Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα κρυπτονομίσματα νέος πονοκέφαλος των κεντρικών τραπεζών

Κεντρικοί τραπεζίτες που χειρίστηκαν την μεγάλη κρίση δίνουν τη σκυτάλη στην επόμενη γενιά, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις. Γιατί προβληματίζουν τα κρυπτονομίσματα και ποιες είναι οι εναλλακτικές επιλογές.

Κάποιοι από τους σημαντικότερους κεντρικούς τραπεζίτες έφυγαν (Γέλεν-FED) ή φεύγουν (Ντράγκι της ΕΚΤ και Κάρνεϊ της ΒοΕ) το επόμενο διάστημα από τις θέσεις τους. Οι διάδοχοί τους μπορεί να μην έχουν να αντιμετωπίσουν την μεγάλη κρίση που ξέσπασε το 2008, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι λείπουν οι προκλήσεις.

Μια εξ αυτών είναι το ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν των κρυπτονομισμάτων, τα οποία έχουν διεισδύσει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά λειτουργούν πέρα από το ρυθμιστικό πλαίσιο. Υπάρχουν ανησυχίες για μια πιθανή κατάρρευση σε αυτά τα νομίσματα που εμφανίζουν μεγάλες διακυμάνσεις η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα σε τράπεζες, όπως σημειώνει ο Gavin Jackson στο video.

Ο Agustin Carstens επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των κεντρικών τραπεζών (BIS έχει περιγράψει τα κρυπτονομίσματα ως ένα συνδυασμό φούσκας και πυραμίδας Ponzi, ενώ η κεφαλαιοποίηση του Bitcoin που είχε φτάσει το Δεκέμβριο τα 325 δισ. δολάρια υποχώρησε κάτω από 150 δισ. δολάρια.

Το παραπάνω ποσό αντιστοιχεί μόλις στο 3% του ύψους 4,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ισολογισμού της Fed αλλά αυτό δεν μπορεί να αμβλύνει τις ανησυχίες.

Στις επιλογές που εξετάζονται για τις τράπεζες, όπως προκύπτουν από δηλώσεις του Yves Mersch, μέλους του Δ.Σ. της ΕΚΤ, είναι να «απομονωθούν» τα κρυπτονομίσματα από τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία ή να αναγκαστούν οι τράπεζες που τα κατέχουν να έχουν υψηλότερα κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν πιθανή κατάρρευση των τιμών.

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v