Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καιρός για επιφυλακτικότερη στάση στις ευρωπαϊκές μετοχές

Ο Stoxx 600 σημειώνει φέτος άνοδο 8%, ωστόσο αναλυτές προειδοποιούν για κινδύνους στις μετοχές της ευρωζώνης. Το ισχυρό ευρώ και η άνοδος του AfD στη Γερμανία σε συνδυασμό με πολιτικά ρίσκα, θα επηρεάσουν τις ευρωαγορές.

Καιρός για επιφυλακτικότερη στάση στις ευρωπαϊκές μετοχές
  • του Michael Hunter

Όπως μπορούν να βεβαιώσουν και οι αγορές του εκλεκτού κρασιού, κάποιες φορές είναι δύσκολο να κρίνεις αν το κρασί μιας παλαιότερης χρονιάς αρχίζει να χαλάει.

Είναι ένα συναίσθημα που οι επενδυτές στις ευρωπαϊκές μετοχές μπορεί να αναγνωρίζουν. Οι μετοχές της περιοχής έχουν ανακάμψει σθεναρά, καθώς η οικονομική της ανάκαμψη έχει βαθύνει, βοηθώντας στην «αναθέρμανση» των εταιρικών κερδών. Ο διεθνής Euro Stoxx 600 έχει ενισχυθεί σχεδόν 8% μέχρι στιγμής φέτος, χάρη στους εθνικούς δείκτες που βρίσκονται στα πρόθυρα της γρήγορης ανόδου.

Η Brooks Macdonald υιοθετεί μια πιο επιφυλακτική προσέγγιση. Ο fund manager έχει υποβαθμίσει το outlook 12 μηνών στις ευρωπαϊκές μετοχές εκτός Βρετανίας, από «θετικό» σε «ουδέτερο». Επικαλείται τους πολιτικούς κινδύνους που παραμένουν σε συνδυασμό με το ισχυρό ευρώ, με το νόμισμα να έχει σημειώσει μια εκπληκτική άνοδο 12% από τον Ιανουάριο.

Ο Έντουαρντ Παρκ, επικεφαλής επενδύσεων, επισημαίνει το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών ως κομμάτι της αιτίας για την επιφυλακτικότητα.

Επιχειρηματολογεί ότι η άνοδος που εμφάνισε στην κάλπη το ακροδεξιό AfD θα μπορούσε να αντισταθμίσει την αυξημένη πιθανότητα μεταρρυθμίσεων που ήρθε με τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία.

«Περαιτέρω δυσκολίες εξακολουθούν να υπάρχουν, περιλαμβανομένων των επερχόμενων εκλογών της Ιταλίας, της επαναδιαπραγμάτευσης για το ελληνικό χρέος και του ζητήματος της καταλανικής ανεξαρτησίας», προειδοποιεί ο κ. Παρκ.

Στο μεταξύ, ο αντίκτυπος του παρατεταμένου ράλι του ευρώ λειτουργεί ως μορφή «de facto σύσφιξης» στην ανάκαμψη της ευρωζώνης το τέταρτο τρίμηνο. Αυτό θα μπορούσε να πιέσει το χρηματιστήριο, ακόμα και καθώς ο υποτονικός πληθωρισμός αντισταθμίζει την κατά τα άλλα διευκολυντική νομισματική πολιτική.

 

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v