Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μυστικά του ενεργειακού μετασχηματισμού

Η έως τώρα διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δεν αρκεί για να επιτευχθούν οι στόχοι για μείωση των εκπομπών ρύπων. Το εφιαλτικό σενάριο για το 2040 και η φιλοδοξία της «αρνητικής εκπομπής» καυσαερίων.

Η άνοδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά. Ξεκίνησαν με μερίδιο 1% της παγκόσμιας κατανάλωσης το 2006 και σήμερα έχουν πάνω από 3%. Αν προστεθούν υδροηλεκτρική ενέργεια και πυρηνικά, τότε το μερίδιο ανεβαίνει στο 14%.

Αυξάνει η συμμετοχή των ΑΠΕ όσο γρήγορα απαιτείται;

Συνολικά 175 χώρες υπέγραψαν την συμφωνία για το Κλίμα στο Παρίσι ώστε να κρατήσουν την παγκόσμια υπερθέρμανση πολύ κάτω των δυο βαθμών κελσίου. Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι θα πρέπει οι εκπομπές ρύπων να αρχίσουν να μειώνονται το συντομότερο και να φτάσουν στο μηδέν στο τέλος του αιώνα.

Προς ώρας, όμως οι εκπομπές ανεβαίνουν, ενώ εκτιμάται ότι η ζήτηση για ενέργεια θα αυξηθεί κατά 30% έως το 2040. Το ποσοστό αυτό είναι ισοδύναμο μιας ακόμα Κίνας και μιας ακόμα Ινδίας!

Η πρόβλεψη είναι ότι το 2040 οι ΑΠΕ θα καλύπτουν το 40% της παραγωγής, καθώς και ότι η ηλιακή ενέργεια θα είναι η φθηνότερη. Χωρίς όμως δραστικές παρεμβάσεις οι εκπομπές ρύπων θα συνεχίσουν να αυξάνουν.

Τα πιο φιλόδοξα σχέδια δεν προβλέπουν απλά να μπει τέλος στις εκπομπές αλλά να αρχίσει να δημιουργείται «αρνητική εκπομπή»: να αφαιρείται άνθρακας από την ατμόσφαιρα με μέτρα όπως το φύτεμα δένδρων και τη χρήση βιομάζας στις κατασκευές.

Πολλές από αυτές τις τεχνολογίες δεν έχουν εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα. Το ίδιο όμως ίσχυε και για τις ΑΠΕ πριν από είκοσι χρόνια…

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v