Πορτογαλία: Το σοσιαλιστικό success story της ευρωζώνης

H αναβάθμιση από την S&P σφράγισε την εντυπωσιακή ανάκαμψη της χώρας της Ιβηρικής. Πως η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών διατηρεί υψηλά ποσοστά δημοτικότητας. Τα μαθήματα για την εξασθενημένη ευρωπαϊκή κεντροαριστερά.

Πορτογαλία: Το σοσιαλιστικό success story της ευρωζώνης
  • της Mehreen Khan

Δεν είναι πλέον «σκουπίδι». Η Πορτογαλία εδραίωσε τη θέση της χώρας που πέτυχε την πιο δυναμική επιστροφή στην ευρωζώνη μετά την εξασφάλιση της πολύτιμης επανόδου στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας την προηγούμενη εβδομάδα.

Η S&P, ένας από τους τρεις μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης, ήταν η πρώτη που έβγαλε την Πορτογαλία από την κατηγορία «σκουπίδι» μετά από πέντε χρόνια, σφραγίζοντας μια εντυπωσιακή ανάκαμψη για μια οικονομία που βγήκε πριν από τρία χρόνια από ένα πρόγραμμα διάσωσης 78 δισ. ευρώ.

Με την οικονομία να απολαμβάνει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης την τελευταία 10ετια, η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Πορτογαλίας επιθυμούσε την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για να σφραγίσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει σχεδιάσει για την συρρίκνωση του ελλείμματος και την μείωση του λόγου του χρέους από το 130% του ΑΕΠ.

Η S&P αναμένει τώρα ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με διπλάσιο ρυθμό το 2017 σε σχέση με πέρυσι, στο 2,8%.

Αυτό καθιστά την Πορτογαλία μια ιδιάζουσα περίπτωση στην ευρωζώνη: μια σοσιαλιστική κυβέρνηση εφαρμόζει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ανεβάζοντας την δημοτικότητα της.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις λίγο πάνω από το 40%, υψηλότερο από το 32% που κέρδισε το Σοσιαλιστικό Κόμμα στις εκλογές του 2015.

Οπότε μπορεί η Πορτογαλία να προσφέρει μαθήματα για την εξασθενημένη κεντροαριστερά της Ευρώπης και τα σοσιαλιστικά κόμμα που έχουν καεί από την συσχέτιση τους με τις πολιτικές λιτότητας την τελευταία δεκαετία; Ναι και όχι.

Ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας πίσω από την αλλαγή πορείας της Πορτογαλίας είναι η βελτίωση του outlook στην ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία την φετινή χρονιά. Η επίδοση της χώρας στον τομέα των εξαγωγών έχει βελτιωθεί, οι επενδύσεις κινούνται ανοδικά και η επιτάχυνση της ανάπτυξης έχει βοηθήσει να συρρικνωθεί η μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό της Πορτογαλίας στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων δεκαετιών. Οι Σοσιαλιστές απολαμβάνουν επίσης τους καρπούς των επώδυνων εργασιακών μεταρρυθμίσεων της προηγούμενης κεντροδεξιάς κυβέρνησης.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του κ. Κόστα έχει εφαρμόσει νόμους για την αναδιάρθρωση ενός προβληματικού τραπεζικού συστήματος και παρά τις διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού, έχει δεσμευτεί να ακολουθήσει την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Όπως επαναλαμβάνουν κατά κόρον οι περισσότεροι οικονομικοί, οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις είναι πιο ανώδυνες πολιτικά σε καλές εποχές για την οικονομία.

Σε αντίθεση με πολλά όμορα ευρωπαϊκά κόμματα, οι Πορτογάλοι Σοσιαλιστές είχαν την καλή τύχη να μην στιγματιστούν από τις αντιδημοφιλείς πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης, την στιγμή που το κλίμα στην παγκόσμια οικονομία άρχιζε να αλλάζει μόλις ανέλαβε τα ηνία το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Η αυτοπεποίθηση των Πορτογάλων είναι τέτοια που αναμένεται να κάνουν μια σοβαρή πρόταση για να γίνει ο υπουργός Οικονομικών τους πρόεδρος του Εurogroup ως το τέλος του έτους.

Ποιο είναι το συμπέρασμα για τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμμα από το Παρίσι ως το Βερολίνο που κοιτούν με φθόνο την Λισαβόνα; Η χρονική συγκυρία είναι το παν.

Οι προσπάθειες της Πορτογαλίας κερδίζουν τα εύσημα και από τις Βρυξέλλες. Νωρίτερα φέτος, η Λισαβόνα βγήκε από την «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος» της Ε.Ε. για τα κράτη μέλη που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες του μπλοκ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει τώρα ότι το έλλειμμα θα πέσει στο 1,7% του ΑΕΠ φέτος.

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v