Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς κρίνουν οι αναλυτές τις «ασκήσεις ισορροπίας» του Ντράγκι

Ποιος αναμένεται να είναι ο αντίκτυπος από τη λήξη του QE στο ευρώ και τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων. Πόσο σίγουρη είναι η ΕΚΤ για την πορεία της οικονομίας. Τι δείχνει η σύγκριση με τη Fed.

Πώς κρίνουν οι αναλυτές τις «ασκήσεις ισορροπίας» του Ντράγκι
  • της Camilla Hodgson

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι σχεδιάζει να βάλει τέλος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων €2,4 τρισ. ως το τέλος του έτους και τόνισε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον «ως το τέλος του 2019».

Ακολουθούν οι εκτιμήσεις των επενδυτών και των αναλυτών για την ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Στις αγορές, η πρώτη αντίδραση ήταν μια μεγάλη βουτιά του ευρώ, ένα σημάδι πως οι επενδυτές λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις της ΕΚΤ για το παγκόσμιο εμπόριο και τη μεταβλητότητα στις αγορές.

O Ντέιβιντ Ράιλι, υπεύθυνoς χάραξης επενδυτικής στρατηγικής στην BlueBay, επισημαίνει:

Είναι πολύ έντονη η αντίθεση ανάμεσα στις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του επικεφαλής της Fed ότι εμπιστεύεται την αμερικανική οικονομία που «τα πηγαίνει πολύ καλά» και την αναφορά του Ντράγκι της ΕΚΤ στη «στέρεη» οικονομική ανάπτυξη αλλά και την «αυξανόμενη αβεβαιότητα». Το ευρώ υποχωρεί όπως είναι φυσιολογικό έναντι του δολαρίου, με τη Fed να είναι όλο και πιο βέβαιη στις προοπτικές της οικονομίας και στην ανάγκη να αυξηθούν τα επιτόκια και την ΕΚΤ να παραμένει επιφυλακτική σχετικά με την απόσυρση της έκτακτης νομισματικής στήριξης.

Οι αποδόσεις των ομολόγων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα παραμείνουν χαμηλά, στηριζόμενες από το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, ενώ τα στοιχεία ενεργητικού που είναι ευαίσθητα στην ανάπτυξη θα βρουν στήριξη από τη συνέχιση της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Ο Μαρκ Όστβαλντ, υπεύθυνος χάραξης στρατηγικής στην ADM Investor Services, την περιέγραψε ως ένα ακόμα «tour de force του Ντράγκι».

Θα έπρεπε ήδη να τρέφουμε αρκετό σεβασμό προς το πρόσωπο του Ντράγκι και να περιμένουμε ότι θα παρουσιάσει μια τροποποίηση της νομισματικής πολιτικής που θα ικανοποιεί περισσότερο τα «περιστέρια», όπως η Fed κατάφερε να είναι «γεράκι», χωρίς να είναι επιθετική.

Η Κάρεν Γουόρντ, υπεύθυνη στρατηγικής στην JPMorgan Asset Management, τόνισε πως οι αγορές στοιχείων ενεργητικού «αρχίζουν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό». Σημείωσε πως η «ΕΚΤ όφειλε να αγοράζει με αμερόληπτο τρόπο στοιχεία ενεργητικού, δεν μπορούσε να επιλέγει νικητές και χαμένους. Αυτό εμποδίζει την υγιή λειτουργία των αγορών ομολόγων που επιβραβεύει τους εκδότες χρέους -τόσο τις κυβερνήσεις όσο και τις εταιρείες- για την καλή συμπεριφορά».

«Η λήξη του QE θα προστατεύσει την ΕΚΤ από πιθανές επικρίσεις ότι χρηματοδοτεί τη δημοσιονομική χαλαρότητα που συνδέεται με συγκεκριμένες λαϊκιστικές πολιτικές, δεδομένων των εκλογών στην Ιταλία, αυτό ήταν ένα αυξανόμενο ρίσκο» σημείωσε η ίδια.

O Ρικάρντο Γκαρσία, επικεφαλής οικονομολόγος για την ευρωζώνη στη UBS Global Wealth Management, υπονόησε πως η διολίσθηση του ευρώ δεν θα κρατήσει. «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η έξοδος από το QE θα στηρίξει τελικά το ευρώ και θα οδηγήσει σε ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης» υπογράμμισε.

Ο Κεν Γουότρετ της HIS Markit σημείωσε επίσης πως η αναφορά της ΕΚΤ σε «αβεβαιότητες» γύρω από τις προοπτικές για τον πληθωρισμό «δείχνει μια έλλειψη βεβαιότητας και την ανάγκη για κάποια ευελιξία». Στο ζήτημα των γεωπολιτικών ανησυχιών, ανέφερε πως η ανακοίνωση «καταδεικνύει ότι η ιταλική κατάσταση δεν αλλάζει ακόμα τις ισορροπίες. Ωστόσο, μπορεί να έπαιξε κάποιο ρόλο στην προτίμηση να υπάρξει κάποια ευελιξία για αλλαγή πορείας τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα».

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v