Γιατί το ράλι στο αλουμίνιο θα έχει συνέχεια

Παρά την άνοδο στις τιμές για 18 διαδοχικούς μήνες, δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα για κατοχύρωση κερδών. Η σταθερή αύξηση της ζήτησης, ο κινεζικός παράγοντας και η πτώση του δολαρίου.

Γιατί το ράλι στο αλουμίνιο θα έχει συνέχεια
  • Lex

Μετά την ανακάλυψή του στις αρχές του 19ου αιώνα, το αλουμίνιο έγινε πιο πολύτιμο από τον χρυσό. Ακόμα και ο Ναπολέοντας το προτιμούσε για τα σερβίτσια του.

Το ελαφρύ υλικό δεν κοστίζει πλέον περισσότερο από το κίτρινο μέταλλο ανά ουγγιά. Αλλά κατά τη διάρκεια της περασμένης χρoνιάς, η τιμή του έχει αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό.

Το αλουμίνιο χρησιμοποιείται κυρίως στις μεταφορές και τις κατασκευές, βιομηχανίες που είναι οικονομικά ευαίσθητες. Οι παγκόσμιες οικονομίες, μεταξύ των οποίων και οι αναδυόμενες, έχουν μπει σε πιο σταθερά μονοπάτια ανάπτυξης. Μετά από 18 μήνες ανόδου στις τιμές των μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του νικέλιου και του ψευδάργυρου, ορισμένοι πιστεύουν πως είναι ώρα να πουλήσουν. Όχι ακόμα.

Οι «ταύροι» θα επικαλεστούν τα χαμηλά αποθέματα που συνεχίζουν ακόμα να διολισθαίνουν, καθώς και διαρθρωτικές μετατοπίσεις στη ζήτηση. Οι μετοχές αλουμινίου στο London Metal Exchange έπεσαν κατά τρία τέταρτα από το 2014, κυρίως γιατί ο κόσμος, ιδίως η Κίνα, χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο το μέταλλο. Η παγκόσμια κατανάλωση αυξάνεται κατά 5,5% ετησίως αυτόν τον αιώνα.

Τις δύο προηγούμενες δεκαετίες, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν μόλις το ένα τρίτο από αυτό. Η συμβουλευτική CRU προβλέπει ότι η ζήτηση θα επιβραδυνθεί με μέτριο μόνο ρυθμό ως το 2025. Στο ίδιο διάστημα, η ποσότητα του αλουμινίου που θα χρησιμοποιείται για την κατασκευή ενός αυτοκινήτου θα έχει αυξηθεί κατά 40%, κυρίως γιατί το μέταλλο εξοικονομεί βάρος και βελτιώνει την απόδοση των καυσίμων.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Κίνας έχει λάβει μέτρα για να καταπολεμήσει την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα των µεταλλουργείων αλουµινίου. Η Κίνα είναι ο νούμερο ένα παραγωγός αλουμινίου και αντιστοιχεί σε πάνω από τη μισή παγκόσμια παραγωγή.

Για όσο καιρό η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να περιορίσει τις εγχώριες αγορές, η υψηλότερη προσφορά δεν αποτελεί κίνδυνο. Δεν προκαλεί έκπληξη λοιπόν ότι οι μετοχές των παραγωγών αλουμινίου έχουν αφήσει πολύ πίσω τους τον εξορυκτικό τομέα. Η αμερικανική Αlcoa, η νορβηγική Norsk Hydro και η ρωσική Rusal έχουν σημειώσει πολύ μεγαλύτερη άνοδο από τον MSCI World metals και τον εξορυκτικό δείκτη τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Αν δεν υπάρξει μια αντιστροφή των περικοπών στην Κίνα, όλοι αυτοί οι παραγωγοί θα συνεχίσουν να προσφέρουν ελεύθερες ταμειακές ροές για μερίσματα, για λίγο καιρό ακόμα. Η πρόσφατη πτώση του δολαρίου μόνο στήριξη δίνει στα εμπορεύματα που αποτιμώνται στο αμερικανικό νόμισμα.

Είναι πολύ νωρίς για την κατοχύρωση κερδών από τους παραγωγούς αλουμινίου.

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v