Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το χρήμα φεύγει από τα μετοχικά α/κ των ΗΠΑ

Οι ανησυχίες για τα υψηλότερα επιτόκια υπερισχύουν του ριμπάουντ των μετοχών στα μάτια των επενδυτών. Η ευκαιρία των αναδυόμενων αγορών και οι διαφορές Ευρώπης - ΗΠΑ. Πώς κινείται τώρα το χρήμα.

Το χρήμα φεύγει από τα μετοχικά α/κ των ΗΠΑ
  • του Joe Rennison (New York)

Οι επενδυτές συνέχισαν να βγάζουν χρήματα από αμερικανικά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια παρά την ανάκαμψη στις τιμές των μετοχών, αντανακλώντας τις ανησυχίες ότι υπάρχει χώρος για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.

Οι εκροές από τα αμερικανικά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια μετριάστηκαν στα 2,4 δισ. δολάρια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της EPFR Global, αφότου 6,2 δισ. αποσύρθηκαν κατά τη διάρκεια της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας.

Αντίθετα, τα αμοιβαία που επικεντρώνονται στη Δυτική Ευρώπη προσέλκυσαν εισροές ύψους 3 δισ. δολαρίων και τα κεφάλαια που επενδύονται σε παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές αυξήθηκαν 4,1 δισ. δολάρια.

Ενα ποσό ρεκόρ (33 δισ. δολαρίων) αποσύρθηκε από τις αμερικανικές μετοχές νωρίτερα αυτόν τον μήνα αφότου ο S&P 500 υποχώρησε περισσότερο από 10% από το υψηλό του περασμένου μήνα, με την πώληση να ενεργοποιείται από τις αυξανόμενες υποψίες για ταχύτερο πληθωρισμό και υψηλότερα επιτόκια.

Παρά το γεγονός ότι η αγορά έχει ξανακερδίσει κάποιο έδαφος, οι ανησυχίες για τα μάκρο παραμένουν.

Μία πιο «hawkish» ματιά στα πρακτικά της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας της συνεδρίασης του Ιανουαρίου που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, μαζί με μεγαλύτερες πωλήσεις του νέου Treasury, έχουν προκαλέσει ανησυχίες ότι τα επιτόκια δεν έφτασαν ακόμη στην κορυφή τους.

Η απόδοση του δεκαετούς Treasury άγγιξε νέα κορυφή έτους την Τετάρτη, «χτυπώντας» 2,95% - το πιο υψηλό επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών. «Βλέπετε ακόμη τις αποδόσεις να ανεβαίνουν», είπε η Alexandra Coupe, αναπληρώτρια διευθύντρια της Paamco. «Αυτή δεν είναι μια ελκυστική πρόταση. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος λόγος για προσοχή».

Αν και η ισχυρότερη ανάπτυξη αρχικά ωφελεί τις επιχειρήσεις, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πίεση περιθωρίων λόγω υψηλότερου μισθολογικού κόστους και αύξησης στις τιμές των εμπορευμάτων. Τα υψηλότερα επιτόκια μπορούν επίσης να ανεβάσουν το κόστος του κεφαλαίου.

«Δίνει στην αγορά νευρικότητα», είπε ο Quincy Krosby, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της Prudential Financial, που περιέγραψε την αγορά ως να αντιμετωπίζει «αλλαγή καθεστώτος».

Ο δείκτης μεταβλητότητας Cboe Vix, ένα μέτρο της αγοράς για την μεταβλητότητα στην αμερικανική αγορά, έχει παραμείνει σε υψηλό επίπεδο, έχοντας φτάσει στο υψηλότερο σημείο από τον Αύγουστο του 2015 νωρίτερα αυτό τον μήνα.

«Να περιμένετε πολύ πιο πολλή μεταβλητότητα αυτή τη χρονιά από ότι πέρυσι… Δεν πιστεύω ότι ήταν απλώς μία μικρή παρέκκλιση», είπε ο Chris Zaccarelli, επικεφαλής επενδύσεων της Independent Advisor Alliance.

Οι επενδυτές έχουν ανταποκριθεί γυρίζοντας στις διεθνείς μετοχές και κυρίως στις αναδυόμενες αγορές.
«Η ελκυστικότητα των ξένων αγορών είναι πολλή πραγματική» είπε ο Michael Purves, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής της Weeden & Co. «Νομίζω ότι οι πιο εύκολες αποδόσεις με βάση τον κίνδυνο είναι οι αναδυόμενες αγορές».

Τα ενεργητικά αναδυόμενων αγορών έχουν πάρει ώθηση από το πιο αδύναμο δολάριο, παίρνοντας χρήματα όλες τις εβδομάδες, εκτός από μία στα μέσα του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της EPFR Global.

Για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Φεβρουαρίου, τα αμοιβαία κεφάλαια που επενδύθηκαν σε αναδυόμενες αγορές κέρδισαν 5 δισ. δολάρια νέων μετρητών από επενδυτές, με τις συνολικές εισροές φέτος να φτάνουν τα 33 δισ. δολάρια.

Οι εταιρείες αναδυόμενων αγορών που εκδίδουν ομόλογα σε αμερικανικά δολάρια βοηθιούνται όταν το νόμισμα αποδυναμώνεται, καθώς μειώνει την αξία του χρέους τους. Το αμερικανικό δολάριο καταγράφει πτώση 2,6% από την αρχή της χρονιάς έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων.

Η EPFR σημείωσε ότι τα αμοιβαία μετοχικά κεφάλαια για την Ιταλία έσπασαν το μεγαλύτερο σερί εκροών από το τρίτο τρίμηνο του 2016, της Βραζιλίας κατέγραψαν υψηλό εννιά εβδομάδων ενώ του Μεξικού επέκτειναν τη μεγαλύτερη εισροή από τα τέλη του 2015.

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v