Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι σημαίνει για τον κόσμο ένα αδύναμο δολάριο

Ποιοι ευνοούνται από την υποτίμηση του πράσινου νομίσματος και ποιοι δυσκολεύονται. Το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν οι επενδυτές και ποια είναι η βασική πρόβλεψη για το τέλος της χρονιάς.

Η υποχώρηση του δολαρίου ήταν ένα από μεγάλα θέματα των αγορών φέτος, σημειώνει ο Roger Blitz, αναλυτής ισοτιμιών για τους Financial Times.

Η ταχύτητα της πτώσης έπιασε τους επενδυτές απροετοίμαστους, όπως και η ανάκαμψη που ακολούθησε με τους αναλυτές να την περιγράφουν ως διάλειμμα σε μια μακροχρόνια πτωτική φάση.

Το αδύναμο πράσινο νόμισμα θεωρητικά ευνοεί τις αμερικανικές εξαγωγικές επιχειρήσεις και κάνει τις μετοχές των εταιρειών των ΗΠΑ πιο ελκυστικές. Ευνοούνται παράλληλα τα εμπορεύματα, οι τιμές των οποίων αποτιμώνται σε δολάρια ενώ βοηθά στον έλεγχο του πληθωρισμού στις αναδυόμενες αγορές.

Μετά το πρόσφατο ράλι του νομίσματος ωστόσο, πόσο σίγουροι μπορούν να είναι οι επενδυτές ότι τα παραπάνω θα επιβεβαιωθούν ως μακροπρόθεσμη τάση; Το κλειδί είναι η απάντηση στο ερώτημα «γιατί υποχωρεί το νόμισμα;». Το καλό σενάριο θέλει να σχετίζεται με την ανάκαμψη της οικονομίας και την σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής σε Ευρώπη και Ιαπωνία. Αν σχετίζεται με την πολιτική δασμών του Ντ. Τραμπ ή τα δίδυμα ελλείμματα της οικονομίας των ΗΠΑ τα δεδομένα αλλάζουν.

Σύμφωνα με τον Roger Blitz το πιθανότερο είναι ότι στο τέλος της χρονιάς το δολάριο θα είναι πιο αδύναμο. Σε αυτό συνηγορούν τα ιστορικά στοιχεία που δείχνουν ότι η περίοδος των αρκούδων για το δολάριο διαρκεί κατά μέσο όρο επτά χρόνια.

Οπότε έχει ακόμα… πτώση!

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v