Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ΜακΚέιν «αγκάθι» των Ρεπουμπλικανών στο πλευρό του Τραμπ

Το μόνο πράγμα που θα απομάκρυνε τον Τραμπ από το Λευκό Οίκο θα ήταν αν το κόμμα του στρεφόταν εναντίον του. Αν συνέβαινε αυτό, καταλύτης θα ήταν σίγουρα ο ΜακΚέιν: ο μόνος που μπορεί να υψώσει το ανάστημά του στον πρόεδρο.

Ο ΜακΚέιν «αγκάθι» των Ρεπουμπλικανών στο πλευρό του Τραμπ
  • του Edward Luce

Αμέσως μόλις ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι κόβει τους δεσμούς με τους Σύρους μετριοπαθείς που έχουν εκπαιδευτεί από τις ΗΠΑ, το πιο γνωστό «γεράκι» της Αμερικής τον κατηγόρησε ότι «προσφέρει πλεονέκτημα στη Ρωσία». Ήταν ο Τζον ΜακΚέιν, πρώην υποψήφιος για την προεδρία και Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής για την Αριζόνα. Το γεγονός ότι ο κ. ΜακΚέιν, 80 ετών, ήταν στο νοσοκομείο όπου μόλις είχε διαγνωστεί με καρκίνο στον εγκέφαλο, δεν είναι ούτε σημαντικό ούτε σχετικό. Οι επικρίσεις του ήρθαν την κατάλληλη στιγμή. Το tweet του κ. Τραμπ για τα «περαστικά» και το τηλεφώνημα που ακολούθησε, δεν είχαν καμία φανερή επιρροή.

Το αν, και πόσο σύντομα, θα καταφέρει να επιστρέψει ο κ. ΜακΚέιν στην Ουάσινγκτον είναι το κρίσιμο ερώτημα. Ο πρώην πιλότος του πολεμικού ναυτικού και γερουσιαστής για επτά θητείες, είναι ένας από τους ελάχιστους Ρεπουμπλικάνους που θα μπορούσε να υψώσει το ανάστημά του στον κ. Τραμπ. Έχει ολόκληρο ιστορικό που το αποδεικνύει. Κατά το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης θητείας του Τζορτζ Μπους, ο κ. ΜακΚέιν ήταν το μοναδικό αγκάθι στον πλευρό του.

Κατσάδιαζε τον κ. Μπους επειδή επέτρεπε τον εικονικό πνιγμό και άλλες μορφές βασανιστηρίων στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Συμμάχησε με τους Δημοκράτες για να περάσει νόμο που περιόριζε την επιρροή του χρήματος στην πολιτική. Και επέμενε στο γεγονός πως για την υπερθέρμανση του πλανήτη οφείλεται ο άνθρωπος. Τίποτε από αυτά δεν τον κατέστησε αγαπητό στη βάση του κόμματος. Κι όμως, κατάφερε και κέρδισε την υποψηφιότητά του για τις εκλογές το 2008.

Η επιμονή του κ. ΜακΚέιν -και το γεγονός ότι φιλόδοξοι υποδαυλιστές, όπως ο Μάικ Χάκαμπι και ο Ρικ Σαντόρουμ, διέλυσαν ο ένας τον άλλον στις προκριματικές εκλογές- τον άφησε τον «τελευταίο των Μοϊκανών». «Είναι πιο σκληρός κι από μπριζόλα των δύο δολαρίων», ανήρτησε στο Twitter ο Τζον Ντίνγκελ, 91 ετών, Δημοκρατικός, πρώην μέλος του Κογκρέσου από το Μίσιγκαν και ο πολιτικός με τη μεγαλύτερη θητεία στην αμερικανική ιστορία. «Θα επιστρέψει», πρόσθεσε.

Ένα κρυφό κομμάτι του κ. Τραμπ θα πρέπει να ελπίζει για το αντίθετο. Ο κ. ΜακΚέιν ξεχωρίζει επειδή έμεινε πιστός στην επιθετική του στάση απέναντι στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο μοναδικός ρεαλιστικός τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να απομακρυνθεί ο κ. Τραμπ από την εξουσία, θα ήταν αν το κόμμα του στρεφόταν εναντίον του. Αν συνέβαινε αυτό, ο κ. ΜακΚέιν πιθανότατα θα ήταν ο καταλύτης.

Στα πρώτα στάδια των προκριματικών γύρων το 2016, ο κ. Τραμπ σόκαρε τις Ηνωμένες Πολιτείες -και πυροδότησε απόλυτα πρόωρες προβλέψεις για την πολιτική του πτώση- όταν επιτέθηκε στο ιστορικό του κ. ΜακΚέιν ως μέλος του στρατού. Το 1968, το αεροσκάφος του κ. ΜακΚέιν καταρρίφθηκε στο Βιετνάμ. Πέρασε τα επόμενα πέντε χρόνια στη διαβόητη φυλακή «Χίλτον του Ανόι». Υφίστατο συχνά βασανιστήρια, ένα μαρτύριο που παρακίνησε αργότερα τις επικρίσεις ενάντια στον κ. Μπους.

Ως γιος του ομώνυμου εν ενεργεία Αμερικανού ναυάρχου, στον κ. ΜακΚέιν προσφέρθηκε η δυνατότητα πρόωρης αποφυλάκισης. Αρνήθηκε, θεωρώντας πως θα ντρόπιαζε τον πατέρα του και θα αναστάτωνε τους συγκρατούμενούς του.

Σχεδόν μισό αιώνα αργότερα, ο κ. Τραμπ απεικόνισε τη φυλάκιση του κ. ΜακΚέιν ως ελάττωμα. «Δεν είναι πραγματικός ήρωας πολέμου», δήλωσε ο κ. Τραμπ το 2015. «Μου αρέσουν οι άνθρωποι που δεν έχουν αιχμαλωτιστεί». Κάτι που εξέπληξε πολλούς, ο κ. ΜακΚέιν αρνήθηκε να απαντήσει. Στήριξε την υποψηφιότητα του κ. Τραμπ το 2016.

Πολλοί από τους πιο πιστούς υποστηρικτές του κ. ΜακΚέιν ανακουφίστηκαν ενδόμυχα που έχασε τις εκλογές του 2008 από τον Μπαράκ Ομπάμα. «Τα θεμελιώδη της οικονομίας είναι ισχυρά», ανέφερε ο κ. ΜακΚέιν και έλαβε σχεδόν οικουμενική κοροϊδία, αμέσως μετά την μεγαλύτερη υποχώρηση του χρηματιστήριου εδώ και δεκαετίες. Επιπλέον έχασε την αξιοπιστία του επειδή επέλεξε την Σάρα Πάλιν, τη δυναμική και καυστική κυβερνήτη της Αλάσκα, ως συνυποψήφια, μια απόφαση που πολλοί θεωρούν ότι απελεύθερωσε την ψυχολογία των εργατών που οδήγησε στην κορυφή τον κ. Τραμπ. Ταυτόχρονα υπήρχαν ανησυχίες και για τα νεύρα του.

Ωστόσο ποτέ δεν έχασε την αξιοπρέπειά του. Σε μια συγκέντρωση, μια ψηφοφόρος είπε ότι πίστευε πως ο κ. Ομπάμα είναι «Άραβας». Ο κ. ΜακΚέιν την έκοψε: «Πρέπει να σας πω ότι ο γερουσιαστής Ομπάμα είναι ένας αξιοπρεπής άνθρωπος και ένας άνθρωπος που δεν θα πρέπει να σας τρομάζει ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Αν και πιστός στο κόμμα του, ο κ. ΜακΚέιν ενστικτωδώς βάζει πρώτα την πατρίδα του. Επίσης απολαμβάνει τις αντιξοότητες. Οι σκεπτικιστές θα έπρεπε να ρωτήσουν τη μητέρα του, Ρομπέρτα ΜακΚέιν, που έκλεισε τα 105 αυτό το μήνα. «Ο Τζον είναι καλό παιδί», μου είπε η κ. ΜακΚέιν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το 2008. «Αλλά είναι πεισματάρης σαν να μην υπάρχει αύριο».

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v