Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μήπως δούμε ξαφνικά την… Goople;

Πόσο πιθανό είναι να δούμε την συγχώνευση δυο κολοσσών, όπως η Apple και η Google; Ποιοι είναι οι λόγοι που συνηγορούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ποια τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν.

Ένα ψεύτικο δημοσίευμα που μιλούσε για συγχώνευση της Google με την Apple έκανε αίσθηση στην αγορά. Την «παγίδα» που μπορούσε εύκολα να αντιληφθεί κανείς καθώς έβαζε τιμή 9 δισ. δολαρίων για την Apple που διαθέτει επιχειρηματική αξία (enterprice value) 650 δισ. δολαρίων.

Κι’ όμως η στήλη Lex των Financial Times υποστηρίζει ότι υπάρχουν πραγματικοί λόγοι που θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί οι δυο όμιλοι με την μεγαλύτερη επιχειρηματική αξία στον κόσμο πρέπει να συγχωνευθούν και τους καταγράφει στο σχετικό video.

Μεταξύ αυτών το γεγονός πως ξοδεύουν δισεκατομμύρια για να αποκτήσουν δεξιότητες που έχει ο άλλος, ενώ χρειάζονται και μεγαλύτερη διασπορά στα έσοδα.

Από την άλλη όμως υπάρχουν και προβλήματα: θέματα κουλτούρας αλλά και έχθρες που οδήγησαν τις δυο πλευρές μέχρι και στα δικαστήρια.

Το βασικότερο όμως ζήτημα είναι οικονομικό. Η Apple ως μεγαλύτερος όμιλος θα έπρεπε να είναι η εξαγοράζουσα. Αλλά ακόμα και το τεράστιο στοκ μετρητών που έχει συσσωρεύσει δεν αρκεί για να αντέξει την επιχειρηματική αξία ύψους 590 δισ. δολαρίων της Alphabet (μητρική της Google)….

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v