Η Βενεζουέλα και η επανάσταση που δεν… τελείωσε

Ένα οδοιπορικό των Financial Times στη χώρα που κινδυνεύει να μετατραπεί σε «αποτυχημένο κράτος». Το πέρασμα από τον Τσάβες στον Μαδούρο, η μάχη της αντιπολίτευσης και ο στρατός. Η δράση συμμοριών και οι ομάδες «προστασίας».

Όταν ζούσε ο Ούγκο Τσάβες η Βενεζουέλα θεωρήθηκε ένας φάρος της σοσιαλιστικής επανάστασης. Σήμερα με τον Ν. Μαδούρο είναι ένα βήμα από το να μετατραπεί σε «αποτυχημένο κράτος».

Το πολύ ενδιαφέρον video των FT καταγράφει την πορεία της χώρας που στις αρχές της δεκαετίας του 1980 είχε ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη λατινική Αμερική χάρη στα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου.

Εκτοτε η οικονομία υποχωρεί διαρκώς και η πτώση επιταχύνθηκε στα 18 χρόνια της επανάστασης. Σήμερα χιλιάδες κόσμου δεν μπορεί να βρει φαγητό, ενώ η βία και η διαφθορά έχουν κορυφωθεί.

Στο video καταγράφεται η χαρά των ανθρώπων όταν καταφέρουν να βρουν ψωμί, αλλά που πιστεύουν ακόμα ότι η επανάσταση πρέπει να ολοκληρωθεί. Καταγράφεται η οργή για το γεγονός πως ο στρατός κινεί τα νήματα της εξουσίας από κοινού με τον Μαδούρο.

Ο Τσάβες εκλέχθηκε υποσχόμενος να προστατεύσει τις οικογένειες και να χτυπήσει την φτώχεια αλλά τα σχέδια δεν ευοδώθηκαν καθώς η τιμή του πετρελαίου άρχισε υποχωρεί. Όταν πέθανε το 2013 ο μαύρος χρυσός είχε καταρρεύσει και το πλήγμα ήταν βαρύ. Το νόμισμα της χώρας κατέρρευσε, εμφανίστηκε υπερπληθωρισμός και μεγάλες ελλείψεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Η οικονομική πολιτική τώρα ευνοεί τους λίγους και βλάπτει τους πολλούς καταγγέλλει ο Felipe Perez Marti, υπουργός την περίοδο του Τσάβες. Μιλά για ένα «κράτος-μαφία».

Ο Μαδούρο τα βλέπει «όλα καλά» και επιτίθεται στην αντιπολίτευση. Επιχείρησε μάλιστα να την θέσει και σε αναστολή. Το κυβερνών κόμμα ελέγχει όλους τους θεσμούς, τα ΜΜΕ, τις εταιρείες πετρελαίου αλλά και το στρατό.

Υπάρχουν και «ομάδες πολιτών» που στηρίζουν το καθεστώς γιατί όπως αναφέρει ο Luis Cortez, επικεφαλής μιας εξ αυτών «πρέπει να στηριχθεί η επανάσταση».

Χώρος δημιουργήθηκε και για συμμορίες. Ο επικεφαλής μιας εξ αυτών ξεκαθαρίζει ότι δεν τον ενδιαφέρει η επανάσταση, η κυβέρνηση ή η πολιτική «αρκεί να πληρώνεται» και ότι έχει συμβόλαια ακόμα και με την αστυνομία. Δηλώνει μάλιστα ότι εκτελεί και δολοφονίες για λογαριασμό της κυβέρνησης, κάτι που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Στους δρόμους της Βενεζουέλα η λέξη «δικτατορία» ακούγεται όλο και περισσότερο. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει πραξικόπημα και μιλά για μετατροπή της χώρας σε μια νέα Σομαλία.


Copyright The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus