Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ε.Ε. σχεδιάζει νέo fund €30 δισ.

Πρόταση για ταμείο που θα δανείζει χώρες που έχουν δεχθεί οικονομικό σοκ ετοιμάζει η Κομισιόν. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη λήψη βοήθειας. Γιατί είναι λιγότερο φιλόδοξη από το μεταρρυθμιστικό σχέδιο Μακρόν.

Η Ε.Ε. σχεδιάζει νέo fund €30 δισ.
  • των Jim Brunsden και Mehreen Khan

Oι Βρυξέλλες θα προτείνουν ένα σχέδιο €30 δισ. για χορήγηση δανείων σε χώρες που έχουν υποστεί οικονομικά σοκ, ανταποκρινόμενες στις γαλλικές εκκλήσεις να δημιουργηθεί ένας προϋπολογισμός της ευρωζώνης, που θα αποσκοπεί στην καταπολέμηση κρίσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επενδυτική Λειτουργία Σταθεροποίησης είναι πολύ λιγότερο φιλόδοξη από τις ιδέες που έχει παρουσιάσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος την προηγούμενη χρονιά απηύθυνε έκκληση για ένα ταμείο που θα αντιστοιχεί σε αρκετές ποσοστιαίες μονάδες από το ΑΕΠ της ευρωζώνης. Αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποστηρίξει ότι το σχέδιο που θα παρουσιάσει την Πέμπτη είναι ένα «πρώτο βήμα», λέγοντας πως οι διαφωνίες μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης και οι περιορισμοί στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. δεν επιτρέπουν τον σχεδιασμό πιο φιλόδοξων προτάσεων σε αυτό το στάδιο.

Τα σχέδια της Κομισιόν, τα οποία έχουν δει οι Financial Times, θα επιτρέπουν στο ταμείο να δανείζεται στις αγορές κεφαλαίου, για να δανείζει σε χώρες που αντιμετωπίζουν έκτακτα προβλήματα, όπως μια φυσική καταστροφή ή μια τοπική τραπεζική κρίση. Οι χώρες θα έχουν τη δυνατότητα να δανειστούν για να επενδύσουν σε υποδομές και άλλα προγράμματα, για να μετριάσουν ένα οικονομικό χτύπημα.

Tα επιτόκια στα δάνεια που χορηγούνται στις κυβερνήσεις θα καλύπτονται από ένα μέρος των κερδών που αποκομίζουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες στην ευρωζώνη από την έκδοση χαρτονομισμάτων, μια πρόταση που αναμένεται να δημιουργήσει εντάσεις με μαχητικά ανεξάρτητους θεσμούς όπως η γερμανική Bundesbank.

Το σύνολο των δανείων θα μπορεί να ανέλθει ως τα €30 δισ., χωρίς καμία χώρα να έχει δικαίωμα να λάβει πάνω από το 30% της συνολικής διαθέσιμης δανειοδοτικής ικανότητας.

Το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό για τις χώρες της ευρωζώνης και για τα υποψήφια προς ένταξη μέλη.

Η δημιουργία περισσότερων «πυρομαχικών» για την πραγματοποίηση κοινών δαπανών στην ευρωζώνη αποτελεί βασικό πυλώνα του σχεδίου μεταρρύθμισης της νομισματικής ένωσης που προωθεί ο κ. Μακρόν ενόψει της Συνόδου των ηγετών της Ε.Ε. τον Ιούνιο. Οι Βρυξέλλες αναγνωρίζουν πως ένας ξεχωριστός προϋπολογισμός για την ευρωζώνη θα απαιτούσε «ισχυρή πολιτική βούληση και συναίνεση», η οποία δεν υπάρχει μεταξύ των κυβερνήσεων της Ε.Ε. Η Γαλλία και οι νότιες χώρες της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν αντιστάσεις από τις κυβερνήσεις του Βορρά, οι οποίες απορρίπτουν την ανάγκη για περισσότερες κοινές δαπάνες και τάσσονται αντίθετα υπέρ του να αναλαμβάνουν οι εθνικές κυβερνήσεις μεγαλύτερη ευθύνη για τις δαπάνες τους. «Η συνταγή για μια μεγαλύτερη τούρτα δεν είναι κεντρικά ταμεία διάσωσης και τύπωμα περισσότερου χρήματος, αλλά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και συνεπή δημόσια οικονομικά», δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, σε ομιλία που έδωσε στο Βερολίνο τον Μάρτιο.

Ο κ. Ρούτε είναι ένας από τους πιο ένθερμους πολέμιους ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης.

Η πρόταση των Βρυξελλών, λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές εντάσεις, επιχειρεί να επιτύχει μια ιδανική ισορροπία ανάμεσα στις αντιρρήσεις από τον Βορρά και το Νότο.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους γερμανικούς φόβους για την έκθεση στις δαπάνες των φτωχότερων κρατών, το κείμενο τονίζει ότι ο μηχανισμός σταθεροποίησης δεν θα οδηγήσει σε «μόνιμες μεταφορές» πόρων ανάμεσα σε χώρες της ευρωζώνης, ενώ οι κυβερνήσεις θα μπορούν να λάβουν στήριξη μόνο αν έχουν τηρήσει τους βασικούς δημοσιονομικούς κανονισμούς της Ε.Ε. τα δύο προηγούμενα χρόνια. Η λήψη βοήθειας θα συνδέεται επίσης με το ποσοστό ανεργίας μιας χώρας, το οποίο πρέπει να είναι υψηλότερο από τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 15 ετών και 1% υψηλότερο από το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Το σχέδιο των Βρυξελλών επιτρέπει να γίνουν μελλοντικές αναβαθμίσεις στο πρόγραμμα, λέγοντας πως πρέπει να «θεωρείται ένα πρώτο βήμα στη σταδιακή ανάπτυξη ενός πλήρους μηχανισμού ασφάλισης για την επίτευξη της μακροοικονομικής σταθερότητας».

Το σχέδιο πρέπει να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την πρόταση για τον διαμοιρασμό των κερδών των κεντρικών τραπεζών να απαιτεί την ομόφωνη συμφωνία των κυβερνήσεων των κρατών-μελών.

Η πρόταση είναι διαφορετική από το υφιστάμενο ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM), ο οποίος έχει δανειοδοτική ικανότητα €500 δισ. και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από χώρες που έχουν χάσει τη δυνατότητα δανεισμού από τις αγορές.

Το σχέδιο της Κομισιόν θα αφήνει μια πόρτα ανοιχτή για να παίξει ο ESM ένα ρόλο στη διαχείριση του ταμείου σταθεροποίησης.

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v