Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι 100 ημέρες Τραμπ στο Λευκό Οίκο και η… ετυμηγορία

Το ράλι στα χρηματιστήρια που προκάλεσε η ανάληψη της προεδρίας και οι γκρίζες ζώνες στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας. Οι υποσχέσεις και οι προσδοκίες αγορών, επενδυτών και καταναλωτών.

Ο Ντ. Τραμπ είναι ειδικός στα σύμβολα. Και σήμερα αντιμετωπίζει ένα σημαντικό: τις 100 πρώτες ημέρες στον Λευκό Οίκο, από τις οποίες όλοι περιμένουν δείγμα γραφής.

Η Gillian Tett κάνει την πρώτη αποτίμηση:

* Ο νέος πρόεδρος κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τις τιμές των μετοχών τις ΗΠΑ. Αυτό αντανακλά τις προσδοκίες μεταξύ των επενδυτών μεταξύ άλλων για μειώσεις φόρων, επενδύσεις στις υποδομές, λιγότερη ρύθμιση των αγορών και επαναπατρισμό των δισεκατομμυρίων που έχουν παρκάρει αμερικανικές πολυεθνικές στο εξωτερικό.

* Σημαντική ανάκαμψη καταγράφεται και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, φτάνοντας ακόμα και σε υψηλό 17 ετών.

* Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα σε ότι αφορά την οικονομία. Τα στοιχεία από την πραγματική οικονομία δεν είναι τόσο ικανοποιητικά, όπως φάνηκε από την μικρή αύξηση (0,7% του ΑΕΠ) που ανακοινώθηκε χθες αλλά και τις λιανικές πωλήσεις.

Οι αμερικανοί περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθούν μια σειρά από κρίσιμες προεκλογικές δεσμεύσεις, τόσο σε ότι αφορά τους φόρους όσο και το μεγάλο επενδυτικό σχέδιό του για τις υποδομές. Η αποδοχή του Προέδρου, πάντως δείχνει σταθερή στις μετρήσεις. Αυτοί που τον στήριξαν περιμένουν, ενώ όσοι τον αποδοκίμασαν... συνεχίζουν.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι καθώς θα δείξουν τι απ’ όσα υποσχέθηκε ο αμερικανός πρόεδρος θα γίνουν τελικά πράξη…

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v