Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εικόνες και γεγονότα που σημάδεψαν την χρονιά που φεύγει

Οι κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα, τα τρομοκρατικά χτυπήματα και οι εκλογές που διαμόρφωσαν νέο πολιτικό σκηνικό σε κρίσιμες χώρες. Τα «καλά» και τα «κακά» νέα στη Μέση Ανατολή και τα σκάνδαλα που απασχόλησαν τον Πλανήτη.

Γεγονότα, οι συνέπειες των οποίων θα συνοδεύουν την ανθρωπότητα για πολύ ακόμα, χαρακτήρισαν την χρονιά που φεύγει. Στο βίντεο των Financial Times καταγράφονται τα σημαντικότερα εξ αυτών, μήνα με τον μήνα.

Λίγη ώρα αφότου καλωσορίσαμε το 2017 η Τουρκία μετρούσε 39 νεκρούς από επίθεση σε νυχτερινό κέντρο, ενώ λίγες ημέρες αργότερα ο Ντ. Τραμπ ορκίζονταν 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ και… άρχισε δουλειά.

Τον Μάρτιο το Λονδίνο χτυπήθηκε από την τρομοκρατία. Οχημα έπεσε σε πεζούς, σκοτώνοντας τέσσερις, ενώ ο δράστης πρόλαβε να μαχαιρώσει μέχρι θανάτου ένα αστυνομικό. Πάλι στην βρετανική πρωτεύουσα, λίγες ημέρες αργότερα, η Τερέζα Μέι ενεργοποιούσε το άρθρο 50 ξεκινώντας τη διετή περίοδο διαπραγματεύσεων για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τον επόμενο μήνα οι ΗΠΑ εκτοξεύουν 59 πυραύλους κατά αεροπορικής βάσης στη Συρία ως αντίποινα σε καταγγελίες για επίθεση με χημικά όπλα από το καθεστώς Ασαντ, ενώ ο Ερντογάν στην Τουρκία πανηγυρίζει τη νίκη στο δημοψήφισμα που του εξασφαλίζει υπερεξουσίες.

Το Μάιο στη Βενεζουέλα ο Ν. Μαδούρο προωθεί μια νέα Συντακτική Εθνοσυνέλευση, ενώ στη Γαλλία ο Εμμανουέλ Μακρόν κερδίζει τις προεδρικές εκλογές. Ηταν επίσης ο μήνας που εκδηλώθηκε η κυβερνοεπίθεση με το WannaCry, οι Ιρανοί ψήφισαν την εκλογή του Hassan Rouhani και το Μάντσεστερ θρήνησε 22 νεκρούς από τρομοκρατική επίθεση.

Ισχυρά αραβικά κράτη έκοψαν τους δεσμούς με το Κατάρ τον Ιούνιο, ενώ η Τερέζα Μέι «πλήρωνε» με την απώλεια της πλειοψηφίας την επιλογή να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Το Λονδίνο, εν τω μεταξύ, βίωνε άλλη μια τραγωδία με 71 νεκρούς στην πυρκαγιά του Grenfell Tower.

Τον Ιούλιο οι ΗΠΑ καλούσαν σε παγκόσμια δράση κατά της Βορείου Κορέας που συνέχισε απτόητη τις πυρηνικές δοκιμές και τις εκτοξεύσεις πυραύλων, ενώ το Ιρακ πανηγύριζε την απελευθέρωση της Μοσούλης από τον έλεγχο του ISIS.

Το κατακαλόκαιρο ήρθε η σειρά της Ισπανίας να αντιμετωπίσει την ισλαμική τρομοκρατία, ενώ Καραϊβική και ΗΠΑ δέχονταν το χτύπημα του τυφώνα «Harvey».

Ο Σεπτέμβριος σημαδεύτηκε από τον ισχυρότερο σεισμό οκτώ δεκαετιών που χτύπησε το Μεξικό αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 225 νεκρούς. Στα τέλη του μήνα η Αγκελα Μέρκελ κέρδιζε για τέταρτη φορά τις εκλογές, ακόμα, όμως ψάχνει σύμμαχο για να κυβερνήσει…

Το Λας Βέγκας μέτρησε 58 θύματα τον Οκτώβριο, ενώ η βιομηχανία του θεάματος της υπερδύναμης έμπαινε στη δύνη των καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση. Οι Καταλανοί από την πλευρά τους ψήφισαν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, την οποία ωστόσο δεν κέρδισαν.

Η διαρροή των Panama Papers «σημάδεψε» το Νοέμβρη, ενώ η Ζιμπάμπουε δρομολογούσε την αλλαγή ηγέτη μετά από την παραμονή του Robert Mugabe επί 37 χρόνια στην εξουσία. Στην Αίγυπτο 305 άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους από το χτύπημα σε τζαμί στο Σινά.

Ο τελευταίος μήνας του έτους χαρακτηρίστηκε από την ομολογία του Michael Flynn, πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ ότι είπε ψέματα σε ότι αφορά τις επαφές με ρώσους, ενώ η απόφαση Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ πυροδοτούσε νέο κύκλο βίας.

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v