Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα πρόσωπα πίσω από το δράμα της Ζιμπάμπουε

Η αγκίστρωση στην εξουσία του 93χρονου ηγέτη, οι προεδρικές βλέψεις της συζύγου του και η πορεία προς το πραξικόπημα. Ο ρόλος του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και ο «έτοιμος» για τον ρόλο του διαδόχου.

Τα πρόσωπα πίσω από το δράμα της Ζιμπάμπουε
  • Του David Pilling

Robert Mugabe

Ο Robert Mugabe, 93 ετών, είναι ο μεγαλύτερης σε ηλικία ηγέτης κράτους σε όλο τον κόσμο. Κάποτε θεωρούνταν ήρωας απελευθερωτής και δυνητικός επανιδρυτής της χώρας, αλλά τα 37 χρόνια στο τιμόνι της χώρας μετέτρεψαν την υπόσχεση σε καταστροφή. Το κόμμα του (Zanu-PF) στράφηκε όλο και περισσότερο στη βία και στον εκφοβισμό, για να διατηρήσει την εξουσία. Αν και έγινε φιλάσθενος τα τελευταία χρόνια, συχνά αργοπορημένος σε συσκέψεις και ταξιδεύοντας πολλές φορές στο εξωτερικό για ιατρική περίθαλψη, ο Mugabe αντιστάθηκε σε όλες τις προσπάθειες να απαλλαχθεί από τα καθήκοντά του, εκκαθαρίζοντας οποιονδήποτε φάνηκε να τον αμφισβητεί. Η εύθραυστη υγεία του πυροδότησε ένα φαύλο και μερικές φορές ανοικτό πόλεμο για τη διαδοχή του, με φατρίες στο Zanu-PF να ευθυγραμμίζονται πίσω από πιθανούς διαδόχους, πάντα δηλώνοντας απόλυτη πίστη στον πρόεδρο. Μέχρι αυτή την εβδομάδα ο Mugabe σχεδίαζε προεδρικές εκλογές για την επόμενη χρονιά, που θεωρητικά μπορεί να του έδιναν μια ακόμα πενταετή θητεία. Οι στρατιωτικοί ηγέτες που κατέλαβαν την εξουσία δεν τον έχουν εκδιώξει ακόμα από τη θέση του προέδρου και έχουν υποσχεθεί την ασφάλεια του ίδιου και της οικογένειάς του.

Grace Mugabe

Η Grace Mugabe, σύζυγος του Mugabe και 40 χρόνια νεότερή του, έχει κάνει μια όλο και πιο ανοικτή προσπάθεια να τον διαδεχτεί στην προεδρία, ένας από τους καταλύτες της στρατιωτικής παρέμβασης. Την προηγούμενη εβδομάδα είπε σε διαδήλωση: «Λένε ότι θέλω να γίνω πρόεδρος. Γιατί όχι; Δεν είμαι πολίτης της Ζιμπάμπουε;» Κάποτε γραμματέας του Mugabe, είναι αντιπαθής σε πολύ κόσμο στη χώρα, ειδικά στον στρατό, καθώς θεωρείται εκδικητική και πολιτική οπορτουνίστρια, χωρίς κανένα ιστορικό στη μάχη για την απελευθέρωση. Συχνά ενεπλάκη σε δημόσιες διαμάχες, η πιο πρόσφατη στη Νότια Αφρική, όπου κατηγορήθηκε για ξυλοδαρμό μιας νεαρής γυναίκας που είπε ότι φλέρταρε τους πλειμπόι γιους της. Η τύχη της αγνοείται.

Emmerson Mnangagwa

Ο Emmerson Mnangagwa, αντιπρόεδρος μέχρι που απολύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και έφυγε από τη χώρα, είναι σε ισχυρή θέση για να ηγηθεί της χώρας μετά τη στρατιωτική παρέμβαση. Δεξί χέρι του Mugabe για περισσότερο από μισό αιώνα και γνωστός ως «κροκόδειλος», ένας ακτιβιστής και αντάρτης από τα νεανικά του χρόνια που ηγήθηκε των υπηρεσιών ασφαλείας τις πρώτες ημέρες της ανεξαρτησίας. Επέβλεπε τη συντριβή της αντιπολίτευσης του Joshua Nkomo στο Matebeleland μεταξύ του 1982 και 1985, οπότε τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, πολλοί εξ αυτών άμαχοι. Μετά την προαγωγή του το 2014 σε αντιπρόεδρο, θεωρήθηκε ως ο πιθανότερος διάδοχος του Mugabe. Ενεπλάκη όμως σε έναν αυξανόμενα σκληρό πόλεμο λέξεων με την κα Mugabe, κατηγορώντας την ότι προσπάθησε να τον σκοτώσει με δηλητηριασμένο παγωτό, για να του αποσπάσει τις εξουσίες. Φίλοι του Mnangagwa λένε ότι πιστεύουν πως ετοιμάζεται να επιστρέψει στη χώρα του.

Constantino Chiwenga

Ο Constantino Chiwenga, ο άνθρωπος που είναι επικεφαλής του στρατιωτικού πραξικοπήματος, είναι ο αρχηγός των «κοινών επιχειρήσεων» που χρησιμοποιούν δυνάμεις του στρατού, της αστυνομίας και της αεροπορίας. Μετείχε στη μάχη για την ανεξαρτησία, για χρόνια πιστό μέλος του Zanu-PF και κοντινός άνθρωπος του Mnangagwa. Ο Mugabe επέλεξε να απολύσει τον υπασπιστή του, όταν ο στρατηγός Chiwenga ήταν σε ταξίδι στην Κίνα και επί ημέρες κυκλοφορούσαν φήμες ότι ετοιμαζόταν να απολύσει και τον ίδιο τον αρχηγό. Τη Δευτέρα, ο Chiwenga κάλεσε συνέντευξη Τύπου για να δηλώσει ότι ο στρατός «δεν θα διστάσει να επέμβει» για να προστατεύσει την «επανάσταση» και ζήτησε να μπει τέλος στην εκκαθάριση συμμάχων του Mnangagwa. Την Τρίτη, το Zanu-PF τον κατηγόρησε για «προδοτική συμπεριφορά», δήλωση που πέρασε την κόκκινη γραμμή και οδήγησε σε πραξικόπημα ξημερώματα Τετάρτης.

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v