Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει το ομόλογο της Eurobank

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται η έκδοση του καλυμμένου ομολόγου της τράπεζας. Γιατί μπορεί να προσελκύσει αγορές της κεντρικής τράπεζας. Το επιτυχημένο βήμα της Εθνικής και πώς δομήθηκε ο τίτλος.

Η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει το ομόλογο της Eurobank
  • Του Thomas Hale

Η Eurobank βγαίνει στις αγορές ομολόγων για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από τρία χρόνια και γίνεται έτσι η τελευταία τράπεζα της χώρας που θα πουλήσει χρέος το οποίο μπορεί εντέλει να αγοραστεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η τράπεζα προσέλαβε ένα σχήμα επενδυτικών τραπεζών για να πουλήσουν το τριετές καλυμμένο ομόλογο πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο ευρύτερος χρηματοοικονομικός κλάδος της χώρας επιστρέφει στις διεθνείς αγορές μετά από πολυετή απουσία.

Η κίνηση ακολουθεί την εύρωστη ζήτηση την προηγούμενη εβδομάδα στην πώληση καλυμμένων ομολόγων 750 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα, την πρώτη τράπεζα που πούλησε χρέος μετά το 2014.

Τα καλυμμένα ομόλογα είναι εξασφαλισμένα με ένα πακέτο δανείων, συνήθως ενυπόθηκων, για να προσφέρουν στους επενδυτές επιπλέον ασφάλεια σε περίπτωση πτώχευσης.

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ έχει μετατρέψει την κεντρική τράπεζα σε σημαντικό αγοραστή καλυμμένων ομολόγων, και σήμερα κατέχει 234 δισ. ευρώ αυτού του χρέους. Αυτό έναντι μιας συνολικής αγοράς καλυμμένων ομολόγων σε ευρώ που είναι κοντά στα 900 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ διακρατεί συνολικά κρατικό χρέος 1,77 τρισ. ευρώ.

Ενώ τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα αγοράς της ΕΚΤ, τα καλυμμένα ομόλογα της χώρας μπορούν να ωφεληθούν από τη ζήτηση της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με τραπεζίτες. Η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει καλυμμένες ομολογίες τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή αγορά.

«Τόσο το ομόλογο της ΕΚΤ όσο και της Eurobank έχουν δομηθεί ειδικά για να πληρούν όλα τα κριτήρια του προγράμματος αγοράς καλυμμένων ομολογιών 3, περιλαμβανομένων των επιπλέον κριτηρίων που έβαλε η ΕΚΤ για το ελληνικό ενεργητικό», δήλωσε ο Andrea Montanari, επικεφαλής για την αγορά ελληνικού και ιταλικού χρέους της UBS. «Αυτά είναι 100% επιλέξιμα».

Οι τραπεζίτες επισημαίνουν ότι τα καλυμμένα ομόλογα έχουν «ανοσία» στο bail in με βάση τους νέους κανόνες που σχεδίασαν οι Βρυξέλλες για να αντιμετωπίσουν τις τραπεζικές πτωχεύσεις στην Ευρώπη και οι οποίοι έχουν αναμορφώσει την αγορά μη εξασφαλισμένου τραπεζικού χρέους.

Η Eurobank προσέλαβε τις Barclays, Commerzbank, Goldman Sachs International, JPMorgan, NatWest Markets και UBS Investment Bank για την έκδοση.

Τα ομόλογα είναι πιθανό να βαθμολογηθούν με B3 ή χαμηλό B από τη Moody’s. Ερχονται πριν από την αναμενόμενη πώληση πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων τους επόμενους μήνες. Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας είναι υπό πίεση να μειώσει το άνω των 100 δισ. ευρώ πακέτο μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την ΤτΕ να στοχεύει στα 67 δισ. ευρώ ως το 2019.

Οι τιμές των μετοχών των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, που εκτός της Εθνικής και της Eurobank περιλαμβάνουν την Πειραιώς και την Alpha Bank, έκαναν ράλι στα τέλη του προηγούμενου μήνα, όταν αξιωματούχος του ΔΝΤ έκανε πίσω στη θέση για «πλήρη έλεγχο ποιότητας ενεργητικού» στον κλάδο, λέγοντας ότι αρκούν τα stress test της ΕΚΤ στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Η Εθνική την προηγούμενη εβδομάδα συγκέντρωσε εντολές άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, μια υπερκάλυψη σχεδόν τρεις φορές, με «κεντρικές τράπεζες και άλλους διεθνείς οργανισμούς» να αντιστοιχούν στο 11% των αγοραστών.

Ηταν η πρώτη πώληση καλυμμένου ομολόγου σε ευρώ μη επενδυτικής βαθμίδας που είναι μέγεθος αναφοράς, σύμφωνα με τραπεζίτες. Είχε κουπόνι 2,75%, χαμηλότερο από το επιτόκιο του διετούς κρατικού ομολόγου.

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v