Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Monte dei Paschi διχάζει Κομισιόν και ΕΚΤ

Σοβαρές διαφωνίες έχει δημιουργήσει η διάσωση της ιταλικής τράπεζας και η χρήση κρατικής βοήθειας. Η ουσία του προβλήματος και γιατί εμπλεκόμενοι μιλούν για «σουρεαλιστικές καταστάσεις».

Η Monte dei Paschi διχάζει Κομισιόν και ΕΚΤ
  • των Alex Barker (Βρυξέλλες), Claire Jones (Φρανκφούρτη) και Rachel Sanderson (Μιλάνο)

Βρυξέλλες και ΕΚΤ διαφωνούν αναφορικά με τα κεφαλαιακά πλάνα της Monte dei Paschi di Siena (MPS), δημιουργώντας αμφιβολίες για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας διάσωσης της παλαιότερης και πλέον προβληματικής ιταλικής τράπεζας.

Η πρόταση της Ρώμης να ανακεφαλαιοποιήσει την MPS είναι σε εκκρεμότητα από τον Δεκέμβριο καθώς η ΕΚΤ, ο επιβλέπων της τράπεζας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αστυνομεύει τις κρατικές ενισχύσεις έχουν διαφορετική γνώμη για τις ευθύνες τους και την ουσία της διάσωσης με χρήμα φορολογουμένων.

Η δίμηνη διαφωνία αφήνει δομικά ερωτήματα για την πρόταση διάσωσης, περιλαμβανομένου του επιπέδου κρατικής στήριξης που επιτρέπεται, του ποσού της ζημίας που θα υποστούν οι πιστωτές και του βάθους της αναδιάρθρωσης που χρειάζεται για να γίνει η τράπεζα βιώσιμη.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης και τραπεζίτες προειδοποιούν ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να επιλυθεί η παρατεταμένη διαφωνία που έχει πληγώσει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας και δοκιμάζει τους κανόνες που επέβαλε η ΕΕ μετά την τραπεζική κρίση.

Ο SSM, ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ θεωρεί ότι είναι σε αναμονή να συμφωνήσουν οι Βρυξέλλες σε ένα πλάνο αναδιάρθρωσης της MPS και να αποδεχτούν την κρατική ενίσχυση. Οι Βρυξέλλες, από την πλευρά τους, πιστεύουν ότι αναμένουν από τις εποπτικές αρχές να συμφωνήσουν σε ένα κεφαλαιακό πλάνο με την MPS, πριν αυτές μπορέσουν να οριστικοποιήσουν τους όρους αναδιάρθρωσης.

Πρόσωπο που εμπλέκεται με τη διαδικασία αποκάλεσε την κατάσταση «σουρεαλιστική».

Η λεγόμενη «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση» φερέγγυων τραπεζών επιτρέπεται με βάση τους κανόνες της ΕΕ αλλά μπορεί να καλύψει μόνο το κεφαλαιακό κενό που προσδιορίζεται με το πλέον αυστηρό σενάριο ενός stress test, το οποίο διενεργούν περιοδικά οι εποπτικές αρχές για να εξετάσουν την υγεία των τραπεζών του μπλοκ.

Αυτή η προσέγγιση αποφεύγει σκληρότερες απαιτήσεις της ΕΕ για διαγραφή 8% των υποχρεώσεων μιας προβληματικής τράπεζας (περιλαμβανομένων senior πιστωτών), πριν χρησιμοποιηθούν κεφάλαια φορολογουμένων.

Οι διαφορές μεταξύ ΕΚΤ και Κομισιόν σχετίζονται με την άποψη της πρώτης ότι η MPS χρειάζεται περίπου 8,8 δισ. ευρώ κεφάλαια. Η πλευρά της ΕΕ βλέπει ως κρίσιμο να έχει περισσότερο λεπτομερές πλάνο από τον SSM, που θα θέτει τα επίπεδα των αναμενόμενων ζημιών και θα εξηγεί πώς υπολογίστηκαν οι κεφαλαιακές ανάγκες προκειμένου να κρίνει νόμιμη τη χρήση κρατικής στήριξης.

Αυτό γιατί οι κανόνες κρατικής βοήθειας της ΕΕ απαιτούν πραγματοποιηθείσες ή αναμενόμενες ζημίες να καλυφθούν από χρήματα που θα προκύψουν από το bail in πιστωτών ή ιδιωτικά κεφάλαια και όχι από παρέμβαση των φορολογουμένων.

Η Γερμανία ανησυχεί ιδιαίτερα ότι μια «ήπια» αντιμετώπιση της MPS θα μπορούσε να θέσει νομικό προηγούμενο που θα υπονομεύσει τους μετά κρίση κανόνες της ΕΕ που σχεδιάστηκαν για να βάλουν τέλος στις διασώσεις με χρήμα φορολογουμένων.

Τον Δεκέμβριο, με μια αμφιλεγόμενη απόφαση, ο SSM απέρριψε το αίτημα της MPS για περισσότερο χρόνο, ώστε να ολοκληρώσει ένα σχέδιο άντλησης φρέσκων κεφαλαίων ύψους 5 δισ. ευρώ και αύξησε το ποσό που πρέπει να αντλήσει η τράπεζα σε 8,8 δισ. ευρώ.

Ενώ η απειλή του επόπτη τον Δεκέμβριο του προσέφερε αξιοπιστία, οι επικριτές λένε ότι η επακόλουθη έλλειψη δράσης απέναντι στην τράπεζα δημιούργησε νέες αμφιβολίες για τη φήμη του.

«Το μεγαλύτερο τεστ [που αντιμετωπίζει ο SSM] είναι ξεκάθαρα η Ιταλία», λέει ο Nicolas Véron, senior fellow του think tank «Bruegel» στις Βρυξέλλες. «Εγινε μια στροφή με την άρνηση επέκτασης του σχεδίου της MPS αλλά τα πράγματα κινούνται πολύ αργά έκτοτε… αν δεν δούμε κάτι σύντομα, θα υπάρξει ένα μεγάλο ερώτημα».

Ένα έγγραφο στην ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ιταλίας θέτει την εξήγηση πίσω από το νέο ποσό, των 8,8 δισ. ευρώ, περιλαμβάνοντας λεπτομερή πληροφόρηση για το πόσο το ιταλικό Δημόσιο θα μπορούσε να προσφέρει στην αύξηση κεφαλαίου και πόσα πρέπει να προέλθουν από καταθέτες λιανικής με βάση τους όρους bail in της ΕΕ.

Πίσω από τις διαφορές μεταξύ Φρανκφούρτης και Βρυξελλών είναι οι αποκλίνουσες φιλοσοφίες για την κρατική βοήθεια. Η ΕΚΤ, με καθήκον να διατηρεί τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, θέλει να εξασφαλίσει την υγεία μιας τράπεζας ανεξάρτητα του κόστους για τον φορολογούμενο. Για τις Βρυξέλλες, το μέγεθος της στήριξης από τους φορολογούμενους έχει σημασία και οποιαδήποτε προοπτική ειδικής μεταχείρισης της MPS θα οδηγήσει σε διαμαρτυρίες από άλλες τράπεζες της Ενωσης.

«Συχνά υπάρχει λίγη διαφωνία μεταξύ Κομισιόν και ΕΚΤ για το ποια μέτρα μπορεί να πάρει η κεντρική τράπεζα», δήλωσε ο Andreas von Bonin, εταίρος στο δικηγορικό γραφείο των Βρυξελλών Freshfields. «Υπάρχει επίσης και ένα φιλοσοφικό θέμα επειδή η ΕΚΤ είναι λιγότερο αρνητική σε κρατική βοήθεια [από την επιτροπή ανταγωνισμού της Κομισιόν]».

Η Ιταλία δεν έχει ακόμα υποβάλει το πλάνο αναδιάρθρωσης για την MPS στην Κομισιόν ή επίσημο αίτημα για χρήση κρατικής βοήθειας. Ιταλός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι συζητήσεις είναι εντός τροχιάς. Η Ιταλία είχε μια παραγωγική συνάντηση με τις Βρυξέλλες για να ξεκινήσει να ορίζει τις λεπτομέρειες της προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης πριν από 10 ημέρες, είπε.

Αξιωματούχοι και τραπεζίτες αναμένουν η συμφωνία να οριστικοποιηθεί έως τον Μάιο.

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v