Μήπως είναι ώρα να επενδύσουμε σε ελληνικές τράπεζες;

Το στοίχημα που «έκαψε» τον John Paulson πριν από τέσσερα χρόνια μπορεί σήμερα να είναι μεγάλη ευκαιρία για όσους αντέχουν να σηκώσουν το ρίσκο. Τα χτυπήματα των τελευταίων ημερών και τα στοιχεία που έχουν… σημασία.

Μήπως είναι ώρα να επενδύσουμε σε ελληνικές τράπεζες;
  • Του Miles Johnson

Πίσω στο 2013 και στις δύσκολες ημέρες της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, το πλέον τολμηρό στοίχημα για τα hedge funds ήταν να πάρουν θέση στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών.

Ο φημισμένος Αμερικανός επενδυτής John Paulson, που έβγαλε δισεκατομμύρια σορτάροντας τη φούσκα των subprime στις ΗΠΑ, πείστηκε ότι μια τραπεζική ανάκαμψη στην Ελλάδα θα ήταν το μεγάλο του κερδοφόρο στοίχημα. Δυστυχώς για τα funds (και τους επενδυτές τους) αυτό που έμοιαζε πολύ καλή ιδέα εκτροχιάστηκε από την ανανέωση της πολιτικής και οικονομικής αναταραχής και τα στοιχήματα οδήγησαν σε άσχημες απώλειες.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, υπάρχουν σημάδια ότι ίσως αυτή η φορά να είναι διαφορετική για κάποιον τολμηρό ή αρκετά τρελό για να στοιχηματίσει στους ταλαιπωρημένους ελληνικούς ομίλους. Αυτή τη χρονιά, η ελληνική οικονομία μπορεί να αρχίζει να στρίβει.

Η πλέον πρόσφατη μέτρηση της Markit για τη μεταποίηση είναι η υψηλότερη από τον Αύγουστο του 2008, ενώ η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι η υψηλότερη τα τελευταία 17 χρόνια. Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να εκδώσει χρέος τον Ιούλιο για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς τίτλου μειώθηκαν από το 7,1% στις αρχές της χρονιάς στο 5,6% αυτό τον μήνα.

Γενικά, όταν μια χώρα αναδύεται από μια παρατεταμένη ύφεση, ένας από τους κυρίως ωφελημένους θα είναι οι οικονομικά ευαίσθητοι κλάδοι, όπως οι τράπεζες. Κι όμως, σήμερα, κατά κύριο λόγο αγνοημένες από τους εδώ και καιρό αναχωρήσαντες αναλυτές και αντιμετωπιζόμενες με καχυποψία από τους διεθνούς επενδυτές που παλαιότερα «κάηκαν», οι ελληνικές τράπεζες δεν αντέδρασαν ακόμα στα καλά νέα.

Η Alpha Bank τελεί υπό διαπραγμάτευση 0,3 φορές το ενσώματο βιβλίο της, σχεδόν στο μισό από την τιμή που είχε όταν τα funds έπαιρναν το στοίχημα πίσω στο 2013. Η Πειραιώς τελεί υπό διαπραγμάτευση μόλις στο 0,15. Αμφότερες έχουν δείκτη κεφαλαίων CET 1 πάνω από 17%.

Δραστηριοποιούνται παράλληλα σε ένα υψηλά συγκεντρωμένο κλάδο, όπου τέσσερις παίκτες ελέγχουν σχεδόν το σύνολο της αγοράς, κάτι που σημαίνει ότι όλες θα επωφεληθούν από ένα καλύτερο οικονομικό περιβάλλον.

Ξεκάθαρα αυτά δεν είναι για τους συντηρητικούς-μη τολμηρούς. Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών υποχώρησαν σημαντικά τις τελευταίες ημέρες, λόγω ανανεωμένων φόβων για τα «κακά» δάνεια. Η Πειραιώς έχασε σήμερα 20%.

Υπάρχουν όμως λόγοι να ξαναδούμε μια συναλλαγή που μπορεί να ήρθε τέσσερα χρόνια πιο νωρίς απ’ ό,τι έπρεπε…

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v