Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Ερντογάν δεν ήξερε να χορέψει τανγκό με τις αγορές

Εκ διαμέτρου αντίθετες οι αντιδράσεις Αγκυρας και Μπουένος Άιρες για την υπεράσπιση των νομισμάτων τους. Οι κινήσεις της Αργεντινής που πείθουν τους διεθνείς επενδυτές ότι υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ και ο «κακός μαθητής».

Ο Ερντογάν δεν ήξερε να χορέψει τανγκό με τις αγορές
  • Του Roger Blitz

Ενας περίεργος ωφελημένος της επισφαλούς κατάστασης της τουρκικής λίρας είναι το πέσο της Αργεντινής. Όχι εξαιτίας του ότι οι επενδυτές μεταφέρονται από την Αγκυρα στο Μπουένος Άιρες, αλλά επειδή η πτώση της λίρας βοηθά να αλλάξει η αντίληψη για το πέσο.

Το νόμισμα της Αργεντινής έχει παραχωρήσει τη θέση του, ως το αναδυόμενο νόμισμα που είναι στο επίκεντρο, στη λίρα. Τις τελευταίες δέκα ημέρες διαπραγμάτευσης το πέσο έχει σταθεροποιηθεί, κερδίζοντας 3%, ενώ η λίρα συνεχίζει να βυθίζεται σε νέα χαμηλά έναντι του δολαρίου.

Οι επενδυτές που εξετάζουν το εάν οι πωλήσεις στη λίρα είναι υπερβολικές, θα πρέπει να συγκρίνουν την αντίδραση πολιτικών και κυβερνήσεων σε Αργεντινή και Τουρκία. Η κεντρική τράπεζα της πρώτης προσπάθησε να αντιμετωπίσει την πτώση του πέσο μέσω παρεμβάσεων στην αγορά συναλλάγματος και αύξησης των επιτοκίων στο 40%. Η κυβέρνηση Macri βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις με το ΔΝΤ για τους όρους χρηματοοικονομικής στήριξης. Εν τω μεταξύ ο επενδυτής ομολόγων Franklin Templeton προσέφερε τη στήριξή του στην Αργεντινή, αγοράζοντας κυβερνητικούς τίτλους 2,25 δισ. ευρώ.

Η ελεύθερη πτώση της λίρας αντανακλά την έλλειψη αντίδρασης. Η τουρκική κεντρική τράπεζα παρέλυσε επί εβδομάδες από την ακλόνητη άρνηση του Ερντογάν στα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού και τα περιορισμένα συναλλαγματικά αποθέματα που είχε στη διάθεσή της για να στηρίξει το νόμισμα.

«Οι διαφορετικές αντιδράσεις της Αργεντινής και της Τουρκίας σε μια εξελισσόμενη νομισματική κρίση δεν θα μπορούσαν να είναι πιο έντονες», δήλωσε ο Marc Chandler της Brown Brothers Harriman.

Εντέλει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανέβασε τα επιτόκια την Τετάρτη, ανακόπτοντας προς στιγμή την υποχώρηση του νομίσματος. Αλλά είναι μια καθυστερημένη αντίδραση. Η λίρα είναι μπροστά σε περαιτέρω αναταράξεις. Καθώς ο πρόεδρος ξεκινά την προεκλογική του καμπάνια, οι αγορές πιθανότατα θα δοκιμάσουν την προθυμία της κεντρικής τράπεζας να προχωρήσει περισσότερο.

Η Αργεντινή απέχει πολύ από το να έχει ξεμπλέξει. Υπάρχει η ανάμνηση των πολιτικών λαθών και όπως είπε η Goldman Sachs τον προηγούμενο μήνα, έχουν αφήσει «χρηματοοικονομικό σημάδι» που θα κάνει τους επενδυτές να ζητούν υψηλότερο risk premium απ' ό,τι προηγουμένως, για να επιστρέψουν στην αγορά της Αργεντινής.

Υπάρχει όμως μια υποκείμενη πεποίθηση μεταξύ των επενδυτών ότι η Αργεντινή μπορεί να διασώσει μια άσχημη κατάσταση. «Πιστεύουμε ότι οι λόγοι επένδυσης σε κρατικό χρέος της Αργεντινής εξακολουθούν να ισχύουν», υποστηρίζει ο Neuberger Berman, ένας επενδυτικός όμιλος πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση μπορεί να σημειώσει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις.

Αυτό απέχει πολύ από το πώς αισθάνονται οι επενδυτές για την Τουρκία.

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v