Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κινεζική συνταγή για λιγότερες ανισότητες

Η νέα γραμμή του Πεκίνου έχει ως στόχο μια πιο «δίκαια ανάπτυξη». Ποιοι είναι οι δυο βασικοί στόχοι του ηγέτη της Κίνας Xi Jinping. Πώς η νέα στρατηγική που επεξεργάζεται επηρεάζει τις επενδύσεις, ποια είναι η συνταγή για κέρδη.

Αποφασισμένος να μειώσει τις ανισότητες εντός της επικράτειας και να δώσει καλύτερη ποιότητα ζωής στους πολίτες εμφανίστηκε ο ηγέτης της Κίνας Xi Jinping.

Όπως εξηγεί ο James Kynge, συντάκτης αναδυόμενων αγορών για τους Financial Times, αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα που έλαβαν οι επενδυτές από την 3,5 ωρών ομιλία του στο πλαίσιο του συνεδρίου του κομουνιστικού κόμματος.

Η στρατηγική του κινέζου ηγέτη φαίνεται πως εστιάζει στο να βελτιώσει την ζωή του αγροτικού πληθυσμού των 680 εκατομμυρίων ανθρώπων (συχνά φτωχών) με καλύτερη περίθαλψη και ασφαλιστική κάλυψη σε αγροτικές, αλλά και αστικές περιοχές.

Ένας άλλος τομέας που ρίχνει το βάρος είναι το περιβάλλον. Αναφέρθηκε 15 φορές η λέξη «πράσινο» όταν πριν από πέντε χρόνια στην αντίστοιχη ομιλία του προκατόχου του η λέξη είχε αναφερθεί μόλις μια φορά.

Τα παραπάνω έχουν και χρηματιστηριακή διάσταση. Ο ασιατικός δείκτης «προστασίας περιβάλλοντος» έχει αυξηθεί 11,2%, ενώ ο ανάλογος για την υγεία 7,9% από τις αρχές Αυγούστου. Αντίθετα, ο γενικός δείκτης CSI All Share Index χάνει 2,9%.

Το κόλπο για τους επενδυτές είναι τώρα να βρουν τις εταιρείες που θα επωφεληθούν από τη νέα στρατηγική, ενώ παραμένουν «ασφαλείς» από πιθανές κινήσεις εξισορρόπησης που θα κάνει το Πεκίνο. Η συρρίκνωση της φούσκας των ακινήτων, η μείωση της μόχλευσης και ο εξορθολογισμός κρατικών εταιρειών που μολύνουν το περιβάλλον, είναι στις προθέσεις του…

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v