Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Crash test στις θέσεις Μακρόν και Λεπέν

Πώς τοποθετούνται για τις βασικές προκλήσεις της Γαλλίας και της Ευρώπης οι δυο υποψήφιοι που «κονταροχτυπιούνται» στις εκλογές της Κυριακής. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις, τα «αριστερά» στοιχεία του Μακρόν και η ατζέντα Λεπέν.

Crash test στις θέσεις Μακρόν και Λεπέν
  • της Hannah Murphy

Τόσο η Μαρίν Λεπέν όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν έχουν υποσχεθεί να ανανεώσουν τη γαλλική πολιτική. Κι όμως, οι δύο «αντάρτες» υποψήφιοι που θα αναμετρηθούν στήθος με στήθος στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή, έχουν συγκρουστεί στον τρόπο διαχείρισης των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Γαλλία.

Η κ. Λεπέν του Εθνικού Μετώπου δραστηριοποιείται βάσει μια λαϊκίστικης, αντιμεταναστευτικής πλατφόρμας, αλλά έχει σνομπάρει τον οικονομικό φιλελευθερισμό ευνοώντας το προστατευτικό κράτος. Ο κ. Μακρόν, ανεξάρτητος κεντρώος, δανείζεται αριστερά στοιχεία σε ζητήματα όπως η κοινωνική προστασία, αλλά η φιλική προς τις επιχειρήσεις πλατφόρμα του προσανατολίζεται ξεκάθαρα προς τα δεξιά της σοσιαλιστικής ορθοδοξίας. Μία μέρα πριν η Γαλλία εκλέξει τον επόμενο πρόεδρό της, ας εξετάσουμε πώς τοποθετείται καθένας υποψήφιος στα κύρια ζητήματα της προεκλογικής καμπάνιας.

Ευρώπη

Στο θέμα της Ευρώπης, οι δύο υποψήφιοι μετά βίας θα μπορούσαν να διαφωνούν περισσότερο. Η κ. Λεπέν έχει υποσχεθεί να εγκαταλείψει το ευρώ αν κερδίσει, σκιαγραφώντας ένα σχέδιο εξόδου που έχει ήδη δοκιμάσει την υπομονή των επενδυτών. Έχει, επίσης, αναφέρει ότι η κυβέρνησή της θα διεξάγει δημοψήφισμα για «Frexit» -έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ- αλλά μόνο αν δεν καταφέρει να επαναδιαπραγματευτεί τους κανόνες του μπλοκ επάνω στα διασυνοριακά ταξίδια και τις συνδρομές στον προϋπολογισμό.

Αντίθετα στον ευρωσκεπτικισμό της κ. Λεπέν, ο κ. Μακρόν τοποθετείται εδώ και καιρό υπέρ της μεγαλύτερης συνεργασίας και ολοκλήρωσης στους κόλπους του μπλοκ, στο δημοσιονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό ρυθμιστικό πλαίσιο. Θα έχαιρε θερμής υποδοχής στις Βρυξέλλες: ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, «έσπασε» το πρωτόκολλο και συνεχάρη τον αφοσιωμένο φιλοευρωπαίο -του οποίου οι συγκεντρώσεις συνήθως κοσμούνται από σημαίες της ΕΕ- για την νίκη του στον πρώτο γύρο.

Προϋπολογισμός

Η κ. Λεπέν, άγρια επικρίτρια της λιτότητας, έχει δεσμευθεί να μειώσει τους φόρους των νοικοκυριών και να αυξήσει τις παροχές κοινωνικής πρόνοιας προς την εργατική τάξη. Αυτά τα μέτρα θα καλυφθούν, υποστηρίζει, με εξοικονόμηση από την περιορισμένη μετανάστευση και από την αποχώρηση από την ΕΕ. Έχει επίσης αναφέρει ότι μόλις η Γαλλία βγει από το ευρώ θα πει στην κεντρική τράπεζα να τυπώσει περισσότερο χρήμα για να μειώσει το χρέος της χώρας.

Η πρότασή της πλησιάζει περισσότερο προς τα αριστερά σε σχέση με του κεντρώου αντιπάλου της. Ο κ. Μακρόν υπεραμύνεται ενός τύπου σκανδιναβικού οικονομικού μοντέλου για τη Γαλλία, συνδυάζοντας πιο μετριοπαθείς μειώσεις 60 δισ. ευρώ στις δαπάνες σε περίοδο πέντε χρόνων, με ένα πακέτο τόνωσης 50 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα και με χαμηλότερους φόρους –αλλά και με επέκταση του κράτους πρόνοιας. Υποστηρίζει πως κι έτσι θα μπορέσει να διατηρήσει το έλλειμμα της Γαλλίας κάτω του ορίου της ΕΕ, στο 3% του ΑΕΠ, και ότι θα εξαλείψει 50.000 θέσεις εργασίας στο δημόσιο.

Μετανάστευση

Ο εθνοφυλετισμός και η «εθνική προτίμηση» βρίσκονται στην καρδιά της καμπάνιας της κ. Λεπέν. Όχι μόνο έχει δεσμευθεί να εισάγει ποσόστωση για να μειώσει τη μετανάστευση κατά 80% σε 10.000 ανθρώπους το χρόνο, αλλά έχει υποσχεθεί και να επιβάλει επιπρόσθετο φόρο σε εργοδότες που προσλαμβάνουν ξένους και να καταστήσει δυσκολότερη την απόκτηση της γαλλικής υπηκοότητας. Στο τελευταίο στάδιο της καμπάνιας πριν τον πρώτο γύρο, σκλήρυνε τη ρητορική της, υποσχόμενη να αναστείλει άμεσα κάθε νόμιμη μετανάστευση.

Στον αντίποδα, ο κ. Μακρόν, που έχει εγκωμιάσει την πολιτική «των ανοικτών θυρών» της Άνγκελα Μέρκελ στο προσφυγικό, η οποία «έσωσε τη συλλογική μας αξιοπρέπεια», έχει υποσχεθεί να δώσει προτεραιότητα στην επεξεργασία των αιτήσεων για άσυλο μέσα σε έξι μήνες. Η Γαλλία θα πρέπει να καλωσορίσει τους μετανάστες που χρειάζονται «προστασία», αλλά «άλλοι» αιτούντες ασύλου θα πρέπει να επιστρέψουν άμεσα στην πατρίδα τους, υποστηρίζει.

Μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά

Με τη γαλλική ανεργία ελάχιστα κάτω του 10%, η αγορά εργασίας έχει εξελιχθεί σε πολιτικά φορτισμένο ζήτημα στην εκστρατεία. Αυστηροί νόμοι για τα εργασιακά, περιλαμβανομένου του εργάσιμου 35ωρου την εβδομάδα, δεν είναι αρεστές σε πολλούς εργοδότες, αλλά τις υπερασπίζονται άγρια τα σωματεία.

Η κ. Λεπέν προτίθεται να διατηρήσει το 35ωρο και να μειώσει το όριο συνταξιοδότησης από 62 σε 60, ενώ θα αφαιρέσει το φόρο στις υπερωρίες. Ο κ. Μακρόν έχει απομακρυνθεί από τις αντιδράσεις που προκάλεσε ότι, ως υπουργός Οικονομίας, πρότεινε την απόσυρση του κανόνα των 35 ωρών. Αντ’ αυτού, σχεδιάζει να εισάγει ευελιξία στις υπερωρίες. Έχει δεσμευθεί να διατηρήσει αμετάβλητα το συνταξιοδοτικό όριο και τις συντάξεις, αλλά θα προσφέρει στις εταιρίες την ελευθερία να διαπραγματεύονται ειδικές συμβάσεις επάνω στις εργάσιμες ώρες και στις αμοιβές.

Εμπόριο

Ένα τεταμένο debate γύρω από τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, ιδιαίτερα του αντίκτυπού της στις γαλλικές θέσεις εργασίας, έχει κυριαρχήσει στην καμπάνια. Ως πρόεδρος, η κ. Λεπέν θα απορρίψει διεθνείς εμπορικές συμφωνίες υπέρ ενός «έξυπνου προστατευτισμού» που θα ωφελήσει τις γαλλικές εταιρίες. Η προσπάθειά της κατά της παγκοσμιοποίησης θα περιλάμβανε έναν φόρο 3% στις εισαγωγές και θα διοχέτευε τις κρατικές προμήθειες στις γαλλικές εταιρίες.

Ο κ. Μακρόν είναι πιο ανοικτός στο ελεύθερο εμπόριο και ήταν ο μόνος υποψήφιος που υποστήριξε στον πρώτο γύρο εμπορικές συμφωνίες όπως η Ceta μεταξύ ΕΕ και Καναδά. Αλλά οι θέσεις του εξελίχθηκαν σε πιο επίμαχες αφότου πέρασε στο δεύτερο γύρο: τον υποδέχθηκαν με οργισμένα γιουχαΐσματα και φλεγόμενα λάστιχα αυτοκινήτων όταν επισκέφθηκε εργοστάσιο στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στην Αμιένη, το οποίο πρόκειται να μεταφερθεί στην Πολωνία την επόμενη χρονιά. Ωστόσο, ζητά βαθύτερη ευρωπαϊκή συνεργασία και ολοκλήρωση, για τη δημιουργία μιας «προστατευτικής Ευρώπης». Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα ελέγχει τις ξένες εξαγορές σε σημαντικές βιομηχανίες.

Ασφάλεια και άμυνα

Και οι δύο υποψήφιοι έχουν προτείνει αυξημένες δαπάνες στην άμυνα και στην αστυνόμευση, στο πλαίσιο του αγώνα της Γαλλίας κατά της τρομοκρατίας, μετά τις επιθέσεις των τελευταίων δύο ετών. Η κ. Λεπέν θέλει να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ, σχεδόν να διπλασιάσει τον προϋπολογισμό για την άμυνα από 1,8% του ΑΕΠ σε 3% και να επανεισάγει τη στρατιωτική θητεία. Υποστηρίζει στενότερες σχέσεις μεταξύ της Γαλλίας και της Ρωσίας, επιχειρηματολογώντας πως η Μόσχα είναι κρίσιμης σημασίας για την νίκη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Μακρόν θα αύξανε τις δαπάνες για την άμυνα στο 2%, θα προσέθετε 10.000 αστυνομικούς και θα αποκαθιστούσε ένα δίκτυο πρακτόρων πεδίου που θα αντιπαλέψουν την ισλαμιστική τρομοκρατία. Έχει τονίσει πως ανώτατος στόχος της εξωτερικής πολιτικής του θα ήταν «να εξαφανίσει τον ISIS» και έχει κάνει έκκληση για περισσότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ για να τον πετύχει.

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v