Εισαγγελική έρευνα κατά Γ. Στουρνάρα για διαρροή εγγράφου

Ο εισαγγελέας διαφθοράς εξετάζει αν υπήρξε διαρροή του πορίσματος για την Τράπεζα Πειραιώς από την ΤτΕ. Αρνείται κάθε κατηγορία για την υπόθεση ο κεντρικός τραπεζίτης, μιλώντας στους Financial Times.

Εισαγγελική έρευνα κατά Γ. Στουρνάρα για διαρροή εγγράφου
  • Της Kerin Hope

Ο Ελληνας κεντρικός τραπεζίτης είναι υπό έρευνα από τον εισαγγελέα διαφθοράς αναφορικά με τις κατηγορίες για διαρροή πορίσματος για την Πειραιώς, η οποία κατηγορήθηκε ότι παραβίασε τα capital controls που επιβλήθηκαν στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με δύο ανθρώπους με γνώση της υπόθεσης, ο Γιάννης Στουρνάρας κατηγορείται για «παράβαση καθήκοντος», διαρρέοντας εσωτερικό έγγραφο της επιτροπής ελέγχου της κεντρικής τράπεζας που περιέγραφε παράτυπες πρακτικές από πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Πειραιώς.

Ο κος Στουρνάρας αρνείται κατηγορηματικά κάθε αδικοπραγία. Αντέκρουσε επίσης τις καταγγελίες, που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα από την εφημερίδα Documento, ότι η κεντρική τράπεζα «στοχευμένα διέρρευσε» την έκθεση για την Πειραιώς, καθώς και μια προηγούμενη έκθεση του SSM, του εποπτικού τμήματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία περιέγραφε τη φτωχή εταιρική διακυβέρνηση στην Attica Bank, μια μικρή ελληνική τράπεζα.

«Εχω πλήρη εμπιστοσύνη στις ικανότητες και τη συμπεριφορά του προσωπικού της Τράπεζας της Ελλάδος. Δεν υπήρξε απολύτως καμία διαρροή του πορίσματος για την Πειραιώς και καμία λέξη του κειμένου δεν εμφανίστηκε σε κάποιο μέσο ενημέρωσης», είπε ο κος Στουρνάρας στους Financial Times.

Λεπτομέρειες για το πόρισμα στην Αttica Βank εμφανίστηκαν σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης, «μόνο αφότου [το πόρισμα] κυκλοφόρησε σε υπουργούς και στα 300 μέλη του κοινοβουλίου», συμπλήρωσε.

Η εισαγγελική έρευνα για τον Γιάννη Στουρνάρα είναι σε αρχικό στάδιο και δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν θα αντιμετωπίσει κατηγορίες, σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους.

Τον προηγούμενο μήνα, δέκα υψηλόβαθμα στελέχη της Πειραιώς παραιτήθηκαν εν μέσω κατηγοριών για εμπλοκή στην πώληση δανείων ύψους 1,2 δισ. ευρώ στον όμιλο Libra, έναν οικογενειακό όμιλο που είναι εγκατεστημένος στη Νέα Υόρκη. Κάποια δάνεια φέρονται να είχαν μεταφερθεί σε offshore στην Κύπρο κατά παράβαση των capital controls, δημιουργώντας ανησυχίες για πιθανή απάτη και ξέπλυμα χρήματος. Τα στελέχη που παραιτήθηκαν, αρνήθηκαν κάθε κατηγορία.

Η εφημερίδα Documento στόχευσε κατά του Γ. Στουρνάρα για το ετήσιο πόθεν έσχες που οι Ελληνες πολιτικοί και τραπεζίτες καλούνται να υποβάλλουν στο κοινοβούλιο.

Πρωτοσέλιδο που δημοσιεύτηκε την Κυριακή υποστηρίζει ότι ο κεντρικός τραπεζίτης εμφάνισε μικρότερο εμβαδόν στην παραθεριστική κατοικία του στη Σύρο και δύο φορές δεν περιέλαβε στη δήλωση τη 15 μέτρων πισίνα. Για τις ελληνικές φορολογικές αρχές, η κατοχή πισίνας είναι δείκτης σημαντικής προσωπικής περιουσίας και αυτό μπορεί να δικαιολογήσει έρευνα για πιθανή φοροδιαφυγή. Ο κος Στουρνάρας αρνήθηκε ότι έπραξε κάποια αδικοπραγία στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης.

Ειδική έρευνα το 2015 από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τότε πρόεδρο του Κοινοβουλίου, των ετήσιων δηλώσεων του Γ. Στουρνάρα δεν έδειξε κάποια παρατυπία αναφορικά με την περιουσία του στη Σύρο, σύμφωνα με πρόσωπο που εμπλέκεται στην έρευνα.

Ο κος Στουρνάρας δήλωσε: «Θέλω να διαβεβαιώσω [Documento] ότι θα συνεχίσω να δουλεύω σε συνεργασία με την ΕΚΤ και τον SSM για ένα σύγχρονο, διαφανές και αποτελεσματικό τραπεζικό σύστημα, που τηρεί τους κανόνες των Ευρωπαίων ρυθμιστών για την εταιρική διακυβέρνηση».

Ο κος Στουρνάρας συγκρούστηκε πέρυσι με το γραφείο των Ελλήνων εισαγγελέων αναφορικά με μια επιδρομή της οικονομικής αστυνομίας στα γραφεία της επιχείρησης της συζύγου του, υποστηρίζοντας ότι αυτός ήταν ο πραγματικός στόχος. Η Λίνα Νικολοπούλου, η σύζυγός του και σύμβουλος στον τομέα της υγείας, κατηγορήθηκε για δωροδοκία σε κρατικό συμβόλαιο. Δικαστήριο της Αθήνας την απάλλαξε από όλες τις κατηγορίες, αρκετούς μήνες αργότερα.

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v