Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στη ριζοσπαστική ατζέντα

Στις κινήσεις της κυβέρνησης για να τονώσει το αριστερό της προφίλ αναφέρεται άρθρο των Financial Times. Οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία και τα φορολογικά βάρη για τους «έχοντες». Κριτική από την Eldorado Gold.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στη ριζοσπαστική ατζέντα
  • της Kerin Hope

Μετά τις μεταρρυθμίσεις, ήρθαν οι αντιδράσεις.

Το υπουργικό συμβούλιο της Ελλάδας μπορεί να εστιάζει στην εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν με αντάλλαγμα την τρίτη διάσωση των 86 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση όμως έχει επίσης αναβιώσει κάποιες από τις ριζοσπαστικές πολιτικές της, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους βασικούς υποστηρικτές της, φοβούμενη ότι το αριστερό κόμμα έχει «μαλακώσει» λόγω της πίεσης από αυτούς που επιβλέπουν τη διάσωση.

Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν τον περασμένο μήνα από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στοχοποιούν τους παραδοσιακούς εχθρούς του κόμματος: υψηλόμισθους δικηγόρους και γιατρούς, ακαδημαϊκούς με παιδεία από το εξωτερικό και ιδιώτες επενδυτές από το εξωτερικό.

Η φορολογική πίεση στους Έλληνες επαγγελματίες εντείνεται, νέα νομοθεσία για τα πανεπιστήμια ακυρώνει μεταρρυθμίσεις που σκόπευαν να τονώσουν τα ακαδημαϊκά πρότυπα και οι αρχές καθυστερούν κι άλλο ένα πρότζεκτ εξόρυξης χρυσού 1,5 δισ. ευρώ από την καναδική Eldorado Gold, τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, αυτοαποκαλούμενοι αναρχικοί με δεσμούς με την ακροαριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν οργανώσει επιθέσεις σε επιχειρηματικές εγκαταστάσεις και σε δημόσια κτίρια, καταστρέφοντας παράθυρα και ρίχνοντας μπογιά, θυμίζοντας διαδηλώσεις του πρώτου καιρού της ελληνικής κρίσης. Η αστυνομία έκανε λίγες μόνο συλλήψεις και καμία υπόθεση δεν έχει οδηγηθεί μέχρι στιγμής στο δικαστήριο.

Ο Νίκος Βούτσης, πρόεδρος της Βουλής, αγνόησε ένα περιστατικό τον περασμένο μήνα, κατά το οποίο μέλη της αναρχικής ομάδας Ρουβίκωνας μπήκαν με τη βία στην κύρια αυλή του κοινοβουλίου απαιτώντας την αποφυλάκιση ενός καταδικασμένου τρομοκράτη. «Όταν δεν περιλαμβάνεται βία (κατά ατόμων), τέτοια γεγονότα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ανοχή», ανέφερε ο κ. Βούτσης.

Αναλυτές επισημαίνουν πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανυπομονεί να ανακτήσει τα αριστερά διαπιστευτήριά της αφότου ολοκληρώσει επιτυχώς τη δεύτερη αξιολόγηση της διάσωσης, κερδίζοντας τα εύσημα από τους πιστωτές της, την ΕΕ και το ΔΝΤ, και εξασφαλίζοντας την εκταμίευση της απαραίτητης δόσης 8,5 δισ. ευρώ.

Με μια κίνηση που υπογραμμίζει την ανάκαμψη της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της Ελλάδας, η Αθήνα επέστρεψε τον Ιούλιο στις αγορές κυβερνητικού χρέους για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια, με μια έκδοση ομολόγου τριών δισ. ευρώ. Η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος με 1,5%, καταγράφοντας τις καλύτερες επιδόσεις της από το 2007 και μετά.

Στο πλαίσιο των όρων της διάσωσης, η κυβέρνηση συμφώνησε ακόμα να εφαρμόσει δραματική μείωση στο όριο του αφορολόγητου και να κάνει επιπρόσθετες μειώσεις στις συντάξεις, οι οποίες έχουν συρρικνωθεί 50% στη διάρκεια της κρίσης.

Αυτές οι κινήσεις έχουν βοηθήσει να ενισχυθεί η στήριξη στην αντιπολίτευση. Στις δημοσκοπήσεις, το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας διατηρεί διψήφιο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. «Έχει γίνει σημαντικό για τον ΣΥΡΙΖΑ να υπενθυμίσει στους ψηφοφόρους του ότι εξακολουθεί να έχει μια ριζοσπαστική, ακτιβιστική ατζέντα, που δεν έχει υποκύψει στην πίεση από τους παρατηρητές της διάσωσης», εξηγεί ο καθηγητής Άρης Χατζής, καθηγητής Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πολιτικός σχολιαστής.

Τα νέα μέτρα, αν και προκαλούν αναταραχή, φαίνεται να έχουν επιλεχθεί με σκοπό να αποφύγουν μια ισχυρή, αρνητική αντίδραση από τους ειδικούς της ΕΕ και του ΔΝΤ που επιβλέπουν το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, πρόσθεσε ο καθηγητής. «Είναι όλα σε περιοχές που δεν αποτελούν ακριβώς προτεραιότητα για τους πιστωτές, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα».

Νωρίτερα φέτος, το Υπουργείο Οικονομικών επέβαλε νέες ρυθμίσεις για Έλληνες επαγγελματίες που κατηγορούνται για χρόνια φοροδιαφυγή. Μεταξύ των μέτρων είναι η προπληρωμή του ετήσιου φόρου εισοδήματος (προκαταβολή) και σημαντικά υψηλότερες εισφορές στην κοινωνική ασφάλιση.

Όπως προβλέπεται, τα μέτρα ισχύουν αναδρομικά από το 2015, με μια κίνηση που θα ανάγκαζε δικηγόρους, γιατρούς και επιχειρηματικούς συμβούλους που βγάζουν πάνω από 75.000 ευρώ τον χρόνο, να πληρώσουν πάνω από το 70% των ετήσιων εισοδημάτων τους σε φόρους και στην κοινωνική ασφάλιση. Κάποιοι επαγγελματίες αμφιβάλλουν για το αν τόσο υψηλές εισφορές, που θεωρούνται από πολλούς τιμωρία για την ελαστικότητα που επέδειξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, μπορούν να είναι βιώσιμες.

«Η αγορά των νομικών υπηρεσιών έχει συρρικνωθεί σημαντικά στη διάρκεια της ύφεσης, το ίδιο και οι συντάξεις των δικηγόρων», τόνισε ο Ευάγγελος Καλαφάτης, δικηγόρος με ειδίκευση στα φορολογικά. «Αν αυτοί οι νέοι φόροι δεν αιτιολογηθούν, η εργασία δεν θα είναι πια ελκυστική για πολλά ανώτατα μέλη του επαγγέλματος».

Έλληνες ακαδημαϊκοί δηλώνουν πικρά απογοητευμένοι από έναν νέο νόμο που αναστέλλει μια μεταρρύθμιση του 2011 στο πανεπιστημιακό σύστημα, ο οποίος εγκρίθηκε με συντριπτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οι φοιτητές θα έχουν ξανά το ελεύθερο να αναβάλλουν επ’ αόριστον τις τελικές τους εξετάσεις και ταυτόχρονα θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις φοιτητικές εκλογές.

Ο νόμος παράλληλα προσφέρει κίνητρα ώστε οι καθηγητές να περνούν ολόκληρη την καριέρα τους σε ένα τοπικό ίδρυμα, απαγορεύει επί πληρωμή μαθήματα για αποφοίτους στην αγγλική γλώσσα, που θα προσέλκυαν ξένους φοιτητές, και αποκαθιστά το άσυλο στα Πανεπιστήμια, που εμποδίζει την αστυνομία να εισέλθει σε πανεπιστημιακούς χώρους.

«Είναι τεράστιο πισωγύρισμα», υποστήριξε η Άννα Διαμαντοπούλου, πρώην Ευρωπαία επίτροπος που προώθησε τον νόμο όσο ήταν υπουργός Παιδείας. «Εκσυγχρονίσαμε την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και την κάναμε διεθνή (…) Τώρα τα Πανεπιστήμια θα ξαναγίνουν πεδίο μάχης για την εγχώρια πολιτική και όσοι μπορούν να το κάνουν, θα πάνε στο εξωτερικό να σπουδάσουν».

Η Eldorado Gold, αντιμετωπίζοντας την απειλή μιας μακροχρόνιας διαδικασίας διαιτησίας με την κυβέρνηση γύρω από τις άδειες για την ολοκλήρωση ενός εργοστασίου εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσού στις Σκουριές στη βόρεια Ελλάδα, προειδοποιεί πως 1.200 θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο, σε μια περιοχή με υψηλή ανεργία. Η παραγωγή στις Σκουριές είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη φετινή χρονιά, αλλά έχει πλέον αναβληθεί για το 2020.

«Το κρίσιμο θέμα για την Ελλάδα είναι πως τα οφέλη από αυτές τις επενδύσεις θα έπρεπε να ήταν ήδη εμφανή», τόνισε ο Τζορτζ Μπερνς, διευθύνων σύμβουλος της Eldorado.

Η ταλαιπωρία της Eldorado στην Ελλάδα συχνά περιγράφεται ως αντικίνητρο για τους επενδυτές που ανησυχούν για γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και για το μπερδεμένο νομικό σύστημα της χώρας. Ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τις Σκουριές υποστηρίζουν πως η εξόρυξη χρυσού θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική ζημιά, οι προτάσεις της εταιρίας για το πρότζεκτ έχουν επικυρωθεί από 18 υποθέσεις που ανέλαβαν εμπειρογνώμονες δικαστές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Ελλάδας.

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v