Ενεργοποιείται η «ωρολογιακή βόμβα» του Brexit

Η ενεργοποίηση του άρθρου 50 για την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ ανοίγει ένα διετή κύκλο δύσκολων συζητήσεων. Το κουβάρι που πρέπει να ξετυλιχτεί και τα διαφορετικά συμφέροντα.

Δεσμοί που χτίστηκαν επί τέσσερις δεκαετίες θα πρέπει να σπάσουν σε δυο μόλις χρόνια. Η Βρετανία μπαίνει στη διαπραγμάτευση με στόχο ένα συνολικό πακέτο συμφωνίας που θα περιλαμβάνει και μια φιλόδοξη εμπορική συμφωνία. Η Ευρώπη με επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας τον Μ. Μπαρνιέ θέλει μια σταδιακή προσέγγιση: πρώτα κλείνουμε το παρελθόν, μετά κοιτάμε το μέλλον.

Πρώτο μεγάλο θέμα είναι ένα κονδύλι 60 δισ. ευρώ που «οφείλει» η Μεγάλη Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως συμμετοχή σε διάφορα επενδυτικά σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η λίστα ωστόσο είναι ατελείωτη όπως φαίνεται στο πολύ ενδιαφέρον βίντεο μέσα από τα παραδείγματα μιας ισπανίδας εργαζομένης στην Μεγάλη Βρετανία και των αεροπορικών εταιρειών.

Σε αυτό το δύσκολο παζάρι η Μεγάλη Βρετανία θέλει οι διαδικασίες να είναι ομαλές, ώστε να μην δημιουργηθεί πανικός στην επιχειρηματική κοινότητα και κύμα φυγής εταιρειών. Η πλευρά της ΕΕ, ωστόσο, ξέρει ότι όσο υπάρχει αβεβαιότητα τόσο θα φεύγουν επιχειρήσεις και θα αδυνατίζει η θέση της Μεγάλης Βρετανίας στη διαπραγμάτευση. Αλλωστε οι οδηγίες που έχει ο Μ. Μπαρνιέ είναι κάνει το Brexit χειρότερο από τη συμμετοχή στην ΕΕ.

Αν δεν υπάρξει ένας οδικός χάρτης μέχρι το τέλος της χρονιάς δεν αποκλείεται οι Βρετανοί να αποφασίσουν ότι οι συζητήσεις δεν οδηγούν πουθενά και να ξεκινήσουν να προετοιμάζονται για το Brexit ανεξάρτητα


Copyright The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus