Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο επικίνδυνος πόλεμος των λέξεων του Τραμπ με τη Β. Κορέα

Η ανταλλαγή απειλών μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας αυξάνει την πιθανότητα σύρραξης. Οι αντικρουόμενες προτάσεις του επιτελείου Τραμπ και οι κίνδυνοι. Γιατί κανείς δεν ενδιαφέρεται για αλλαγή καθεστώτος στην Πιονγιάνγκ.

Ο επικίνδυνος πόλεμος των λέξεων του Τραμπ με τη Β. Κορέα
  • της Katrina Manson

Πρώτα ήταν ένα χάμπεργκερ, τώρα είναι «πυρ και μανία που δεν έχει ξαναδεί ο κόσμος». Οι προσεγγίσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, προς τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του, έχουν ξεφύγει από μια χαλαρή πρόσκληση σε δείπνο, σε γλώσσα ατομικού πολέμου σε λίγο παραπάνω από έναν χρόνο.

Η ρητορική του είναι μέρος μιας στρατηγικής «δοκιμάστε τα πάντα» που είναι μία κρύο και μια ζέστη, σε μια προσπάθεια να έρθει η Βόρεια Κορέα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και να εγκαταλείψει το ραγδαία αναπτυσσόμενο πρόγραμμα πυρηνικών πυραύλων.

«Η ιδέα να απειλεί από τη μία και να προτείνει διαπραγματεύσεις από την άλλη, απειλεί να υπονομεύσει ολοκληρωτικά τις διπλωματικές προσπάθειες και να αυξήσει την πιθανότητα σύρραξης», εξήγησε η Jenny Town, επικεφαλής του προγράμματος της Βόρειας Κορέας στο US-Korea Institute, προσθέτοντας πως η ένταση είναι η υψηλότερη που έχει δει μέχρι στιγμής.

Η Βόρεια Κορέα και οι ΗΠΑ ανταλλάσσουν όλο και πιο εμπρηστικές απειλές. Η Βόρεια Κορέα -ένα αυταρχικό κράτος του οποίου οι πυρηνικές επιδιώξεις περιλαμβάνονται στο Σύνταγμά του- δήλωσε την Τρίτη ότι εξετάζει επίθεση στο Γκουάμ, ένα μικρό νησί που ανήκει στα αμερικανικά εδάφη ανατολικά της Ιαπωνίας, μετά τις προσβολές του κ. Τραμπ. Ίσως ακόμα χειρότερα, ο κ. Τραμπ μπορεί να έχει «τραβήξει» μια κόκκινη γραμμή την οποία θα είναι υποχρεωμένος να τηρήσει σε περίπτωση που η Βόρεια Κορέα δεν υπακούσει στην προειδοποίησή του, αφότου υποσχέθηκε να αντιδράσει σε «τυχόν άλλες απειλές» από τη Βόρεια Κορέα.

Όσοι γνωρίζουν το θέμα υποστηρίζουν ότι ο κ. Τραμπ, που μόλις πριν τρεις μήνες είπε ότι θα ήταν «τιμή του» να συναντήσει τον ανώτατο ηγέτη Κιμ Γιόνγκ Ουν, έχει διχαστεί από αντικρουόμενες προτάσεις των συμβούλων του.

«Υπάρχει ένα στρατόπεδο που πιστεύει ότι θα πρέπει να πιέσουμε σκληρά -μέχρι και να προχωρήσουμε σε προληπτική επίθεση», τόνισε μία πηγή που γνωρίζει την υπόθεση, η οποία περιέγραψε πως το δεύτερο στρατόπεδο προτιμά να επιδιώξει διαπραγματεύσεις, αλλά δεν έχει σημαντικά αποτελέσματα εν μέσω των ραγδαία επιταχυνόμενων πυρηνικών προσπαθειών της Βόρειας Κορέας.

«Το πρώτο στρατόπεδο πρόκειται να νικήσει στην αντιπαράθεση, εκτός κι αν το δεύτερο στρατόπεδο μπορέσει πραγματικά να μπει στο γραφείο (του κ. Τραμπ) και να αποδείξει ότι έχει κάτι απτό», εξήγησε αυτό το πρόσωπο. «Κανείς στην κυβέρνηση, περιλαμβανομένου του κ. Τραμπ, δεν ενδιαφέρεται για αλλαγή του καθεστώτος. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να εξαλείψουν την στρατιωτική απειλή προς τις ΗΠΑ», πρόσθεσε. «Αυτή είναι τρομερή ευκαιρία για τους Βορειοκορεάτες».

Διπλωμάτης ειδικός στην περίπτωση της Βόρειας Κορέας, ανέφερε πως η χώρα έχει έρθει στο παρελθόν στο διαπραγματευτικό τραπέζι, μόνο όταν έχει βρεθεί αντιμέτωπη με αρκετά ισχυρούς υπαρξιακούς κινδύνους, επικαλούμενος προηγούμενους γύρους διαπραγματεύσεων που ήρθαν έπειτα από σφοδρές εντάσεις.

Παρά τις προσπάθειες να επιβάλλουν στη Βόρεια Κορέα το πώς θα κινηθεί, τον περασμένο μήνα η χώρα δοκίμασε τους δύο πρώτους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους της. Ρεπορτάζ αναφέρουν ότι κάποιοι αξιωματούχοι σε υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι μπορεί ήδη να έχει την ικανότητα δημιουργίας μιας μικρογραφίας πυρηνικής κεφαλής, αν και η γενική άποψη είναι ότι δεν μπορεί ακόμη να συναρμολογήσει ό,τι χρειάζεται για να φτιάξει έναν περίπλοκο πύραυλο.

Ο Scott Bray, επικεφαλής εθνικών πληροφοριών για την ανατολική Ασία στην υπηρεσία εθνικών πληροφοριών, που συλλέγει και επεξεργάζεται πληροφορίες από 16 άλλες αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ανέφερε στα τέλη Ιουνίου πως το πρόγραμμα διηπειρωτικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας έχει ακόμη «αρκετές κρίσιμες ελλείψεις».

Ο κ. Κιμ κρύβει μεγάλο μέρος των πυρηνικών του υλικών σε κρησφύγετα βαθιά μέσα στο βουνό και τα μεγάλα συμβατικά, πυρηνικά και βιομηχανικά οπλοστάσιά του θα μπορούσαν να προκαλέσουν χάος στην Σεούλ, την πρωτεύουσα 10 εκατομμυρίων της Νότιας Κορέας, η οποία βρίσκεται μόλις 50 χλμ νότια των συνόρων.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι ενημερώνουν τα περίπλοκα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ κάθε χρόνο μετά το τέλος του πολέμου της Κορέας το 1953, παρότι ο υπουργός Άμυνας, Τζιμ Μάτις, είναι μεταξύ των ανώτατων αξιωματούχων που τονίζουν πως ο πόλεμος θα ήταν «καταστροφικός» και έχει επανειλημμένως προτείνει «αυτοσυγκράτηση».

Αλλά, παρότι ένας μεγάλος πόλεμος πιθανότατα θα οδηγούσε σε εκατομμύρια θύματα, ο κ. Μάτις έχει αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε απειλή με «αποτελεσματική και σαρωτική» δύναμη.

«Πάντα διατηρούμε μια κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας και έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή, περιλαμβανομένων και εκείνων από τη Βόρεια Κορέα», ανέφερε αξιωματούχος από το Πεντάγωνο την Τρίτη. «Η αφοσίωσή μας στην άμυνα των συμμάχων μας, της Δημοκρατίας της Κορέας και της Ιαπωνίας, ενόψει αυτών των απειλών, παραμένει ακλόνητη».

Ο Αμερικανικός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, είναι στην Ασία αναζητώντας μια πολιτική «ειρηνικής πίεσης», συνδυάζοντας κυρώσεις και τοπικό lobbying, ενώ προσπαθεί να διαβεβαιώσει τον κ. Κιμ ότι ο ίδιος και το καθεστώς του δεν κινδυνεύουν. Έχει δηλώσει πως η Ουάσινγκτον θα σκεφτεί να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις, αρκεί η Πιονγιάνγκ να σταματήσει την εκτόξευση πυραύλων, κάτι που υπονοεί πως οι ΗΠΑ θεωρούν μια τέτοια έκβαση «ως το καλύτερο μήνυμα που θα μπορούσε να μας δώσει η Βόρεια Κορέα».

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών συχνά απεικονίζουν τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας ως λογικό παίκτη, υπολογίζοντας ότι, παρ’ όλο που το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει υποστηρίξει την ηγεσία του, ταυτόχρονα γνωρίζει ότι αν εκτοξεύσει βόμβα αυτή θα ήταν μια στιγμή που θα έδινε τέλος στο καθεστώς του, διότι οι ΗΠΑ θα κινούνταν αστραπιαία για να εξολοθρεύσουν τους στόχους τους.

Αλλά ο επικεφαλής της CIA, Μάικ Πομπέο, που υποστηρίζει ότι ο κ. Τραμπ τον ρωτά καθημερινά για την υπόθεση, φαίνεται ότι υιοθέτησε πιο σκληρή στάση όταν πρότεινε τον περασμένο μήνα ότι θα ήταν καλό να «διαχωριστεί» το καθεστώς από τον λαό. Ακόμα και η Νίκι Χέιλι, η Αμερικανή πρέσβειρα στον ΟΗΕ, έχει επίσης επισημάνει κατά καιρούς ότι οι ΗΠΑ εξαντλούν τις διπλωματικές τους επιλογές.

«Οι Βορειοκορεάτες χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν πως αν δεν προσφέρουν στο δεύτερο στρατόπεδο πυρομαχικά -κάποια ένδειξη ότι υπάρχει μια πορεία προς ειλικρινείς και αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις που θα μπορούσαν να δώσουν τέλος στις ανησυχίες των ΗΠΑ- το πρώτο στρατόπεδο θα μπορούσε να κερδίσει και να γίνει αιματοχυσία», τόνισε η πηγή. «Είναι στο χέρι τους να αποφασίσουν».

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v