Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κρίση της σόγιας απειλή για το τραπέζι μας

Η κατακόρυφη πτώση της παραγωγής στην Αργεντινή στέλνει στα ύψη τις τιμές, ενώ τα hedge funds σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση. Ποιο είναι το αντίδοτο στην κρίση.

Η Αργεντινή μαστίζεται από ξηρασία και το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει συναγερμό στον κόσμο. Κι αυτό γιατί η χώρα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σόγιας στον κόσμο, από την οποία παράγονται τροφές για ζώα, από μοσχάρια έως ψάρια, σε όλο τον κόσμο.

Η πρόβλεψη για την παραγωγή έχει πέσει κατακόρυφα και οι τιμές έχουν βρεθεί σε υψηλό 20 μηνών. Τα hedge funds έχουν σπεύσει να εκμεταλλευτούν την κατάσταση σε στοιχήματα υπέρ περαιτέρω ανόδου των τιμών στη σόγια αλλά και στις τροφές.

Κάτι ανάλογο είχε γίνει το 2016, αλλά τα δύο τελευταία χρόνια η εικόνα είχε σταθεροποιηθεί.

Τώρα οι ελπίδες εναποτίθενται στις… υψηλές τιμές. Αμερικανοί γεωργοί ετοιμάζονται να ανεβάσουν την παραγωγή τους, για να εκμεταλλευτούν τα νέα δεδομένα. Ωστόσο αυτό αυξάνει το ρίσκο πτώσης των τιμών στο μέλλον.

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v