Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δικαίωση Στουρνάρα για τις δηλώσεις πόθεν έσχες

Κοινοβουλευτική επιτροπή που επανέλεγξε τις δηλώσεις 2012-2013 διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, αναφέρουν πληροφορίες. Οι κατηγορίες για τη βίλα στη Σύρο, η Attica Bank και οι συνεταιριστικές τράπεζες.

Δικαίωση Στουρνάρα για τις δηλώσεις πόθεν έσχες
  • Της Kerin Hope

O Ελληνας κεντρικός τραπεζίτης δικαιώθηκε από μια κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου από κατηγορίες ότι έκανε ψευδείς δηλώσεις για την προσωπική του περιουσία, όταν υπηρετούσε ως υπουργός Οικονομικών μεταξύ 2012-2014.

Ο Γιάννης Στουρνάρας τον προηγούμενο μήνα αιτήθηκε νέα έρευνα για τις δηλώσεις που έκανε μεταξύ 2012 και 2014, αφότου η Documento, μια φιλοκυβερνητική εβδομαδιαία εφημερίδα, αναβίωσε μια προηγούμενη κατηγορία του Hot Doc, ενός περιοδικού έρευνας, αναφορικά με τη θερινή του κατοικία στη Σύρο.

Το Documento έγγραψε ότι ο κος Στουρνάρας δεν δήλωσε το 2012 και το 2013 μεταβολές στην περιουσία του στη Σύρο, που αύξησαν την αξία της.

«Ο νέος έλεγχος έδειξε ότι τα πάντα [αναφορικά με την περιουσία στη Σύρο] έγιναν σύμφωνα με το νόμο… δεν υπάρχει υφιστάμενο νομικό ή πολιτικό θέμα», δήλωσε την Κυριακή πρόσωπο που εμπλέκεται στην κοινοβουλευτική διαδικασία.

Το κοινοβούλιο αναμένεται να ανακοινώσει το αποτέλεσμα του ελέγχου αυτή την εβδομάδα.

Με βάση τον ελληνικό νόμο, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και μέλη του κοινοβουλίου πρέπει να υποβάλλουν ετησίως πόθεν έσχες. Οι δηλώσεις εξετάζονται από ανεξάρτητους λογιστές, υπό την εποπτεία της εσωτερικής επιτροπής ελέγχου.

Εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας δήλωσε: «Η επιτροπή επιβεβαίωσε ότι οι δηλώσεις του διοικητή ήταν ακριβείς». Ο κος Στουρνάρας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι κατηγορίες της Documento υποστηρίχθηκαν από σκληρά αριστερά μέλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που έθεσαν υπό αμφισβήτηση την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης χρησιμοποίησε τη σελίδα του στο Facebook για να καλέσει τον Γ. Στουρνάρα να παραιτηθεί.

Η «Δημοκρατία», μια φιλοκυβερνητική εφημερίδα, κατηγόρησε τον κεντρικό τραπεζίτη ότι προσπαθεί να υπονομεύσει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, «κάνοντας διφορούμενες δημόσιες δηλώσεις και εστιάζοντας σε απαισιόδοξες οικονομικές προβλέψεις».

Ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της ΕΚΤ, παρενέβη εις διπλούν τις τελευταίες δύο εβδομάδες για να στηρίξει τον Γ. Στουρνάρα. Ο κος Ντράγκι δήλωσε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ότι ο κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας είναι ένα «σεβαστό μέλος» του συμβουλίου της ΕΚΤ και «απολαμβάνει πλήρους εμπιστοσύνης». Επανέλαβε την ίδια δήλωση σε συνάντηση των εκπροσώπων των 21 κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης.

Οι σχέσεις είναι επίσης «ψυχρές» μεταξύ του Γ. Στουρνάρα και του Αλέξη Τσίπρα, αφότου ο κεντρικός τραπεζίτης πέρυσι διέταξε την αποπομπή αρκετών μάνατζερ και μελών Δ.Σ. της Attica Bank, που είχαν διοριστεί από την κυβέρνηση, αναφορικά με υποτιθέμενο δανεισμό υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά από επίσημη έρευνα από την ΤτΕ και τον SSM, τον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ, Ελληνας εισαγγελέας διεξάγει ποινική έρευνα στην υπόθεση της Attica Bank. Ολοι όσοι εμπλέκονται έχουν αρνηθεί αδικοπραγία, σύμφωνα με δικαστικούς.

Η υπόθεση της Attica προκάλεσε την κίνηση της κεντρικής τράπεζας να μπλοκάρει πιθανές νέες απόπειρες της κυβέρνησης να εκτείνει την επιρροή της σε λιγότερο συστημικές τράπεζες, περιλαμβανομένων των συνεταιριστικών, οι οποίες υπόκεινται σε λιγότερο έλεγχο απ’ όσο οι τέσσερις συστημικές.

Ενώ από τις συστημικές τράπεζες ζητήθηκε να διορίσουν έμπειρους διεθνείς τραπεζίτες στα Δ.Σ., που ανέλαβαν επικεφαλής των επιτροπών ελέγχου και δανεισμού, τα Δ.Σ. των συνεταιριστικών τραπεζών ακόμα περιλαμβάνουν τοπικούς επιχειρηματίες και διορισμένους από πολιτικά κόμματα.

Από αυτές τις τράπεζες ζητήθηκε πέρυσι να εισαγάγουν διεθνή λογιστικά στάνταρντ, να αναγνωρίσουν το πλήρες μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να αυξήσουν τους ελέγχους στον δανεισμό.

Στην Παγκρήτια, μια ηγετική συνεταιριστική τράπεζα, η ΤτΕ πρόσφατα αρνήθηκε να εγκρίνει τον διορισμό τριών νέων μελών στο Δ.Σ., με το επιχείρημα ότι δεν κατάφεραν να καλύψουν τα κριτήρια «fit and proper» για τραπεζικά στελέχη στη ζώνη του ευρώ.

«Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε πολιτικές παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα και να επιβάλουμε τα ευρωπαϊκά στάνταρντ στις μικρότερες τράπεζες», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΚΤ.

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v