Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η στατιστική του παγκόσμιου sell-off στα ομόλογα

Οι πωλήσεις που πυροδότησαν στα ομόλογα τα σχόλια κεντρικών τραπεζιτών σε όλο τον κόσμο, υπονοώντας πως η διευκολυντική πολιτική φτάνει στο τέλος της, έχουν επηρεάσει νομίσματα και μετοχές.

Η στατιστική του παγκόσμιου sell-off στα ομόλογα
  • του Peter Wells

Η προοπτική της λιγότερο διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής έχει προκαλέσει ένα ψύχος στις αγορές, με ένα sell-off στα κυβερνητικά ομόλογα να μεταδίδεται σε άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

Ακολουθεί μια ματιά στις κινήσεις-ορόσημα σε μια σειρά αγορές.

Ευρώπη

Το ευρώ ενισχύθηκε 2% αυτή την εβδομάδα στο υψηλό 13 μηνών του 1,1422 δολαρίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο εδώ και επτά εβδομάδες.

Στη Γερμανία, οι αποδόσεις του 10ετούς Bund ενισχύθηκαν κατά 21,1 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα σε 0,464%. Ήταν η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος από τα τέλη Απριλίου του 2015.

Στη Γαλλία η απόδοση του 10ετούς Oat αυξήθηκε κατά 22,7 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα σε 0,832%, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Μαΐου.

Αυτό δίνει τέλος σε επτά συνεχόμενες εβδομάδες πτώσεων στις αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων και είναι η μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση στις αποδόσεις από την εβδομάδα που έληξε στις 11 Νοεμβρίου.

ΗΠΑ

Η απόδοση του 10ετούς Treasury αυξήθηκε κατά 14,37 μονάδες βάσης στο 2,286%. Εμφάνισε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από την εβδομάδα μέχρι τις 3 Μαρτίου και άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδά της από τα μέσα Μαΐου. Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 1,8% στην εβδομάδα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από την εβδομάδα που έληξε στις 19 Μαΐου.

Βρετανία

Η απόδοση του 10ετούς Gilt αυξήθηκε κατά 23,9 μονάδες βάσης σε 1,273%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Αύγουστο του 2015. Η απόδοση άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδά της από τα μέσα Φεβρουαρίου. Η στερλίνα ενισχύθηκε 2,4% αυτή την εβδομάδα στο 1,3017 δολάριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Απρίλιο. Κυμαίνεται κοντά στα υψηλότερά της από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ιαπωνία

Η απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού κυβερνητικού ομολόγου σημείωσε άνοδο κατά 3,1 μονάδες βάσης σε 0,088%, δηλαδή τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση από την εβδομάδα που έληξε στις 11 Νοεμβρίου. Παράλληλα άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου. Ο δείκτης Topix κατέγραψε πτώση 0,8% την Παρασκευή, δηλαδή τη μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρηση από τις 6 Ιουνίου.

Αυστραλία

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων αυξήθηκε κατά 22,7 μονάδες βάσης για την εβδομάδα, σε 2,594%. Ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από την εβδομάδα που έληξε στις 7 Οκτώβρη, αλλά και το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαΐου. Ο S&P/ASX 200 έκλεισε 1,7% χαμηλότερα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 9 Νοεμβρίου.

Καναδάς

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 23,1 μονάδες βάσης σε 1,704% αυτή την εβδομάδα, λόγω των σκέψεων του διοικητή της Τράπεζας του Καναδά, Stephen Poloz, ότι τα χαμηλά επιτόκια έχουν «κάνει τη δουλειά τους». Ήταν η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος από την εβδομάδα που έληξε στις 11 Νοεμβρίου.

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v