Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα τρελά «λεφτά» για Νεϊμάρ και τα παχυλά μπόνους των CEO

Η αγορά των στελεχών μπορεί να συγκριθεί με αυτή των ποδοσφαιριστών όσον αφορά τα ποσά που δαπανώνται. Πως αξιολογούνται τα χρήματα που κερδίζουν με βάση τις επιδόσεις των εταιρειών.

Τα τρελά «λεφτά» για Νεϊμάρ και τα παχυλά μπόνους των CEO
  • Lex

Ο ένας διοικεί μια εταιρεία £20 δισ. Ο άλλος παίζει ποδόσφαιρο. Και οι δύο κερδίζουν πάνω από €40 εκατ. Τα αξίζουν;

Αυτή την εβδομάδα, η Paris St Germain συμφώνησε να υπογράψει τον Βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή Νεϊμάρ από την Μπαρτσελόνα για το ποσό ρεκόρ των €220 εκατ.

Θα του αποφέρει €865.000 την εβδομάδα με ένα πενταετές συμβόλαιο. Αξίζει κανείς να κάνει την σύγκριση με τον Σερ Μάρτιν Σορέλ, αφεντικό της WPP και έναν από τους πιο ακριβοπληρωμένους CEO της Eυρώπης.

Ο μισθός του Σερ Μάρτιν επικρίνεται συχνά ως υπερβολικός. Ωστόσο είναι μόλις το 0,3% των ετήσιων εσόδων της WPP. Στον αντίποδα, οι μισθοί των ποδοσφαιριστών είναι περίπου το 50% των εσόδων των μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων και ακόμα περισσότερο σε μικρές ομάδες.

Αλλά οι μεγαλύτεροι μισθοί σίγουρα συνδέονται με την επιτυχία μέσα στο γήπεδο. Οι ομάδες που διαθέτουν μεγάλα ονόματα τερματίζουν υψηλότερα στα πρωταθλήματα τους και κερδίζουν περισσότερα κύπελλα. Δεν ισχύει το ίδιο και με τις εταιρείες. Οι παχυλές αμοιβές των στελεχών σπάνια εξασφαλίζουν καλύτερες επιδόσεις, με στελέχη που κερδίζουν λιγότερα χρήματα να επιτυγχάνουν συχνά καλύτερες αποδόσεις για τους ιδιοκτήτες.

Η μετοχή της WPP είχε απόδοση σχεδόν ίδια με αυτή του δείκτη FTSE 100 το 2016.

Οι αμοιβές των παιχτών είναι σε μεγάλο βαθμό σταθερές (σπανίζει η πληρωμή με βάση τα αποτελέσματα), σε ρευστό και αποτελούν μια ανταμοιβή για τις επιδόσεις του παρελθόντος, όχι για τις τρέχουσες επιδόσεις. Τα γκολ και οι ασίστ του Νεϊμάρ στη Μπαρτσελόνα του εξασφάλισαν το νέο του συμβόλαιο. Αλλά η σταθερή αμοιβή αποτελεί μόνο το 4% του πακέτου του Σερ Μάρτιν. Τα υπόλοιπα ήταν μπόνους και μετοχές. Και αυτά βασίζονται επίσης σε ατελείς μετρήσεις των επιδόσεων. Αλλά υπάρχουν τουλάχιστον κάποιοι όροι.

Το ποδόσφαιρο και η διοίκηση επιχειρήσεων είναι και οι δύο παγκόσμιες αγορές ταλέντων. Οι εταιρίες πληρώνουν υψηλούς μισθούς γιατί μπορούν. Οι ποδοσφαιρικές ομάδες γιατί πρέπει να το κάνουν.

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v