Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Μόσχα χτίζει την «ανατολική οδό» για το φυσικό αέριο

Ενας γιγαντιαίων διαστάσεων αγωγός στοχεύει να συνδέσει τα ρωσικά κοιτάσματα με την κινεζική αγορά. Το project ύψους 55 δισ. δολαρίων έρχεται σε μια στιγμή που η Δύση αναζητά τρόπους να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Με μήκος 3.000 χιλιόμετρα ένας αγωγός φυσικού αερίου φιλοδοξεί να δώσει διέξοδο προς τα ανατολικά στα τεράστια ρωσικά κοιτάσματα. Ξεκινά από τη Σιβηρία, φτάνει στα σύνορα με την Κίνα και θεωρείται ένα από τα πλέον φιλόδοξα ενεργειακά σχέδια του πλανήτη. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά καθώς το κόστος για την σύνδεση του μεγαλύτερου εξαγωγέα φυσικού αερίου με τον μεγαλύτερο καταναλωτή υπολογίζεται στα 55 δισ. δολάρια.

Ο αγωγός που άρχισε να κατασκευάζεται το 2014 και θα τροφοδοτείται από την Gazprom. Διέρχεται μέσα από βουνά, δάση και ατελείωτες πεδιάδες όπου η θερμοκρασία το χειμώνα είναι -50 βαθμοί κελσίου. Οι δε εργαζόμενοι πρέπει εκτός όλων των άλλων να προσέχουν για επιθέσεις από αρκούδες!

Υπάρχουν αμφιβολίες για την οικονομική επιτυχία του εγχειρήματος, ωστόσο είναι μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας, δεδομένης της έντασης που επικρατεί μεταξύ Ρωσίας και Δύσης αλλά και του ότι σήμερα η αχανής χώρα καλύπτει το 40% των αναγκών της Ευρώπη σε φυσικό αέριο μέσα ενός αχανούς δικτύου αγωγών που όλοι κατευθύνονται δυτικά.

Το εάν θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ο νέος αγωγός είναι ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί και σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το πώς θα κινηθούν οι τιμές φυσικού αερίου και πόσο θα αυξηθεί η κατανάλωση στην Κίνα.

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v