Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευκαιρίες και ρίσκα στις αναδυόμενες αγορές

Μετοχές εταιρειών που αναπτύσσονται και ταυτόχρονα έχουν χαμηλούς δείκτες αποτίμησης μπορεί να εντοπίσει κανείς στο χώρο των «EM». Ποιοι είναι οι ευρύτεροι κίνδυνοι για τις συγκεκριμένες αγορές και γιατί το φθηνό μπορεί να… δαγκώνει.

Φθηνές μετοχές, εταιρειών που σημειώνουν σημαντική ανάπτυξη, κρύβονται στις αναδυόμενες αγορές (ΕΜ), όπως εξηγεί ο James Kynge των Financial Times, ωστόσο τονίζει ότι η επένδυση σε αυτές τις μετοχές στην περιοχή αργά στον οικονομικό κύκλο μπορεί να κοστίσει.

Στις χώρες που είναι φθηνές με όρους χρηματιστηριακής αποτίμησης περιλαμβάνονται η Ρωσία και η Τουρκία καθώς αμφότερες έμειναν πίσω στο ράλι των αναδυόμενων αγορών.

Αυτό που πρέπει να ξέρουν, ωστόσο, οι υποψήφιοι επενδυτές είναι ότι υπάρχουν ευρύτερες εξελίξεις που μπορούν να επηρεάσουν τις συγκεκριμένες αγορές. Το φορονομοσχέδιο του Ντ. Τραμπ είναι πιθανό να οδηγήσει σε επαναπατρισμό κεφαλαίων, ενώ η αναμενόμενη πτώση του ρυθμού ανάπτυξης στην Κίνα δημιουργεί αβεβαιότητα. Από την άλλη πλευρά, αν η τιμή του πετρελαίου αυξηθεί, όπως αρκετοί περιμένουν, αυτό θα ευνοήσει χώρες όπως η Ρωσία αλλά θα πλήξει άλλες.

Σε κάθε περίπτωση ο ορισμός του τι είναι «φθηνό» κρύβει παγίδες. Οι αγορές της Ρωσίας και της Τουρκίας μπορεί να δείχνουν φθηνές ωστόσο η αποτίμησή τους είναι στο μέσο όρο από το 2000 και μετά.

Όπως και σε ένα μπουφέ, ίσως υπάρχει λόγος που κάποιους μεζέδες δεν τους άγγιξε κανείς…

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v