Μια αποκλειστική συνεργασία του Euro2day.gr

H Kίνα άρχισε τα «παιχνιδάκια» με το γουάν

Σε υψηλό έξι μηνών σκαρφάλωσε το κινεζικό νόμισμα, μετά από παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας. Αναλυτές υποστηρίζουν πως η κίνηση στοχεύει σε ενίσχυση της εμπιστοσύνης μετά την υποβάθμιση από Moody's.

H Kίνα άρχισε τα «παιχνιδάκια» με το γουάν
  • του Gabriel Wildau

Το απόγεμα της Πέμπτης το νόμισμα της Κίνας ετοιμαζόταν να σημειώσει τη μεγαλύτερη διήμερη άνοδο έναντι του δολαρίου από τον Ιανουάριο, μετά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας για τη στήριξη του γουάν λόγω της χλιαρής ζήτησης για το νόμισμα.

Σύμφωνα με traders, μεγάλες κρατικές τράπεζες έκαναν επιθετικές πωλήσεις δολαρίων την Τετάρτη και την Πέμπτη. Είναι αυτό το συντονισμένο trading που αντιμετωπίζεται συνήθως ως ένα σήμα ότι αυτοί οι οργανισμοί λειτουργούν εκ μέρους μιας κεντρικής τράπεζας για να αυξήσουν τη ζήτηση για γουάν.

Ο βραχίονας της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBoC) που κάνει trading νομισμάτων ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα μια αλλαγή στον τρόπο που καθορίζει το ημερήσιο κλείσιμο του γουάν στην εγχώρια αγορά, το οποίο έχει σαν στόχο να προσφέρει μια καθοδήγηση στο trading στη spot αγορά. Η αλλαγή εξασφάλισε στην PBoC μεγαλύτερη ευελιξία να αντιμετωπίσει τις σύμφωνα με την ίδια «παράλογες προσδοκίες» και να ενισχύσει το γουάν, ακόμα και όταν οι δυνάμεις της αγοράς πιέζουν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Μετά από μια πτώση ρεκόρ 6,5% έναντι του δολαρίου το 2016, το γουάν έχει ενισχυθεί 2,3% φέτος, συμπεριλαμβανομένης μιας ανόδου 0,9% τις τελευταίες δύο ημέρες. Στα 6,889 το δολάρια το απόγευμα της Πέμπτης, το γουάν βρισκόταν στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο.

Δεδομένης της σταθερότητας του νομίσματος φέτος, ορισμένοι αναλυτές προβληματίστηκαν από την κίνηση της PBoC να οδηγήσει το γουάν υψηλότερα. Aλλά traders αναφέρουν πως οι αρχές ανησυχούν ότι η ζήτηση παραμένει προσανατολισμένη προς την αγορά δολαρίων, ένα παρελκόμενο από τη μεγάλη υποτίμηση της περασμένης χρονιάς.

«Το γουάν διαπραγματεύεται σε ένα πολύ στενό εύρος φέτος. Αλλά αν δει κανείς την πραγματική ζήτηση στην αγορά, είναι κυρίως ζήτηση για δολάρια. Οι προσδοκίες δεν έχουν σημειώσει σημαντική μεταβολή», δήλωσε trader συναλλάγματος σε ευρωπαϊκή τράπεζα στη Σαγκάη.

Οι εκροές κεφαλαίων ήταν μια βασική πηγή καθοδικών πιέσεων στο γουάν πέρυσι. Αλλά οι εκροές περιορίστηκαν σημαντικά στο πρώτο τρίμηνο μετά την επιβολή πιο αυστηρών κεφαλαιακών ελέγχων.

Ακόμα και έτσι, οι αγορές συναλλάγματος από εταιρείες συνεχίζουν να υπερβαίνουν τις αγορές γουάν φέτος, συμπεριλαμβανομένου ενός χάσματος 12,8 δισ. δολαρίων τον Απρίλιο, σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία συναλλάγματος.

Ακόμα και πριν την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας, η PBoC είχε αρχίσει να ανεβάζει ασυνήθιστα υψηλά το κλείσιμο της ισοτιμίας. Από τις αρχές του 2016, ο μηχανισμός καθορισμού του κλεισίματος γινόταν όλο και πιο διαυγής, με τις τράπεζες να είναι σε θέση να προβλέψουν εκ των προτέρων το επίπεδό του. Αλλά η τάση αυτή αποδυναμώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, με το κλείσιμο να είναι συστηματικά υψηλότερο από το αναμενόμενο.

«Η απόσταση ανάμεσα στις προσδοκίες των αγορών και το πραγματικό κλείσιμο είναι ένα ξεκάθαρο σήμα ότι η PBoC δείχνει προτίμηση σε ένα ισχυρό νόμισμα», δήλωσε ο Raymond Yeung, επικεφαλής οικονομολόγος για την περιοχή της Κίνας στην τράπεζα AZN στο Χονγκ Κονγκ.

Η PBoC έκλεισε την ισοτιμία του γουάν 0,8% πάνω την Πέμπτη. Είναι η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος από τον Ιανουάριο και το υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως οι κινήσεις για ενίσχυση του νομίσματος είναι και μια προσπάθεια να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη, μετά την υποβάθμιση της αξιολόγησης της Κίνας από τη Moody’s την περασμένη εβδομάδα. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η οικονομία της Κίνας επιβραδύνεται μετά από ένα ισχυρό ξεκίνημα το 2017.

Τον Δεκέμβριο του 2015, η PBoC ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να στοχεύει στη σταθερότητα του γουάν έναντι του δολαρίου και θα επικεντρωθεί στη διατήρηση μιας «βασικής σταθερότητας» έναντι ενός σταθμισμένου καλαθιού νομισμάτων.

Με βάση το καλάθι αυτό, το γουάν έχει αποδυναμωθεί φέτος. Καθώς υποχωρεί ο δείκτης του δολαρίου, η σχετική σταθερότητα του γουάν έναντι του αμερικανικού νομίσματος έχει οδηγήσει το κινεζικό νόμισμα χαμηλότερα σε σχέση με τα άλλα νομίσματα.


Copyright The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus