Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ηρεμία των αγορών δεν θα κρατήσει για πάντα

Χρονιά ρεκόρ το 2017 με κριτήριο τις χαμηλές διακυμάνσεις στα διεθνή χρηματιστήρια. Τα πονταρίσματα των επενδυτών για «ήρεμα νερά» και ο κίνδυνος για απώλειες.

Μπορεί να συνεχιστεί η ηρεμία στις αγορές τη χρονιά που ξεκίνησε; Απάντηση στο ερώτημα επιχειρεί να δώσει ο John Authers δεδομένου ότι όπως φαίνεται και από την πορεία του δείκτη Vix το 2017 ήταν η χρονιά με τις λιγότερες διακυμάνσεις από το 1964!

Η εικόνα αυτή διαμορφώθηκε παρά τις αναταραχές που υπήρξαν σε πολιτικό επίπεδο. Μπορεί να εξηγηθεί από τις θετικές εκπλήξεις στο μέτωπο της ανάπτυξης σε Ασία και Ευρώπη.

Υπάρχει όμως και μια άλλη εξήγηση: το γεγονός ότι υπάρχει και «καθαρή» κερδοσκοπία γύρω από τις διακυμάνσεις στην αγορά. Πολλοί ποντάρουν σε χαμηλές διακυμάνσεις κυρίως μέσω ETFs.

Εδώ είναι και το πρόβλημα: όταν η διακύμανση αρχίσει να αυξάνει επενδυτές θα υποστούν απώλειες. Και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως η διακύμανση των αγορών θα παραμείνει τόσο χαμηλή όσο υπήρξε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017.

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v