Τα καυτά ζητήματα και οι θέσεις των ιταλικών κομμάτων

Ευρώπη, μετανάστευση, φορολογία και οι δαπάνες διχάζουν τα κόμματα ενόψει των εκλογών της Κυριακής. Η απογοήτευση που νιώθουν οι Ιταλοί από την ΕΕ, η χαμηλή στήριξη στο ευρώ και το διαχρονικό ερώτημα της συνταξιοδότησης.

Τα καυτά ζητήματα και οι θέσεις των ιταλικών κομμάτων
  • της Valentina Romei

Τα πολιτικά κόμματα της Ιταλίας δεν υστερούν σε ιδέες για την προεκλογική καμπάνια, με προτάσεις από τον ενιαίο φορολογικό συντελεστή (flat tax) μέχρι το εγγυημένο βασικό εισόδημα και τον ελάχιστο μισθό. Εδώ, οι Financial Times παρουσιάζουν κάποιες από τις προτάσεις που βρίσκονται στην «καρδιά» αυτής που πιθανότητα θα είναι η πιο σημαντική εκλογική αναμέτρηση της χρονιάς στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μετανάστευση

Ο συνασπισμός της κεντροδεξιάς, συμπεριλαμβανομένου του Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και της Λίγκας του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι, έχει καταφέρει να «καβαλήσει ένα κύμα δυσαρέσκειας σχετικά με την μεταναστευτική κρίση», σύμφωνα με τον Luigi Scazzieri του Κέντρου για Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση.

Η Ιταλία έχει σχετικά χαμηλό πληθυσμό μεταναστών αλλά το ζήτημα έχει γίνει κορυφαία ανησυχία για τους Ιταλούς λόγω των μεταναστευτικών ροών που φτάνουν από την άλλη πλευρά της Μεσογείου.

Από το 2014 σχεδόν 630.000 μετανάστες έχουν φτάσει στις ιταλικές ακτές και περισσότεροι από 13.000 έχουν πεθάνει διασχίζοντας τη.

Η μετανάστευση έχει κυριαρχήσει στις ειδήσεις στην Ιταλία. Κατά τη διάρκεια του 2016 υπήρξαν 2.954 ειδησεογραφικά θέματα για τη μετανάστευση σε τηλεοπτικά δελτία ζώνης υψηλής τηλεθέασης και οι βασικές εφημερίδες είχαν κατά μέσο όρο 270 τίτλους στην πρώτη σελίδα για τη μετανάστευση, στις πρώτες 304 μέρες του έτους, σύμφωνα με μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ.

Το μανιφέστο της Λίγκας του Βορρά παίζει πάνω στο αντιμεταναστευτικό αίσθημα με σλόγκαν όπως «σταματήστε την εισβολή». Η Κίνηση των Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό κόμμα δίνουν έμφαση στο ότι η μεταναστευτική κρίση ήταν το αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων που πάρθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.

Η ΕΕ και το ευρώ

Η μεταναστευτική κρίση έχει μερικώς τροφοδοτήσει το αντιευρωπαϊκό αίσθημα. Περίπου 80% των Ιταλών δεν εγκρίνουν τη διαχείριση της ΕΕ στην μεταναστευτική κρίση, το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις μεγάλες οικονομίες του μπλοκ.

Γενικότερα, η ΕΕ θεωρείται μέρος του ιταλικού οικονομικού προβλήματος, με δύο στους τρεις ανθρώπους να μην είναι ευχαριστημένοι από τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ έχει διαχειριστεί τα οικονομικά θέματα.

Η υποστήριξη των Ιταλών για το ενιαίο νόμισμα είναι στο χαμηλότερο σημείο σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη.

Ενώ όλα τα κόμματα επιδιώκουν διαφορετικούς βαθμούς προσαρμογής και βελτίωσης της σχέσης με τις Βρυξέλλες, η Λέγκα του Βορρά είναι ανοιχτά κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Σκλάβοι της Ευρώπης; Όχι ευχαριστώ», αναφέρει ένα σλόγκαν του κόμματος.

Τα Πέντε Αστέρια έχουν αλλάξει τη προσέγγισή τους και σήμερα θέλουν να «επαναδιαπραγματευθούν κάποιους κανόνες της ΕΕ, αλλά όχι [να κάνουν] ένα «μέσα ή έξω» δημοψήφισμα», είπε ο Λουίτζι ντι Μάιο, ηγέτης των Πέντε Αστεριών, στο Λονδίνο τον Φεβρουάριο. Σε αντίθεση, το Δημοκρατικό κόμμα λέει στους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν το κόμμα για να «επιλέξουν την Ευρώπη και όχι τον εθνικισμό».

Φόροι

Μία εντυπωσιακή πρόταση είναι ο ενιαίος φορολογικός συντελεστής (flat tax) που προτείνεται στο 23% ή χαμηλότερα. Θα υποκαθιστούσε διάφορους συντελεστές φορολογίας, εταιρικούς και φυσικών προσώπων.

Τα Πέντε Αστέρια καλούν για «χαμηλότερους φόρους, υψηλότερη ποιότητα ζωής» με φορολογικές εξαιρέσεις για αυτούς που έχουν χαμηλό εισόδημα και φορολογικές περικοπές για μικρές επιχειρήσεις. Το Δημοκρατικό κόμμα λέει ότι θα συνεχίσει να περικόπτει φόρους, κυρίως στις οικογένειες με παιδιά, στις επενδύσεις και στις μόνιμες συμβάσεις εργασίας.

Το φορολογικό σύστημα είναι ένα ευαίσθητο θέμα. Οι φόροι είναι το δεύτερο πιο πιεστικό πρόβλημα για να επιχειρήσει κανείς στην Ιταλία, μετά την ανεπαρκή γραφειοκρατία, σύμφωνα με την Executive Opinion Survey του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Η Ιταλία είναι στην 112η θέση ανάμεσα σε 190 χώρες στην κατάταξη της World Bank για ευκολία πληρωμών φόρων.  

«Η υψηλή φοροδιαφυγή, οι πολυάριθμες εξαιρέσεις που μειώνουν τα έσοδα και η υπερβολική πολυπλοκότητα» είναι εμφανή στην Ιταλία, λέει η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τη χώρα.

Η Ιταλία κατατάσσεται δεύτερη από το τέλος, μετά το Μεξικό, όσο αφορά την αναλογία μεταξύ των πραγματικών και δυνητικών εσόδων από Φόρο Προστιθέμενης Αξίας  – μια μέτρηση της φοροδιαφυγής.

Βιοτικό επίπεδο

Με το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών περίπου 10% χαμηλότερο από τα επίπεδα προ κρίσης, τα μέτρα για να αυξηθεί το βιοτικό επίπεδο είναι δημοφιλή ανάμεσα στα κόμματα.

Πιο αμφισβητούμενη είναι η ιδέα των Πέντε Αστεριών για βασικό εισόδημα, άνευ όρων, για όλους, ύψους 780 ευρώ. Οποιοσδήποτε παίρνει λιγότερα από αυτά, από εργασία ή σύνταξη, θα έπαιρνε τη διαφορά.

Οι επικριτές της πρότασης λένε ότι είναι αντικίνητρο για την εργασία, δεν έχει στόχο την ακραία φτώχεια και κοστίζει πάρα πολύ.

Το Δημοκρατικό κόμμα προτείνει να διπλασιάσει τη χρηματοδότηση για το, υπό όρους, μέτρο κατά της ακραίας φτώχειας, γνωστό ως εισόδημα ένταξης, που εισήχθη τον Δεκέμβριο του 2017. Το κόμμα έχει υποσχεθεί να εισάγει ένα ελάχιστο μισθό.

Το Φόρτσα Ιτάλια, τα Πέντε Αστέρια και η Λέγκα του Βορρά έχουν καλέσει για ακύρωση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που σταδιακά επεκτείνει την ηλικία συνταξιοδότησης.

Η Ιταλία έχει το μεγαλύτερο μερίδιο κοινωνικών δαπανών αφιερωμένων στην τρίτη ηλικία ανάμεσα στην ΕΕ, μετά την Πολωνία και αντιμετωπίζει ραγδαία γήρανση πληθυσμού. Με το δημόσιο χρέος στο 133% του ΑΕΠ, το υψηλότερο στην ΕΕ μετά την Ελλάδα, η Ιταλία έχει μικρό περιθώριο για να αυξήσει τις δαπάνες.  

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v