Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι νέοι Γερμανοί στηρίζουν τη «γιαγιά» Μέρκελ

Η γενιά που μεγάλωσε με την Μέρκελ στηρίζει τη φιλελεύθερη στάση της στο προσφυγικό. Η ώθηση από την εκλογή Τραμπ και η απογοητευτική η απήχηση του Μάρτιν Σουλτς.

Οι νέοι Γερμανοί στηρίζουν τη «γιαγιά» Μέρκελ
  • του Stefan Wagstyl

Ο Πάτρικ Γιανότα δυσκολεύεται να φανταστεί τη Γερμανία χωρίς την Άγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος «βρίσκεται εκεί από τότε που άρχισα να καταλαβαίνω κάποια πράγματα για τον κόσμο γύρω μου», λέει ο 25χρονος φοιτητής διοίκησης επιχειρήσεων από τη Βαυαρία σε επίσκεψη του στο Reichstag στο Βερολίνο, το επιβλητικό σπίτι του γερμανικού κοινοβουλίου.

Η κα. Μέρκελ, η οποία βρίσκεται στην καγκελαρία ήδη μια 12ετία, κάνει καμπάνια για μια τέταρτη θητεία στις εκλογές του επόμενου μήνα. Αλλά η μακρά παραμονή της 63χρονης στην εξουσία δεν φαίνεται να προκαλεί αντιδράσεις από δυσαρεστημένους νεότερους ψηφοφόρους που ανησυχούν για μια απομακρυσμένη ή γηράσκουσα ηγεσία.

Αντίθετα, το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της καγκελάριου υπολογίζει ότι θα καταγράψει άλμα στην ψήφο των νέων, βλέποντας ότι πολλοί νέοι Γερμανοί δεν βρίσκουν κάποια εναλλακτική στη βετεράνο Καγκελάριο.

Ο κ. Γιανότα λέει πως δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θα ψηφίσει, αλλά στήριξε τους συντηρητικούς της κα. Μέρκελ το 2013 και βρίσκει δύσκολο να πάρει κάποιον από τους σημερινούς ανταγωνιστές της στα σοβαρά, συμπεριλαμβανομένου και του ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς. «Είναι δύσκολο να συγκρίνω κάποιον από τους άλλους μαζί της», σημειώνει.

Η δημοτικότητα της κα. Μέρκελ στους νεαρούς ψηφοφόρους είναι ένα ακόμα σημάδι της ικανότητας της να χτίζει μια ευρεία στήριξη για την κεντροδεξιά της πλατφόρμα. Ενισχύεται στην ομάδα αυτή από τον θαυμασμό για ορισμένες εκλάμψεις φιλελεύθερης ηγεσίας, όπως για την επιμονή της στην πολιτική των «ανοιχτών συνόρων» για τους πρόσφυγες στη Γερμανία πριν από δύο χρόνια.

Ακόμα και οι επικριτές της αναγνωρίζουν τις αρετές της. Ο Τζόσουα Σμιντ, ένας 26χρονος φοιτητής από τη Βόννη, ψήφισε το 2013 για το αναρχικό κόμμα και παραδέχεται ότι η κα. Μέρκελ έχει εντυπωσιακές δημόσιες σχέσεις. «Οι άνθρωποι είναι αφελείς και την ακολουθούν», επισημαίνει. Αλλά ακόμα και αυτός σημειώνει: «Κάνει την δουλειά της καλά και μερικές φορές πηγαίνει ενάντια στο ίδιο της το κόμμα. Δεν θα έλεγα ότι η Μέρκελ πρέπει να φύγει».

Τις δεκαετίες που ακολούθησαν το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι νέοι Γερμανοί προτιμούσαν συνήθως του Σοσιαλδημοκράτες και αργότερα τους Πράσινους, ευθυγραμμιζόμενοι με την γενικότερη μεταπολεμική ευρωπαϊκή τάση της στήριξης των προοδευτικών δυνάμεων από τους νέους.

Αλλά το 2013, η προσωπική απήχηση της κα. Μέρκελ βοήθησε το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα να κερδίσει το μεγαλύτερο μερίδιο ψήφων στην ηλικιακή ομάδα των 18 με 24, στην μοναδική φορά που πέτυχε κάτι τέτοιο χωρίς την συνεισφορά των Χριστιανοκοινωνιστών, του αδελφού κόμματος της Βαυαρίας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν παρόμοια ισχυρή στήριξη και αυτή τη φορά. Δημοσκόπηση της Forsa που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο έδειξε ότι το 57% των Γερμανών από 18 ως 21 ετών στηρίζει την κα. Μέρκελ για Καγκελάριο, έναντι 53% του συνόλου των ψηφοφόρων.

Ο Ούρλιχ Σνέεκλοθ, διευθυντής στην Kantar Public, μια δημοσκοπική εταιρεία, λέει: «Παραδοσιακά, οι νέοι ήταν πιο πιθανό να ψηφίσουν Πράσινους ή Σοσιαλδημοκράτες. Αλλά τα τελευταία χρόνια, τους έχουμε δει να στηρίζουν την Άγκελα Μέρκελ. Στην προσφυγική κρίση, η στήριξη μεταξύ των νέων ανθρώπων υποχώρησε πολύ λιγότερο από ότι στους υπόλοιπους ψηφοφόρους. Φαίνεται ότι οι νέοι στήριξαν την φιλελεύθερη προσέγγιση της».

Θορυβημένη ότι μπορεί να απομακρύνει παραδοσιακούς υποστηρικτές, η κα. Μέρκελ έγινε στη συνέχεια πιο σκληρή απέναντι στους πρόσφυγες και τη μετανάστευση. Αλλά για τους νεαρούς ψηφοφόρους έχει καταφέρει να κρατήσει μεγάλο μέρος της φιλελεύθερης αύρας της. Η έλευση του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και η πολιτική του η «Αμερική Πρώτα», έχει φέρει ακόμα περισσότερους φιλελεύθερους νεαρούς Γερμανούς γύρω από την Καγκελάριο.

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, δίνοντας μάχη κατά του κλίματος υπέρ της κα. Μέρκελ, υποστηρίζει ότι οι πολιτικές της Καγκελάριου υπήρξαν αρνητικές για τους νέους ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη. «Δεν πιστεύω ότι η Άγκελα Μέρκελ τα έχει πάει τόσο καλά» τονίζει η Γιοχάνα Ούκερμαν, πρόεδρος της νεολαίας του κόμματος. Έχει βλάψει την Ευρώπη με ακραίες πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, όπου η ανεργία είναι πολύ υψηλή, ειδικά στους νέους».

Ακόμα και αν η κα. Μέρεκλ «ήταν πάντοτε εκεί», σημειώνει η κα. Ούκερμαν, «δεν θα φοβόμουν την αλλαγή στην καγκελαρία. Ο Μάρτιν Σουλτς έχει ευρωπαϊκή εμπειρία και τις σωστές πολιτικές».

Αλλά ο κ. Σουλτς απογοητεύει: η δημοσκόπηση της Forza έδειξε ότι μόλις το 21% των νέων από 18 ως 21 ετών τον στηρίζουν.

Το ίδιο το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα δεν θέλει να δίνει υπερβολική έμφαση στον φιλελευθερισμό της κα. Μέρκελ. Ο Πολ Ζίμιακ, επικεφαλής της νεολαίας του κόμματος, υποστηρίζει πως η «αξιοπιστία και η σταθερότητα» βρίσκονται πίσω από την δημοφιλία της. Και τονίζει ότι μετά τη δεκαετία του 1980 οι νέοι έχουν γίνει πιο συντηρητικοί. «Η γενιά μας φαίνεται να εστιάζει περισσότερο σε παραδοσιακές αξίες σε σχέση με τους γονείς μας. Το παράδειγμα είναι ο γάμος, η μόρφωση και η πολιτιστική παράδοση», προσθέτει.

Εν τω μεταξύ, οι ανησυχίες για την ασφάλεια, ένα κλασσικό συντηρητικό πολιτικό ζήτημα, έχει σημασία τόσο για τους νέους όσο και για τους ηλικιωμένους, αναφέρει ο κ. Ζίμιακ. «Όταν άρχισα να βγαίνω έξω στην ηλικία των 16 το 2001, κανείς δεν φανταζόταν ότι μπορεί να γίνει κάποια τρομοκρατική επίθεση στη Γερμανία, στους δρόμους η σε ένα κλαμπ, σήμερα όλα είναι διαφορετικά».

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν πως ο σχεδιασμός της καμπάνιας των Χριστιανοδημοκρατών έχει επικεντρωθεί στην ψήφο των νέων. Οι μεγαλύτεροι ψηφοφόροι είναι απλά περισσότεροι. Οι ψηφοφόροι κάτω των 40 είναι 21,6 εκατομμύρια, έναντι 47 εκατομμυρίων που είναι όλοι οι υπόλοιποι. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία είναι επίσης πιο πιθανό να ψηφίσουν και πολύ πιο πιθανό να ψηφίσουν συντηρητικούς όταν το κάνουν.

Το 2013 οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές κέρδισαν το 32% της ψήφου όσων ήταν από 18 ως 24 ετών. Άλλα κέρδισαν το 52% από όσους ήταν 70 και πάνω. Ωστόσο το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα είναι βέβαιο πως αρκετοί νέοι ψηφοφόροι θα επιλέξουν και πάλι την Καγκελάριο που είναι γνωστοί σε πολλούς Γερμανούς απλά ως «Μούτι».

Ο καθηγητής Μάνφρεντ Γκιούλνερ, επικεφαλής της Forsa, υπογραμμίζει: «Αυτοί οι νέοι έχουν μεγαλώσει με την Μέρκελ. Είναι σαν μια γιαγιά για αυτήν την γενιά».

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v