Εγκλημα χωρίς τιμωρία για τα golden boys της Wall Street

Εκατοντάδες στελέχη βρέθηκαν πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, αλλά όχι και τα «golden boys» της Wall Street, υπενθυμίζουν οι Financial Times σε άρθρο για τα 10 χρόνια από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Εγκλημα χωρίς τιμωρία για τα golden boys της Wall Street
  • των Kara Scannell και Richard Milne

Την δεκαετία που ακολούθησε μετά την παγκόσμια κρίση, οι αρχές των ΗΠΑ συνέλεξαν 150 δισ. δολάρια σε πρόστιμα και καταναλωτικές αποζημιώσεις από χρηματοοικονομικά ιδρύματα.

Αλλά είναι ένα άλλο στατιστικό στοιχείο που ελκύει περισσότερο την προσοχή: κανένα στέλεχος της Wall Street δεν διώχθηκε ποινικά. 

Οι αμερικάνικες αρχές έχουν υποστηρίξει ότι αυτό οφείλεται στην έλλειψη στοιχείων και όχι στην ελλιπή προσπάθεια, αλλά αυτό δεν βοηθάει να καταλαγιάσει η λαϊκή οργή.

Στον αντίποδα, η Ισλανδία άσκησε διώξεις στους διευθύνοντες συμβούλους τριών μεγάλων τραπεζών και σε άλλα 23 τραπεζικά στελέχη, σύμφωνα με το κρατικό ισλανδικό κανάλι Ruv. Το Ηνωμένο Βασίλειο άνοιξε την πρώτη υπόθεση κατά ενός CEO παγκόσμιας τράπεζα τον Ιούνιο, όταν απήγγειλε κατηγορίες κατά του Τζον Βάρλεϊ και τριών άλλων στελεχών της Barclays.

Στις ΗΠΑ οι διωκτικές αρχές έχουν κερδίσει την καταδίκη 324 πωλητών στεγαστικών δανείων, συμβούλων, real estate broker, κατασκευαστών και άλλων που ήταν στην μια άκρη της αλυσίδας των γεγονότων που οδήγησαν στην κρίση. Η Wall Street ήταν στην άλλη άκρη της αλυσίδας, πακετάροντας και πουλώντας επικίνδυνα και δόλιων στεγαστικών σε παγκόσμιους επενδυτές.

Το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος που καταδικάστηκε ήταν ο Λι Φάρκας, πρόεδρος της Taylor Bean & Whitaker, μιας εταιρείας πώλησης στεγαστικών δανείων με έδρα τη Φλόριντα. Η κατάρρευση της Taylor Bean προκάλεσε τη χρεοκοπία της Colonial Bank, μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία των ΗΠΑ εκείνη την εποχή.

Μόνο ένας trader της Wall Street, ο Καρίμ Σεραγκέλντιν της Credit Suisse πήγε στη φυλακή, αφότου δήλωσε ένοχος για «φούσκωμα» του χαρτοφυλακίου του με τα τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια.


Copyright The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus