Σε χαμηλό έξι δεκαετιών η ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου

Οι επιτυχείς εξερευνήσεις περιορίζονται και ο κόσμος εξαρτάται όλο και περισσότερο από «μη συμβατικές» πηγές, όπως ο αμερικανικός σχιστόλιθος. Αυτές οι πηγές κοστίζουν λιγότερο στην έρευνα και αποδίδουν γρηγορότερα.

Σε χαμηλό έξι δεκαετιών η ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου
  • των Ed Crooks και Andrew Ward

Η ανακάλυψη νέων πεδίων πετρελαίου και αερίου έχει υποχωρήσει σε φρέσκο χαμηλό 60 ετών, καθώς οι εταιρίες βάζουν φρένο στην εξερεύνηση και μεγάλα πεδία είναι δυσκολότερο να βρεθούν.

Πέρυσι καταγράφηκε η ανακάλυψη μόνο 174 πεδίων πετρελαίου και αερίου παγκοσμίως, έναντι ενός μέσου όρου 400 με 500 το χρόνο μέχρι και το 2013, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρία IHS Markit.

Η επιβράδυνση στις επιτυχείς εξερευνήσεις δείχνει ότι ο κόσμος είναι πιθανό να αρχίσει να εξαρτάται όλο και περισσότερο από «μη συμβατικές» πηγές όπως το αμερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο και αέριο, προκειμένου να ανταποκριθεί στη ζήτηση για ενέργεια τις επόμενες δεκαετίες.

Η συνηθισμένη περίοδος από την ανακάλυψη στην παραγωγή είναι πέντε με επτά χρόνια, επομένως μια έλλειψη σε ανακάλυψη πετρελαίου και αερίου αυτή τη στιγμή, υπαινίσσεται πιο σφικτή προσφορά την επόμενη δεκαετία.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις μιας προσωρινής ανόδου στην συμβατική εξερεύνηση φέτος, με κάποιες εταιρίες περιλαμβανομένης της νορβηγικής Statoil, να σχεδιάζουν να τονώσουν τη δραστηριότητα εξόρυξης.

Οι ανακαλύψεις άγγιξαν χαμηλά έξι ετών το 2015 και έπειτα υποχώρησαν ξανά πέρυσι σε περίπου 8,2 δισ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου και αερίου.

Η επιβράδυνση αντανακλά τόσο τις κυκλικές μειώσεις στην έρευνα, στις οποίες προχωρούν οι εταιρίες που αγωνίζονται να επιπλεύσουν μετά την πτώση στις τιμές πετρελαίου και αερίου από το 2014, αλλά και τη δομική μεταστροφή της βιομηχανίας προς το σχιστολιθικό πετρέλαιο και παρόμοιες πηγές, ιδιαίτερα στη Βόρεια Αμερική.

Η πιο απομακρυσμένη εξερεύνηση είναι αυτή τη στιγμή η παράκτια, όπου μία μόνο πετρελαιοπηγή μπορεί να κοστίσει 150 δισ. δολάρια και το ποσοστό επιτυχίας για «αδέσποτες» πηγές έχει διαμορφωθεί περίπου σε μία στις πέντε.

Οι δαπάνες σε έρευνα υποχώρησαν από 100 δισ. δολάρια το 2014 σε 40 δισ. δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με μια άλλη ερευνητική εταιρία, την Wood Mackenzie.

Η αμερικανική Chevron περιέκοψε τον προϋπολογισμό για την έρευνα από τρία δισ. δολάρια το 2015 σε ένα δισ. το χρόνο για την περίοδο 2016-17, ενώ η ConocoPhillips αποσύρεται εντελώς από την έρευνα στην ανοικτή θάλασσα.

Η ανακάλυψη νέων πεδίων, αντιπαραβάλλεται με τα 190 δισ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου και αερίου που προστέθηκαν στην εκτιμώμενη βάση πηγών της Βόρειας Αμερικής τα τελευταία δέκα χρόνια, χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας που έχει καταστήσει δυνατή την παραγωγή από σχιστόλιθο και άλλα παρόμοια δύσκολα, σκληρά πετρώματα.

Μια πηγή σχιστολιθικού πετρελαίου στο έδαφος μπορεί να κοστίσει τέσσερα με 10 εκατ. δολάρια και μπορεί να φέρει παραγωγή μέσα σε εβδομάδες, σε αντίθεση με τα πέντε ή και περισσότερα χρόνια που θέλει η ανακάλυψη στην ανοικτή θάλασσα. Ο Bob Fryklund της IHS Markit συνόψισε: «Λύνουμε το πρόβλημα μέσω των σκληρών πετρωμάτων».

Ωστόσο, η Wood Mackenzie αναμένει μέτρια άνοδο στη δραστηριότητα έρευνας φέτος, προβλέποντας ότι θα γίνει γεώτρηση σε πάνω από 500 πετρελαιοπηγές παγκοσμίως το 2017, έναντι 430 το 2016.

Πηγές όπου έχει προγραμματίσει δραστηριότητα η ExxonMobil στη Γουιάνα, η Eni στην Ιταλία, η Statoil στη Θάλασσα Μπάρεντς και η Kosmos Energy με τον εταίρο της, την BP, στη Μαυριτανία, είναι μεταξύ εκείνων που έχουν αυξημένες πιθανότητες να κάνουν κάποια ανακάλυψη, πρόσθεσε η ερευνητική εταιρία.

Ο Andrew Latham, επικεφαλής έρευνας παγκοσμίως στην Wood Mackenzie, εξήγησε ότι τα χαμηλότερα ημερήσια ποσοστά των εξεδρών που λειτουργούν και άλλοι τρόποι εξοικονόμησης, επιτρέπουν στις εταιρίες να επιτυγχάνουν περισσότερα για λιγότερα χρήματα.

«Αν δείτε τι ξοδεύουν, φαίνονται πολύ προσεκτικοί. Αλλά αν δείτε τα αποτελέσματα που έχουν με τα λεφτά που δίνουν, φαίνονται πολύ πιο αισιόδοξα», ανέφερε.

Προειδοποίησε πως, με τις ευκαιρίες για έρευνα να είναι περισσότερες από τα διαθέσιμα κεφάλαια, θα υπάρξει άγριος ανταγωνισμός για επενδύσεις. «Οι χώρες που είναι υπερβολικά αυστηρές στο δημοσιονομικό τους πλαίσιο δεν θα προσελκύσουν επενδύσεις, γιατί οι εταιρίες θα έχουν επιλογές».

Οι δύο μεγαλύτερες ανακαλύψεις στον κόσμο πέρυσι, ήταν και οι δύο στις Ηνωμένες Πολιτείες: η ανακάλυψη της Caelus Energy στην περιοχή Smith Bay, σε ρηχά νερά ανοικτά της βόρειας ακτής της Αλάσκα, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει μέχρι και τέσσερα δισ. βαρέλια πετρελαίου που μπορεί να αντληθεί, και η ανακάλυψη της ConocoPhillips στην περιοχή Willow, επίσης στην Αλάσκα αλλά στο έδαφος, που εκτιμάται ότι έχει 300 εκατ. βαρέλια.

Άλλα μεγάλα ευρήματα πέρυσι περιλαμβάνουν ανακαλύψεις μεγάλων παράκτιων πεδίων αερίου από την Kosmos Energy στη Σενεγάλη και από την Cobalt International Energy στην Ανγκόλα.

Άλλη μια ένδειξη των προκλήσεων που αντιμετωπίζονται στην εξερεύνηση σήμερα, είναι ότι οι περισσότερες από τις απομακρυσμένες ανακαλύψεις τα τελευταία χρόνια είχαν την τάση να δίνουν πρόσβαση σε μικρότερες περιοχές, αντί για μεγάλες νέες περιοχές όπως τα παράκτια πεδία της Βραζιλίας.

Η τεράστια δεξαμενή που άνοιξε πιο πρόσφατα ήταν το πεδίο αερίου Zohr που βρέθηκε στην Αίγυπτο από την Eni το 2015.


Copyright The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus