Deutsche Bank, σημείωσε πως για τις αγορές, οι κίνδυνοι βρίσκονται στην απουσία αυτή τη στιγμή εναλλακτικού υποψηφίου που να έχει το προβάδισμα, ώστε να κερδίσει την κ. Λεπέν –υπογραμμίζοντας πως η συνολική διαφορά μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία, Μπενουά Αμόν, Φρανσουά Φιγιόν και Εμανουέλ Μακρόν, στις δημοσκοπήσεις για τον πρώτο γύρο είναι μόλις 5%.

Η απόδοση των γαλλικών ομολόγων διάρκειας 10 ετών έχει εκτοξευτεί από το χαμηλό ρεκόρ του 0,1% σε πάνω από 1% από το περασμένο καλοκαίρι, καθώς οι επενδυτές τιμολογούν την πιθανότητα μεγαλύτερων πολιτικών κινδύνων εν μέσω σταδιακής αφαίρεσης της τόνωσης στην αγορά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ –το οποίο έχει σχεδιαστεί για να πιέσει πτωτικά τα κόστη δανεισμού- θα περιοριστεί από 80 σε 60 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, και κάποιες τράπεζες έχουν υπαινιχθεί ότι το σχέδιο θα μπορούσε να λάβει τέλος νωρίτερα από το αναμενόμενο, σε περίπτωση που ο πληθωρισμός της ΕΕ συνεχίσει να ξεπερνά τις προσδοκίες.

«Όλα αυτά δεν έχουν να κάνουν μόνο με την πολιτική», τόνισε ο κ. Athey. «Είναι μια συμβολή πολιτικής και του γεγονότος ότι τα οικονομικά στοιχεία στην ευρωζώνη βελτιώνονται, πράγμα που κάνει τους επενδυτές να σκέφτονται ότι η ΕΚΤ μπορεί να αμφισβητήσει το πόση τόνωση απαιτείται».

Αργότερα τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα απευθύνει ομιλία και θα δεχθεί ερωτήσεις από την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου, όπου αναμένεται να ερωτηθεί σχετικά με το μελλοντικό πρόγραμμα αγορών ομολόγων από την κεντρική τράπεζα.

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v