Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ΑΠΕ κερδίζουν το στοίχημα κόντρα στην πυρηνική ενέργεια

Μια δημοπρασία ενέργειας στη Βρετανία έδειξε μια τεράστια ανατροπή στα έως τώρα δεδομένα. Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα έδωσαν στο σύστημα καλύτερες τιμές από μονάδα που κάνει χρήση πυρηνικής ενέργειας.

Μια δημοπρασία ενέργειας που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία επεφύλασσε μια μεγάλη έκπληξη. Το κόστος των επιδοτήσεων για το δίκτυο υπεράκτιων αιολικών πάρκων έπεσε πάνω από 50%. Η τιμή μάλιστα είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή που εγγυήθηκε η κυβέρνηση για την παραγωγή ρεύματος από το υπό κατασκευή πυρηνικό εργοστάσιο «Hinkley Point C».

Η τιμή, όπως δείχνει και το video των Financial Times για την παραγωγή μέσω υπεράκτιων αιολικών πάρκων διαμορφώθηκε έως και στις 57,7 στερλίνες ανά μεγαβατώρα, πολύ χαμηλότερη από τις 117,14 στερλίνες/MWh που είχαν δοθεί σε αντίστοιχη διαδικασία του 2015 αλλά και τις 92,5 λίρες που ήταν η προσφορά του «Hinkley Point C».

Οι καταναλωτές πιθανότατα δεν θα δουν όφελος καθώς η τιμή της λιανικής διαμορφώνεται από αρκετούς παράγοντες, ενώ οι θιασώτες της πυρηνικής ενέργειας λένε ότι δεν θα πρέπει να συγκρίνεται το κόστος της «διακοπτόμενης» παραγωγής των ΑΠΕ με το δικό τους και ότι η Βρετανία χρειάζεται ένα μείγμα τεχνολογιών στην ενέργεια.

Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν κατηγορίες ότι συνολικά το σύστημα στη Βρετανία στηρίζεται αποκλειστικά στις επιδοτήσεις και ο «λογαριασμός» περνά στους καταναλωτές…

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v