Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανω κάτω η Νορβηγία με τον φόρο… Tesla

Η χώρα που ηγείται στην χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων ετοιμάζεται να επιβάλει εφάπαξ φόρο για την αγορά των ακριβότερων εξ αυτών. Επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα για τις κυβερνητικές επιλογές.

Ο σχεδιασμός της νορβηγικής κυβέρνησης να επιβάλει ένα φόρο που θα χτυπήσει τα βαρύτερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στη χώρα.

Οι επικριτές λένε ότι θα υπονομεύσει την θέση της ως πρωτοπόρου στην πορεία για μηδενικές εκπομπές ρύπων από οχήματα. Πρόκειται άλλωστε για μια χώρα στην οποία τον προηγούμενο μήνα οι πωλήσεις ηλεκτρικών και υβριδικών Ι.Χ. αντιστοιχούσαν στο 60% του συνόλου, χάρη σε ένα πλέγμα κινήτρων που καλύπτουν από φορολογικές εκπτώσεις έως μειωμένα κόστη για διόδια και πάρκινγκ.

Η κυβερνητική πρόταση προβλέπει εφάπαξ φόρο σε οχήματα άνω των δυο τόνων, κίνηση που θα πλήξει την Tesla καθώς μπορεί να αυξήσει έως και 10.500 δολάρια το κόστος αγοράς.

Η Νορβηγία έχει σήμερα τα περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα ανά κάτοικο (215,6 ανά 10.000 πολίτες) και στοχεύει στο να πωλούνται μόνο οχήματα μηδενικών εκπομπών έως το 2025. Αυτό έγινε εφικτό χάρη σε γενναία φορολογικά κίνητρα μέσω των οποίων τα ακριβότερα Tesla πωλούνταν έως και 57.000 δολάρια φθηνότερα.

Όπως είναι φυσικό η διαδικασία άρσης αυτών των κινήτρων προκαλεί τεράστια συζήτηση και ο φόρος που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις όταν συζητηθεί στο κοινοβούλιο.

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v