Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η Μέι κάνει τον εκλογικό αιφνιδιασμό στη Βρετανία

Η μισή Βρετανία πιστεύει πως η Μέι είναι καταλληλότερη πρωθυπουργός. Τι απέδειξε η επικεφαλής των συντηρητικών με την απόφαση να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Γιατί η Μέι  κάνει τον εκλογικό αιφνιδιασμό στη Βρετανία
  • του Sebastian Payne

Η Βρετανία προσφεύγει στις κάλπες για ακόμη μία φορά. Με μια απόλυτα απροσδόκητη κίνηση, η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε πως θα καλέσει σε γενικές εκλογές στις 8 Ιουνίου, προκειμένου να διασφαλίσει την εντολή της για το Brexit.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε την Τρίτη το πρωί έξω από το κτίριο της Ντάουνινγκ Στριτ πως υπάρχει υπερβολικά εκτεταμένος διχασμός στο Ουεστμίνστερ επάνω στο θέμα της αποχώρησης από την ΕΕ και ότι θα θέσει το ερώτημα στο λαό. Παρότι αυτό φημολογούνταν για μήνες, ελάχιστοι εντός και εκτός του κόμματός της πραγματικά πίστευαν πως «θα πατούσε τη σκανδάλη». Για άλλη μια φορά, διέψευσε τους επικριτές της.

Οι δημοσκοπήσεις είναι συντριπτικά υπέρ της και δείχνουν πως θα εξασφαλίσει μια σαρωτική πλειοψηφία –όπως δείχνουν συνεχώς από όταν ανέλαβε τη θέση της. Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις του YouGov δείχνουν πως η μισή χώρα πιστεύει ότι η κ. Μέι θα είναι η καλύτερη πρωθυπουργός, έναντι μόλις 18% για τον Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών.

Οι Συντηρητικοί άνετα προηγούνται των Εργατικών με 20 μονάδες. Σε περίπτωση που οι δημοσκοπήσεις έχουν έστω και λίγο δίκιο, η πρωθυπουργός θα μειώσει σημαντικά την πλειοψηφία των Εργατικών και θα διασφαλίσει τη θέση της για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ένα είναι σίγουρο: αυτή θα είναι μια πολύ κακή εκλογική αναμέτρηση για ένα διχασμένο Εργατικό κόμμα και έναν αδύναμο κ. Κόρμπιν. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, από την άλλη, αναμένεται να σημειώσουν κάποιες ανόδους σε μητροπολιτικές περιοχές που υποστήριξαν την Remain.

Η κ. Μέι έχει μέχρι στιγμής απορρίψει αυτές τις δημοσκοπικές ενδείξεις ως αποπροσανατολιστικές. Άρχισε να «μαλακώνει» τη γλώσσα της νωρίτερα φέτος, λέγοντας πως «δεν θα πρέπει» να γίνουν εκλογές εκεί που έλεγε ότι «δεν θα γίνουν» εκλογές.

Η ομάδα της είχε την αίσθηση πως μια εκλογική μάχη θα δημιουργούσε περισσότερο διχασμό, αλλά συμπέρανε πλέον ότι αυτή είναι η πιο ενδεδειγμένη στιγμή. Το Άρθρο 50 έχει ενεργοποιηθεί, οι επίσημες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ δεν πρόκειται να ξεκινήσουν μέχρι το καλοκαίρι. Η κυβέρνησή της δεν έχει καν εγκρίνει μια βασιλική ομιλία, η οποία θα όριζε την ατζέντα των εγχώριων πολιτικών για το έτος. Τώρα, μπορεί να θεσπίσει το δικό της πρόγραμμα.

Δεν πρόκειται, ωστόσο, για μια απόλυτα ομαλή διαδικασία. Λόγω του ότι η κοινοβουλευτική πράξη είναι ορισμένου χρόνου, θα χρειαστεί πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή των Κοινοτήτων -429 βουλευτές- για να περάσει την πρότασή της. Αλλά η Ντάουνινγκ Στριτ έχει υπολογίσει πως ένας ετερόκλητος συνασπισμός απογοητευμένων βουλευτών του Εργατικού κόμματος (οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν τις εκλογές για να προσπαθήσουν να εκδιώξουν τον κ. Κόρμπιν), του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος και των δικών της Tories θα το προωθήσει. Η ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων θα διεξαχθεί σήμερα.

Το πιο σημαντικό πράγμα που μάθαμε σήμερα έχει να κάνει με το χαρακτήρα της πρωθυπουργού. Όσοι έχουν κατηγορήσει την Τερέζα Μέι πως δεν είναι ο εαυτός της έχουν αποδειχθεί λάθος. Αυτή είναι μια τολμηρή κίνηση και μια μεγάλη νίκη θα διασφαλίσει τη θέση της στην κορυφή της βρετανικής πολιτικής.

 

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v