Γιατί ο Diamond απέλυσε τον Ανθιμο Θωμόπουλο

Οι έρευνες της Τράπεζας της Ελλάδος για τη θητεία Θωμόπουλου στην Πειραιώς και οι διαφωνίες σε θέματα στρατηγικής στην Credicom. Πώς σχεδιάζει τώρα να κινηθεί η τελευταία στην ελληνική αγορά.

Γιατί ο Diamond απέλυσε τον Ανθιμο Θωμόπουλο
  • των Kerin Hope (Αθήνα) και Martin Arnold (Λονδίνο)

Ο Bob Diamond, πρώην επικεφαλής της Barclays, απέλυσε τον τραπεζίτη που μόλις πριν από λίγους μήνες προσέλαβε το αμερικανικό private equity που του ανήκει για να «τρέξει» το ελληνικό τμήμα δανεισμού. Προηγουμένως έμαθε ότι το στέλεχος τελεί υπό έρευνα από την κεντρική τράπεζα της χώρας. 

Ο Ανθιμος Θωμόπουλος, πρώην CEO της Πειραιώς, διορίστηκε τον Φεβρουάριο για να τρέξει την Credicom αφότου η Atlas Merchant Capital του Diamond αγόρασε από την Credit Agricole την ελληνική της εμπορική τράπεζα.

Η ΕΚΤ ερευνά τον κο Θωμόπουλο για τον χειρισμό της αύξησης κεφαλαίου ύψους 1,4 δισ. ευρώ της Πειραιώς το 2014 και πιθανές παρατυπίες σε διαδικασίες δανεισμού κατά τη θητεία του, σύμφωνα με αρκετούς ανθρώπους που ενημερώθηκαν για την έρευνα.

Μια ομάδα υψηλόβαθμων στελεχών παραιτήθηκαν αυτόν τον μήνα ενώ ο επικεφαλής του λεγόμενου «legacy unit», που χειρίζεται μη εξυπηρετούμενα δάνεια και πωλήσεις μη βασικών περιουσιακών στοιχείων αντικαταστάθηκε ως μέρος μιας βαθιάς αναδιάρθρωσης της Πειραιώς, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ελλάδας.

Αφότου έμαθε για την έρευνα, ο Diamond αποφάσισε να απολύσει τον Θωμόπουλο και να τον αντικαταστήσει με την Αναστασία Σακκελαρίου, πρώην επικεφαλής του ΤΧΣ, που εντάχθηκε στην Credicom νωρίτερα φέτος ως «chief risk officer».

Ο Diamond έστησε την Atlas Merchant Capital για να αγοράσει ενεργητικό που ήθελαν να πωλήσουν οι τράπεζες, αφότου εκδιώχθηκε από την Barclays το 2012 για το σκάνδαλο με τα επιτόκια Libor.

Ο Αμερικανός τραπεζίτης διαφωνούσε επίσης με τον Θωμόπουλο για τη στρατηγική της Credicom, όπως είπε πρόσωπο που έχει ενημερωθεί για το θέμα.

Ο πρώην επικεφαλής της Πειραιώς, που εκδιώχθηκε την περασμένη χρονιά, ήθελε να χρησιμοποιήσει την Credicom ως ένα όχημα για να αποκτήσει κάποια από τα τεράστια αποθέματα κόκκινων δανείων που έχουν οι τράπεζες της χώρας και αναμένεται να πουλήσουν τα επόμενα λίγα χρόνια.

Ο κος Diamond απέρριψε αυτή τη στρατηγική, επιλέγοντας αντί αυτής να αντλήσει καταθέσεις λιανικής και να χρηματοδοτήσει με δάνεια μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, ένα πλάνο που κριτίκαρε ο Θωμόπουλος ως «πολύ βαρετό», δήλωσε πρόσωπο που ενημερώθηκε για το θέμα.

Το Atlas Merchant Capital αρνήθηκε να σχολιάσει. Ο Ανθιμος Θωμόπουλος, που αρνήθηκε οποιαδήποτε ατασθαλία, αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.

Ο πρώην επικεφαλής της Πειραιώς, γνωστός για την επιθετική του προσέγγιση στη διενέργεια συμφωνιών, απομακρύνθηκε τον Ιανουάριο του 2016, αφότου έγινε το επίκεντρο διαφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του Paulson & Co, του αμερικανικού fund που διαχειρίζεται ο δισεκατομμυριούχος John Paulson, ο μεγαλύτερος ξένος μέτοχος της Πειραιώς.

Ενορχήστρωσε τη διαδικασία για να κερδίσει τραπεζική άδεια η Credicom, την πρώτη που εκδόθηκε στην Ελλάδα μετά την κατάρρευση 12 μη συστημικών τραπεζών στην κορύφωση της ελληνικής οικονομικής κρίσης.

Η Credicom ειδικεύεται στη χρηματοδότηση αυτοκινήτων, αλλά σταμάτησε να δίνει νέα δάνεια πριν από τέσσερα χρόνια και απομείωσε την αξία του χαρτοφυλακίου χορηγήσεών της από 150 εκατ. ευρώ σε 40 εκατ. ευρώ. Η Atlas Merchant Capital πλήρωσε 19 εκατομμύρια ευρώ για την τράπεζα, που διέθετε μετρητά 20 εκατ. ευρώ.

Η κα Σακελλαρίου, πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της Credit Suisse Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, προτού ενταχθεί στο ΤΧΣ, δήλωσε πως η Credicom στοχεύει να τοποθετηθεί ως «ανταγωνιστική» τράπεζα έναντι των τεσσάρων συστημικών, εξυπηρετώντας βιώσιμες οικογενειακές επιχειρήσεις που έχασαν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

«Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις υποεξυπηρετούνται από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες και παλεύουν να αντιμετωπίσουν θέματα με τα δάνειά τους.

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v